Ostavite komentar

Losos sa koricom od badema i glazurom od balzamika

Fb-Button

losos badem2 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Godina za nama je bila nekako drugačija, kućnija, mirnija, ušuškanija, prepuna onih „ne mogu da verujem :)))“ trenutaka. Nije da nije bilo loših vesti, ali u konačnom skoru optimizam je opet u vođstvu.

Zima je projurila kroz svoje mesece, a u rano proleće nam stignu vesti da je dete vrlo dobrodošlo na odabranom fakultetu. Kad smo obrisali suze radosnice, damo se u skupljanje raznih potvrda, uverenja, izvoda, prijava i odjava, prevoda, apostila i drugih administrativnih čudesa, i tako dva puta. Tek u novembru podmirimo sve birokratske ale, pa se darling i ja pogledamo i uzviknemo „Vau, i to je gotovo:)))“. Krajem avgusta se dete odselilo i to mi je bilo strašno baš onako kako sam i zamišljala, a sad je nekako manje strašno kako baš i nisam očekivala, al’ to valjda znači da sam u pameti zdravija nego što mislim :)))

Kroz celu godinu sam analizirala prošlost, testirala ego, merila sujetu, pa skrojila neku novu sadašnjost i, drugi kažu, zasijala nekom pročišćenom energijom, kao da se rodila neka nova ja. Nisam se usuđivala da planiram budućnost, pustila sam da me vode događaji sa jedne na drugu stranu i stigla na ono mesto koje se zove „da mi je neko pre godinu dana rekao da će…“. Nijednom se usput nisam ulupala, i nijednog nedobrog čoveka nisam srela. Da ne poveruješ :)))

U 2014. izrodilo se oko 150 recepata, a sa njima brojnije i bolje fotografije, kao i zrelije i dasemanjepostidiš priče. Desilo se celih celcatih 10 kulinarskih radionica, sa oko 100, nadam se, trajno gastronomijom omađijanih učesnika.  Nauživala sam se, ma čudo jedno :)))

Stoga svima, i vama i nama želim „ne mogu da verujem :)))“ 2015. godinu!

Ove godine dete prvi put nije kod kuće za Božić, pa svečanu trpezu postavljamo ranije. Ovaj losos sa koricom od badema i balzamiko glazurom će nam biti glavna zvezda.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 fileta lososa, bez kože
  • 1 ½ supena kašika kokosovog ulja
  • 50 g badema
  • ½ kašičice ljute začinske paprike (ako možete, koristite dimljenu papriku)
  • ½ kašičice slatke začinske paprike
  • ¼ kašičice kurkume
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • 2 supene kašike meda
  • ½ supene kašike balzamiko sirćeta

 

Blago začinite filete solju i biberom i premažite sa ½ kašičice kokosovog ulja. Bademe krupno sameljite i pomešajte sa ljutom i slatkom začinskom paprikom, kurkumom, belim lukom i solju po svom ukusu. Sa obe strane ribu uvaljajte u mešavinu badema i začina, pritiskajući prstima da se mešavina bolje prilepi.

U zagrejani tiganj sa poklopcem sipajte preostalu supenu kašiku kokosovog ulja, stavite filete, poklopite i pržite na umerenoj temperaturi oko 4 minuta. Okrenite i pržite otklopljeno još oko 3-4 minuta (dužina pečenja zavisi od debljine vaših fileta – ako su deblji , pecite ih duže).

Izvadite ribu iz tiganja i stavite na tanjir za serviranje. U tiganj od prženja ribe sipajte med i kratko prokuvajte, mešajući da pokupite sve mrvice sa dna tiganja. Sklonite sa vatre i umešajte balzamiko sirće i so po ukusu. Prelijte glazuru preko ribe i servirajte odmah.

Adaptirano sa Foodtastic Mom.

 

Almon crusted salmon with balsamic glaze

losos badem1b sa wmIngredients (serves 2):

  • 2 salmon fillets, skin removed
  • 1 ½ tablespoon coconut oil
  • 50 g almonds
  • ½ teaspoon chili powder (or smoked hot paprika)
  • ½ tsp sweet paprika
  • ¼ teaspoon turmeric
  • ¼ teaspoon garlic powder
  • 2 tablespoons honey
  • ½ tablespoons balsamic vinegar

 

Slightly season the salmon with salt and pepper and brush with ½ teaspoon of coconut oil. Coarsely grind or raughly chopp the almonds and mix with chili, sweet paprika, turmeric, garlic and salt to your taste. Coat the fish on both sides with the amond spice mixture, pressing with fingers to adhere.

In a heated pan with a lid, pour the remaining tablespoon of coconut oil, add the fillets, cover and fry on medium heat for about 4 minutes. Flip the fish and fry on the other side, uncovered for about 3-4 minutes (the frying time depends on the thickness of your fillets – if they are thicker, fry longer).

Remove the fish from the pan and place on a serving plate(s). Pour honey into the pan and briefly boil, scraping up all the bits from the bottom of the pan. Remove from the heat and stir in the balsamic vinegar and salt to taste. Pour the glaze over the fish and serve immediately.

Adapted from Foodtastic Mom.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.