Ostavite komentar

Gaspačo od krastavca i avokada

Fb-Button

hladna corbica1aaaa sa wm(scroll down for the recipe in English)

Još jedan „ženevski“ recept. Maria i Martin, naši domaćini na putovanju po nekom drugom svetu, život provode na dva kontitenta, ali ipak sa akcentom na Evropi. Posao ih je odveo u skoro sve zemlje ovoga sveta, a kad naučiš da putuješ i osetiš tu strast upoznavanja novih kultura, onda ti ne treba posao da te pošalje u neke krajeve, već ih postaneš stalno željan i sa nestrpljenjem iščekuješ nove prilike da odeš i bar na kratko postaneš deo nečeg drugačijeg. Tako i oni, stalno putuju, a sa putovanja, osim uspomena na viđene lepote, donose i uspomene na ukuse. Otuda, valjda, i recept za ovaj gaspačo od krastavca i avokada

"ženevski" gaspačo od krastavca i avokada, spremila Maria

„ženevski“ gaspačo od krastavca i avokada, spremila Maria

Na interentu pronađoh da gaspačo vuče korene iz arapske supe od hleba, maslinovog ulja, belog luka i vode, koju su u Španiju i Portugaliju doneli Mavari. Onda je u Španiji, a posebno u Andaluziji, postala deo nacionalne kuhinje, gde je gaspačo dobio „odelo“ kakvo nam je danas najpoznatije – uz osnovne (gore pomenute) sastojke dodati su paradajz, krastavac, paprika, crni luk i sirće. U moderno vreme nastale su i moderne varijacije na temu, bez paradajza i hleba, a sa avokadom, krastavcima, lubenicom, grožđem, pa čak i morskim plodovima.

Za gaspačo sam prvi put čula gledajući film „Žene na ivici nervnog sloma“. Beše to krajem ’80 (znate na koje mislim, ne podnosim onaj dodatak „prošlog veka“), a probala sam ga tek možda nekih 20 godina kasnije. Vidim da kod nas ni danas nije na letnjem meniju mnogih restorana, dok je tamo negde zapadno nezaobilazni deo restoranske ponude, a u prodavnicama i popularnim food hall-ovima se može naći u svakakvim prigodnim pakovanjima za brzu i laku konzumaciju.

Moram da priznam da kad kažem čorbica, ili kad kašikom zahvatim nešto iz dubokog tanjira, očekujem da to bude toplo, pa me gaspačo, od kakvih god da je sastojaka, uvek dvostruko prijatno iznenadi: prvo, zato što mi prija tako ledeno hladan, i drugo, zato što je ukusa neke savršene salate koju, eto, možete i da pokusate/popijete.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu!

Sastojci (za 4 osoba):

  • 500 g krastavca
  • 1 avokado
  • ½ supene kašike soka od limuna
  • ½ glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 400 ml jogurta

 

Krastavac oljuštite, isecite na krupne kocke i stavite u blender. Očistite avokado, isecite na krupne komade, poprskajte sokom od limuna i dodajte u blender. Očistite crni i beli luk, krupno isecite i takođe dodajte u blender. Sve nalijte jogurtom, začinite solju i biberom i izblendirajte. Sami odredite dužinu blendiranja u zavisnosti koliko volite kremasto. Probajte i po svom ukusu dodajte još začina. Ako vam je suviše gusto, možete dodati još jogurta ili, ako malo rashlađenog bujona od povrća.

Poklopite i stavite u frižider da se dobro ohladi, najmanje 1 sat. Servirajte poprskano sa nekoliko kapi maslinovog ulja.

 

Cucumber avocado gazpacho

hladna corbica2a sa wmIngredients (serves 4):

  • 500 g cucumber
  • 1 avocado
  • ½ tablespoons of lemon juice
  • ½ onion
  • 1 garlic clove of
  • 400 ml yogurt

 

Peel the cucumber, cut into large chunks and put in a blender. Peel the avocado, cut into large chunks, sprinkle with lemon juice and add to the blender. Peel the onions and garlic, coarsely cut and also add to the blender. Pour over the yogurt, season with salt and pepper and blend. If you prefer creamier gazpacho, blend little bit longer. Taste and add more seasoning to your taste. If the gazpacho is too thick, you can add more yogurt or chilled vegetable broth.

Refrigerate until chilled well, at least an hour. Serve drizeled with olive oil.

hladna corbica8 sa wm

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.