2 Komentara

Teletina na portugalski

Fb-Button

portugalska teletina1a sa wm(scroll down for the recipe in English)

Putovanje u Portugaliju se kotira visoko na mojoj listi želja. Darling je već više puta bio srećnik i poslom putovao po toj Iberijskoj zemlji.  Dete je uvek radije biralo destinacije do kojih smo stizali kolima  “da bi i Ninna mogla sa nama”. I tako ja ostadoh željna, već godinama. A kad me uhvati neki neizdrž, odemo do Željka u Zemun, pa ukusima čarobnog grožđanog napitka i pričama o istoriji, idiličnim prizorima i dobroj hrani, skoknem do zemlje srednjevekovnih zamaka, svetlucavih plaža, gde se sluša fado i živi uglavnom od vina.

Željko ima jedan od onih najboljih poslova na svetu – prodaje Hedonizam. Vlasnik je vinskog dućana “Tinto”, posvećenog pre svega portugalskim vinima, sa misijom da svoje mušterije opčini zemljom sunca sa krajnjeg zapada Evrope. I mogu vam reći – dobro mu to ide.

vinarija3

Dok gledamo fotografije sa imanja Campolargo vinarije, priča nam o bogatoj istoriji proizvodnje vina u Portugaliji, čije temelje su postavili Feničani, a Rimljani uspešno nastavili, da bi sve utihnulo za vreme muslimanske okupacije, i ponovo bilo uspostavljeno dolaskom hrišćana, koji su ucrtali i granice današnje Portugalije. Zadivljujuće je kako je tako mala zemlja, zahvaljujući dobrom vinu ali i trgovačkim veštinama, postala jedan od 10 najvećih proizvođača vina na svetu. Da sve dobro može da doživi i crne dane, osetili su prvo u 19. veku kada im je neka opaka pošast uništila mnoge vinograde, od koje se neki nikada nisu oporavili. A onda su u 20. veku doživeli još jednu pošast, ozbiljniju, najgrđu – diktatora Salazara, koji je za svojih 48 godina vladavine osiromašio celu zemlju, a usput naložio da se većina vinograda počupa i zasadi pšenica. Tek ulaskom u EU, Portugalija se oporavila, ponovo se stavljajući na vinsku mapu sveta. Odavno proslavljeni po portu i madeiri, i dalje verno čuvaju svoje brojne autohtone, a vešto izbegavaju najmodernije svetske sorte vina.

vinarija1

Dok pijemo odličan roze iz vinarije Passarela, priča nam o modernoj Portugaliji, koja je tradicionalnu proizvodnju snažnih crvenih vina upotpunila novim, osvežavajućim i bogatim belim vinima. Objašnjava nam da je Passarela u 17.veku od imanja prerasla u čitavo selo, eto toliko se vina proizvodilo. Onda se godinama sve urušavalo, dok neki mladić nije iz sela krenuo u potragu za boljim životom, otišao u obećanu zemlju – Švedsku, izvukao glavni dobitak na lutriji, pa se vratio kući, otkupio vinariju i oživeo proizvodnju. K’o u bajci 🙂

vinarija5

Dok gledamo snimke iz Underground muzeja vinarije Alianc, priča nam o portugalskoj kuhinji, spoju kontrasta, ogledalu istorije i lakih i teških vremena. Vole kuvano, krčkano, sa više različitih mesa i povrća u istom loncu. A vole i pečeno prasence. I morske plodove iz ledenog  Atlantskog okeana. I salate, i hlebove…

Kaže nam da naši vole najviše vina iz regije Douro, u kojoj se proizvode impresivna, bogata i intenzivna crvena vina. Za spremanje ove teletine na portugalski (Bife Guisado com Vinho Tinto e Tomate), po receptu iz “Portuguese Homestyle Cooking” koristili smo crveno vino iz regije Dao, u kojoj se proizvode najbolja portugalska crvena vina, sa floralnim notama, sa vinograda ušuškanih međ’ visokim, granitnim planinama, Quinta da Garrida.

Tekst nije sponozorisan, samo je inspirisan neostvernom željom i jednim kutkom u ovom našem belom gradu…

portugalska teletina2 sa wmSastojci za 4 osobe:

  • 700 g telećeg ribića
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 lovorov list
  • ½ kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 200 ml crvenog vina
  • 200 g oljuštenog, iseckanog paradajza
  • 200 ml telećeg bujona
  • 2-3 krompira
  • 2-3 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 200 g zelene boranije

 

Oštrim nožem zasecite meso sa svih strana da napravite nekoliko “džepova”, pa u svaki stavite po komad belog luka, koji ste prethodno očistili i isekli na listiće. Prebacite meso u činiju, preko  stavite luk isečen na deblja rebarca, lovorov list, origano, papriku i sve prelijte crvenim vinom. Ostavite da se marinira preko noći u frižideru, okrećući ga više puta pre početka pripreme.

Izvadite meso iz marinade i prosušite kuhinjskim ubrusom. U zagrejanu šerpu sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i na jakoj vatri kratko zapecite meso, dok sa svih strana ne dobije zlatno-braon boju. Posolite i pobiberite. Smanjite vatru na umereno jaku, dodajte marinadu, paradajz i bujon, pa kad provri, poklopite i prebacite u zagrejanu rernu na 160° C i ostavite da se kuva oko 1,5 h.

Izvadite šerpu iz rerne, dodajte krompir isečen na četvrtine i krupno isečenu šargarepu i paškanat, poklopite i vratite u rernu na još 30 minuta. Ponovo izvadite šerpu iz rerne, dodajte krupno isečenu boraniju, vratite u rernu i kuvajte još oko 15 minuta.

Izvadite šerpu iz rerne i ostavite da se jelo odmori pre serviranja oko 15 minuta. Ako vam je sos slučajno previše redak, stavite otklopljenju šerpu na jaku vatru da sos malo uvri.

Meso isecite na krupne komade, servirajte preko kuvanog pirinča, zajedno sa povrćem i preliveno sosom.

 

Portuguese style beef

portugalska teletina4 sa wmIngredients (serves 4):

  • 700 g beef shank (boneless )
  • 1 garlic clove
  • 1 small onion
  • 1 bay leaf
  • ½ teaspoon dried oregano
  • 1 teaspoon sweet paprika
  • 200 ml red wine
  • 200 g tomatoes (peeled and chopped)
  • 200 ml beefl broth
  • 2-3 potatoes
  • 2-3 carrots
  • 1 parsnip
  • 200 g green beans

 

With a sharp knife cut a deep slashes into the beef on all sides and into each stick a peace of garlic, that you previously pealed and slivered. Transfer the meat into a bowl, put over the thickly sliced onion, bay leaf, oregano, paprika and pour over the red wine. Allow to marinate overnight in the refrigerator, turning frequently before cooking.

Remove the meat from the marinade, pat dry with a kitchen towel. In a heated pot pour 1 tablespoon of olive oil briefly roast the meat over high heat, until golden-brown on all sides. Season with salt and pepper. Reduce heat to medium high, add the marinade, tomatoes and broth, and when it boils, cover and put in preheated oven at 160° C and cook for about 1.5 h.

Remove the pot from the oven, add potatoes cut into quarters and coarsely chopped carrot and parsnip, cover and return to oven for another 30 minutes. Again, remove the pot from the oven, add ​​green beans cut in half, return to the oven and cook for about 15 minutes.

Remove the pot from the oven and let the meat rest before serving for about 15 minutes. If the pot sauce seems too runny, put the pot, uncovered over the high heat and cook for few minutes, until the sauce thickens a bit.

Slice the meat and serve on the bed of cooked rice, along with vegetables and topped with the sauce.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Teletina na portugalski

  1. Teletina mi je omiljeno meso. A ova deluje bas egzoticno i hedonisticki!

  2. Još jedan odličan recept! Čak i ako u poslednjem trenutku shvatite da nemate u kuci osnovne namirnice (krompir, boranija), mozete da pustite masti na volju, i ubacite npr. suve šljive da se krčkaju zajedno sa mesom: ukus je božanstven!
    p.s. Izostavila sam i origano jer ga ne volim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.