Ostavite komentar

Pileće grudi punjene jabukom i sirom

Fb-Button

piletina jabuka sir novo1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Jelo je spremljeno sa pilećim fileom kupljenim u Industriji mesa „Matijević“, u prodavnici u Resavskoj br. 4, u Beogradu

Imam jednog majstora koji ne dolazi u kuću kad „domaćin“ nije tu. Imam još jednog koji neće da mi naplati opravku jer sam žensko „nego da se muž javi da podmiri trošak“. Valjda misle da su džentlmeni. Jedan šef mi je posle 10 godina zajedničkog rada naprasno zaboravio ime i počeo da oslovljava sa „mala“. A neki bahati mi je trubio da mu se sklonim sa pešačkog prelaza i to pod hitno. Valjda misle da su frajeri. Od Francuskinja koje su prve krenule ka Versaju, započevši tako Francusku revoluciju ni ne nadajući se osnovnim građanskim pravima, reklo bi se da smo daleko odmakli, ali se i tradicionalnisti dosta dobro drže.

Kao da nam nije dovoljno neslaganja, danas imamo dve paralelne kampanje: jedna se odvija na Twiteru pod nazivom „Žene protiv feminizma“, a drugu je pod nazivom „He for She“ pokrenula Ema Votson dirljivim govorom u Ujedinjenim nacijama. U prvoj, žene sa raznim natpisima u rukama ističu svoje razloge zašto nisu pristalice feminizma: „Kuvanje za svog muža ne doživljavam kao tlačenje“, „Volim da budem seksi za svog muškarca“, „Ne treba mi feminizam jer ne podržava moj san da postanem nežna i odana supruga“, „Nije mi potreban jer obožavam muškarce“, „Ne treba mi feminizam jer ne želim da se moj sin oseti manje važnim samo zato što je muškarac“… Baš zbog struja koje su toliko radikalizovale feminizam pa već decenijama vuče etiketu pokreta koji vode neke muževne žene koje mrze muškarce, u drugoj kampanji se uloga boraca za ženska prava daje muškarcima, muškarčinama, sve u nadi da će svet bolje razumeti.

Verovatno je nepotrebno, ali da ipak naglasim – ja sam feministkinja. Dakle, verujem u jednakost, i u pravo na različitost,  i u pravo žene na edukaciju, na izbor da l’ će da bude predsednica korporacije ili domaćica, u svet u kome ne postoji muška dominacija po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“. I osećam se dobro i kad vodim sastanak, i kad kuvam ručak. Srećna sam kad uspešno završim neki projekat, jednako kao kad moj muškarac kaže „ova piletina sa jabukom i sirom ti je za desetku!“.

piletina jabuka sir novo3bb sa wmSastojci (za 4 osobe):

  • 4 pileća filea (svaki oko 170 g)
  • 1 slatka jabuka
  • 4 pune supene kašike kozjeg krem sira (zamenite običnim krem sirom ako ne volite kozji)
  • 1 kašičica rendane korice limuna
  • 4 supene kašike brašna
  • 2 jaja
  • 200 g prezli od svežeg hleba
  • 30 g rendanog parmezana
  • ½ kašičice sušenog timijana
  • ulje za prženje

 

Krupno izrendajte jabuku, pomešajte sa krem sirom i rendanom koricom limuna, pa začinite solju i biberom po svom ukusu. Stavite meso između dva parčeta papira za pečenje ili providne folije i izlupajte na debljinu od oko 0,5 cm. Posolite i pobiberite sa obe strane, na svaku polovinu dodajte mešavinu krem sira i jabuke do oko 0,5 cm od ivice i preklopite. Svaki komad punjenog mesa uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja, i na kraju u mešavinu prezli, parmezana i timijana.

U većem, nelepljivom tiganju zagrejte ulje dubine oko 1 cm i pržite meso na umereno jakoj vatri, oko 5-7 minuta sa obe strane, ili dok spolja ne dobije zlatno-braon boju, a iznutra bude potpuno kuvano.

Izvadite meso da se procedi na kuhinjskom ubrusu, pa servirajte odmah uz bogatu salatu ili zeleno povrće.

Adaptirano sa County Living.

 

Chicken breasts stuffed with apple and cheese

piletina jabuka sir novo2 sa wmIngredients (serves 4):

  • 4 boneless, skinless chicken breast halves (each about 170 g)
  • 1 sweet firm apple
  • 4 heaped tablespoons goat cream cheese (replace with regular cream cheese if you don’t like goat)
  • 1 teaspoon grated lemon zest
  • 4 tablespoons flour
  • 2 eggs
  • 200 g fresh bread crumbs
  • 30g grated Parmesan cheese
  • ½ teaspoon dried thyme
  • oil for frying

 

Coarsely grate the apple, mix with cream cheese and grated lemon zest, season with salt and pepper to your taste. Put the meat between two sheets of waxed paper or cling film and pound to a 0,5 cm thickness. Remove the paper (or cling film), season the meat with salt and pepper on both sides, on each half of the meat spread equal amount of apple and cream cheese mixture to about 0.5 cm from the edge and fold to form a pocket. Dust each piece of stuffed chicken with the flour, then dip in beaten eggs, and finally coat in the breadcrumbs mixed with parmesan and thyme.

In a large, nonstick skillet heat the oil (about 1 cm  deep) and fry the meat over moderately high heat, about 5-7 minutes on each side, or until golden brown on the outside and fully cooked through.

Remove the meat, drain on a kitchen towel, and serve immediately with a lot of salad or some green vegetables.

Adapted from County Living.

Industrija Mesa Matijević-1I vi možete da objavite recepte svojih omiljenih jela sa proizvodima MI Matijević na https://matijevic.rs/nagradni-konkurs/ i učestvujete u nagradnom konkursu „Zlatna kecelja“

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.