2 Komentara

Piletina sa suvim kajsijama

Fb-Button

Kad smo bili klinci, moja sestra je igrala klikere najbolje u celom kraju. Klikeri su se igrali u klikere, a svako letnje veče ona se vraćala kući nažuljanih kolena i džepova punih osvojenih klikera. Očajni dečaci iz lokala smišljali su nove taktike kako baš oni iz „okiša“ da ubace u „rošu“ ili pak povrate svog omiljenog staklenca šestoperca, a naši još očajniji roditelji kako svoju ćerku prvenicu da vrate na pravi, devojački put. Tako odluče da otac oduzme sve klikere, a majka sašije belu haljinu sa puf rukavima. Sutradan je uparade u to belo i pošalju napolje bez prebijenog klikera. Ona pozajmi kliker, opet pobedi sve i ponosna se vrati šaka punih klikera. Posle niza sličnih pokušaja uspostavljanja tada priznatog muško-ženskog reda, roditelji dignu ruke i puste je da tera po svome. Danas je ona snažna žena, carica u poslu koji često zovu muškim.

Prošle nedelje na jednoj normalnoj televiziji, vlasnica online magazina za tinejdžere najavljuje radionicu o vršnjačkom nasilju posle koje će se održati „još dve opuštajuće – radionica o šminkanju za devojčice i IT radionica za dečake“. O, živote, pa zar i danas dele poslove na muške i ženske i nameću deci dogme i predrasude! Što bi Nikola Tesla rekao: „Od svih sila trenja, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje.“

Kompaniju u kojoj radim je osnovala žena. Lepo kupila dve krave, pa od viška mleka počela da pravi mlečni krem sa jagodama. Danas firmu vodi njena unuka, a nas zaposlenih ima oko 14.000. Jednake prilike za sve i ekonomsko osnaživanje žena nam je stalno u fokusu, jer statistike kažu da kad žena kontroliše porodične prihode, 90% novca se potroši na kuću, dok je u slučaju muškaraca to svega 30-40%. A kad se daje u kuću, deca se  bolje hrane i školuju. Ne kaže se za džabe „The more you know, the more you dare.“ Amin!

Ima onih koji čak i jela dele na muška i ženska, pa je tako onaj ko jede mesište nepogrešivo muškarčina, a salata je za slabiji pol. Izgleda da i dalje „u svetu caruje zlo, a glavnu reč ima glupost“.

Sastojci (za 3 osobe):

  • 6 karabataka sa kožom i koskom
  • 2 kašičice začinske paprike
  • ½ kašičice cimeta u prahu
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 štapić cimeta
  • 6 mahuna kardamoma
  • 1 narandža
  • 200 g pirinča dugog zrna
  • 75 g suvih kajsija
  • 1 prstohvat šafrana
  • 400 ml pilećeg bujona
  • 25 g badema
  • 1 supena kašika seckanog svežeg peršuna

 

Sa obe strane piletinu pospite sa 1 kašičicom soli, dosta bibera i mešavinom paprike i cimeta, i dobro utrljajte. U zagrejani dublji tiganj, sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i pržite meso na umerenoj temperaturi, prvo kožom na dole, oko 10 minuta, a potom i sa druge strane, poklopljeno, još oko 10 minuta, dok mesto ne dobije finu braon boju. Izvadite meso rešetkastom kašikom na tanjir i ostavite sa strane.

U tiganj dodajte luk isečen na rebarca i pržite oko 5 minuta. Dodajte štapić cimeta, mahune kardamoma koje ste prethodno malo zasekli i narendanu koricu narandže, pa pržite još 1-2 minuta. Dodajte opran i dobro oceđen pirinač, suve kajsije isečene na trećine, bujon, šafran i ½ kašičice soli. Promešajte, vratite piletinu u tiganj kožom na gore, poklopite i kuvajte na umereno tihoj vatri oko 15 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost.

Sklonite tiganj sa vatre, pospite jelo seckanim bademom i peršunom i servirajte odmah.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Piletina sa suvim kajsijama

  1. Da da ili ono da se devojčice igraju lutkama , a dečaci autićima, pa roze i plava boja, ko li sve to izmsli… Nego da se bacimo mi na ovo tvoje divno jelo 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.