6 Komentara

Pečena riba sa komoračem i narandžom

Fb-Button

riba sa komoracem1 sa wmIma ljudi koji ne bi prepoznali budućnost taman da im uskoči u jutarnju šoljicu kafe. Ne mislim na one koji ne pate od prizivanja idile, maštanja o onome što tek sledi, na one što su savladali proklamovanu „umetnost življenja u ovom trenutku“. Mislim na one samodovoljne, hladne duše što puštaju da ih neukroćene emocije i ponašanja voze kao da sutra ne postoji.

Ima i onih koji u svom promišljanju dobace i do kraja sveta. Pogađaju iz kafe, dlana, karata, brojeva, fotografija, kristala, listića čaja, snova, pasulja, simbola… Uživo, preko inteneta ili sms-a.

A ima i onih koji pevajući o sadašnjosti opisaše budućnost. Nehotice.

„Narodnjaci su preuzeli stvar, znaju sistem i stvaraju dar-mar, rasturaju po pitanju tiraža, sve veća je blamaža biti neko od nas… Narodnjaci su ukrali moj bend. Narodnjaci su federalni trend, a mi smo gurnuti u ilegalu. Na kom tajnom kanalu naći nadu i spas? Narodnjaci na ključnim mestima. Narodnjaci u glavnim vestima, na džinovskim plakatima u boji, kud koji mili moji da vam ne čujem glas…“ (Đorđe Balašević, pre ravno 30 godina)

Sastojci (za 3 osobe):

  • 1 veća glavica komorača
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 narandže
  • 3 fileta bele ribe (mi smo koristili list)
  • 1 supena kašika semenki komorača

 

Isecite komorač i luk na kriške, narandže na kolutove, pa sve poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Posolite, pobiberite i poprksajte sa malo maslinovog ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200⁰ C, 30 minuta.

komorac, narandze i luk sa wm

Ribu posolite, pobiberite i pospite izdrobljenim semenkama komorača. Izvadite pleh iz rerne, ribu poređajte preko komorača, luka i narandži, pa vratite u rernu i pecite još 10 minuta.

Servirajte vruće, ukrašeno listićima komorača.

Adaptirano sa Victoria’s table.

 

Baked fish with fennel and oranges

Ingredients (serves 3):

  • 1 large fennel bulb
  • 1 red onion
  • 2 oranges
  • 3 white fish fillets (we used sole)
  • 1 tablespoon fennel seeds

 

Slice the fennel, red onion and oranges and spread into single layer on a baking sheet lined with parchment paper. Season with salt and pepper and drizzle with some olive oil. Bake in a preheated oven at 200⁰ c for 30 minutes.

Season the fish with salt and pepper and sprinkle with crushed fennel seeds. Remove the sheet from the oven, lay the fish fillets over the fennel, onion and oranges, return to the oven and bake for 10 more minutes.

Serve warm with fennel fronds.

Adapted from Victoria’s table.

Pratite nas i na:

  1. Kako samo divno izgleda! Zdravo i lagano i nekako svecano ujedno. Nisam jos koristila sjemenke komoraca, moracu probati.

    • Do sada sam semenke komoraca koristila za pecenja ili hlebove, prvi put sam stavila na ribu i malo sam brinula da li ce ukus biti prejak, medjutim nije. Zaista je sve lagano i ukusno, jedan od onih obroka iza kojih kao da lebdis 🙂

  2. Fin recept! Kombinaciju komorač-pomorandža sam pravila kao salatu, a ovako pečena sa lukom mi izgleda kao odličan prilog! ♥

  3. Ovaj recept sam prisvojila skroz na skroz – već 4 puta sam pravila sa ribom, a juče vegetarijanska verzija – samo povrće i pomorandža + parmezan odozgo. Fantazija! ♥
    http://gagasrce.blogspot.rs/2016/05/rucak-kod-aleks.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.