Ostavite komentar

Salata od integralnog pirinča i pečene šargarepe

Fb-Button

Misli mi se mariniraju dugo. S vremena na vreme ih obiđem, dodam im neki začin – metaforu, stilsku figuru, jezički ukras… Pustim ih da se tako mreškaju po moždanoj sferi, promasiram ih najčešće tokom jutarnjeg tuširanja, dok je kuća još uvek tiha ili dok vozim od dobanovačke petlje do moje seoske kancelarije, kad džungla na asfaltu umine. Opet prođe neko vreme, pa ih ispečem i serviram ovde na blogu.

Razne teme mi se vrpolje po glavi. Pisala bih o izvrnutoj piramidi – državi nezainteresovanoj za svoje građane, samozadovoljnim i samodovoljnim političkim podlacima i njihovoj pratećoj poganiji na estradi i medijima. Ili o ljudima sa pogledima otrovanim zlovoljom što šeću svuda i sikću na svojevrsne i drugačije. Ili o učenima koji slabo govore svoj jezik, lekarima ogrezlim u svojoj kvalifikaciji što il’ ćute jer sa nestručnima (čitaj pacijentima) neće da imaju posla, il’ se rasipaju latiništinom tako da ih normalan svet ič ne razume. Ili o nemuštim službenicima bivših državnih monopolističkih preduzeća, neobučenim i nespremnim da zaigraju u pravoj ligi, što kunu potrošače i njihova zaboga prava. Ili o besposlenima i nezaposlenima što traže posao a mole boga da ga nikad ne nađu. Ili o vaspitanju – svom, moje generacije, njegovom uticaju na moje poimanje uloge žene i majke i odluke šta nikada neću a šta obavezno hoću kao roditelj.

Kad ih pogledam ovako na gomili, ne bih da mi se raskomote, da se razbaškare ni po životu ni po blogu. Neka ih nek otčame, bez igde ikoga, a ja ću povremeno ovde da se oglasim bez uvodne reči, samo s receptom, samo sa lepotom gurmanluka.

Možda bi neki rekli da je gurmanska salata oksimoron, jeres da se bilo šta gurmansko poveže sa tamo nekim integralnim pirinčem ili nedajbože šargarepom, ali ja se udavih u ovoj salati poslednjih mesec dana i što je više pravim to mi je sve više krasotna ovako gizdava po izgledu i raskošna po ukusu i teksturi.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu 🙂

Sastojci:

  • 200 g integralnog pirinča
  • 500 g šargarepe
  • 1 kašičica kurkume
  • ½ kašičice korijandera u prahu
  • 1 kašičica dimljene začinske paprike
  • 1 kašičica kumina u zrnu
  • 1 kašičica ljute tucane paprike (opciono)
  • 50 g badema
  • 2 supene kašike suvog grožđa
  • 1 nar
  • 2 supene kašike sitno seckane sveže mente + listići za dekoraciju
  • 1 limun
  • 50 g feta sira
  • 1 mala ljuta papričica (opciono)

 

Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Šargarepu očistite, isecite ukoso na kolutove debljine oko 0,5 cm i stavite  u jednom sloju u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite i pobiberite. U činijici pomešajte sve začine, pa ih pospite preko šargerepe, prelijte jednom supenom kašikom maslinovog ulja, dobro promešajte i ponovo rasporedite šargarepu ravnomerno po plehu. Pecite u zagrejanoj rerni na 220⁰ C 25 minuta.

U većoj činiji pomešajte kuvani pirinač, pečenu šargarepu, krupno seckani badem, suvo grožđe, oko 2/3 zrna nara i mentu. Dodajte sok od limuna i 1 supenu kašiku maslinovog ulja, probajte, pa dodajte još soli po svom ukusu. Ostavite da odstoji u frižideru, najbolje preko noći da se svi ukusi prožmu.

Prebacite u činiju (ili tanjir) za serviranje, preko izmrvite feta sir, pa ukrasite sačuvanim zrnima nara, listićima mente i sitno seckanom papričicom (ako se odlučite za ljutu verziju).

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.