1 komentar

Zapečene rolnice od tikvica i patlidžana

Fb-Button

rolovane tikvice2a sa wm(scroll down for the recipe in English)

Nedavno se na fejsu pojavio neki kviščić (valjda se ovako piše deminutiv od reči kviz), „U kom gradu bi trebalo da živiš“ (ili tako nešto). Ne znam šta mi bi, verovatno se od svoje petnaeste nisam na ovaj način preslišavala, popunim ja upitnik, sve očekujem neki italijanski grad, kad ono ispade Barselona. Nije da imam nešto protiv, al’ nekako sam baš mislila da pripadam Italiji – voljeno biće i ja se svaki put kad smo tamo čudu čudimo kako to nismo Italijani kad volimo sve italijansko.

25 razloga zbog čega volim Italiju – I deo

  1. Zbog Siene u kojoj se uvek osećam kao da sam došla kući – u njoj baš sve volim, sve razumem, sve opraštam, i ništa ne bih menjala.

    Siena

    Siena, foto: Porodične gastronomije

  2. Zbog Foruma u Rimu pred kojim zadrhtim svaki put jer me u sekundi odvede u vreme Cezara Augusta, prvog rimskog cara što je okončao stogodišnje razdoblje građanskih ratova i doneo ekonomski, kulturni i umetnički procvat, pretvorio Rim u grad od mramora, izgradio pozorišta, vodovode, terme, hramove, pomogao da se književnost razvije do svog vrhunca, osnovao policiju, vatrogasne službe i prvo penzijsko osiguranje… E, da je nama jedan takav!

    Roma

    Roma, foto: Porodične gastronomije

  3. Zbog italijanskog jezika koji je tako seksi.
  4. Zbog izvođenja Travijate u najidiličnijem ambijentu San Điminjana, među tornjevima ovog srednjevekovnog Menhetna. I zbog Verdija uopšte.

    La Traviata, San Gimignano

    La Traviata, San Gimignano, foto: Porodične gastronomije

  5. Zbog Montepulčana, okruženog bogatim, brdovitim poljima,  u kom mogu da iznajmim stan na Piaci Grande, monumentalnom trgu ovog predivnog gradića, pa da na prozoru pijuckam Vino Nobile de Montepulciano ili Brunelo iz ne tako udaljenog Montalčina, da grickam pekorino iz obližnje Pience, uživam u lokalnoj salami od prugastih svinja što slobodno trčkaraju među čempresima na obližnjoj organskoj farmi, čitam knjigu i topim se od miline pod zvukovima operskih arija iz škole u susedstvu.

    Montepulciano

    Montepulciano, foto: Porodične gastronomije

  6. Zbog crvene Bolonje u kojoj se uvek dobro jede.

    Bologna

    Bologna, foto: Porodične gastronomije

  7. Zbog toga što su psi svuda dobrodošli.
  8. Zbog aperol spritza, koji sam prvi put probala u Trstu pre deset godina i sa kojim na moj rođendan uvek otvaramo sezonu letnjih pića.

    DSCN2279

    foto: Porodične gastronomije

  9. Zbog Firence gde me u Uficiju Botičeli ishipnotiše najčistijom lepotom, gde na svakom koraku sretnem po nešto od Leonarda ili Mikelanđela, gde i najobičniji ručak na krovu restorana postane spektakl zbog pogleda na Duomo.

    Firenza

    Firenza, foto: Porodične gastronomije

  10. Zbog filma Život je lep, koji mogu nebrojeno puta da gledam i svaki put osetim nekakav rollercoaster od emocija – od sreće, nežnosti, ljubavi, do tuge, patnje i bola. Zbog toga što mogu da odem u Arezzo, popijem čašu belog vina u podne i prepustim se romantičnoj atmosferi sa početka filma.

Uz sledeći recept pročitajte još 15 razloga, a u nastavku uptstvo za ove božanstvene rolnice od tikvica i patlidžana, koje su baš skroz italijanske 🙂

Sastojci (za 3-4) osobe:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1 patlidžan srednje veličine
  • 150 g pršute (20 šnita)
  • 240 g mozarele
  • 2 mere marinara sosa (recept pogledajte ovde)

Isecite tikvice i patlidžan na šnite debljine oko 0,5 cm, četkicom premažite svaku sa malo maslinovog ulja i pecite na dobro zagrejanom gril tiganju po nekoliko minuta sa obe strane, dok ne dobiju karakteristične tamne tragove od grila.

U pleh za pečenje sipajte marinara sos. Na svaku grilovanu šnitu tikvica i patlidžana stavite po šnitu pršute i mocarelu isečenu na listiće, urolajte, pričvrstite čačkalicom, posolite i pobiberite sa spoljne strane i ređajte u pleh sa sosom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 220º C oko 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji oko 10 minuta pre serviranja.

Ako uz rolnice poslužite kuvanu pastu ili pirinač, ova količina je sasvim dovoljna za 4 osobe. Ako, pak, odlučite da servirate samo uz bogatu zelenu salatu (kao mi), onda ćete imati ručak za 3 osobe.

 

Baked zucchini and eggplant rolls

rolovane tikvice3 sa wm

Ingredients (serves 3-4):

  • 2 medium-sized zucchini
  • 1 medium-sized eggplant
  • 150 g prosciutto (20 slices)
  • 240 g mozzarella
  • 2 measures marinara sauce (see recipe for 1 measure here)

Cut zucchini and eggplant lengthwise into slices about 0.5 cm thick, brush each with a little olive oil and grill in a hot grill pan for a few minutes on each side, until they get characteristic dark marks from the grill.

Pour marinara sauce in the baking dish. On each slice of grilled zucchini and eggplant put on a slice of prosciutto and mozzarella cut into slices, roll it, secure with toothpick, season with salt and pepper and put in the baking dish with the sauce.

Bake in preheated oven at 220º C for about 45 minutes. Remove from the oven and let it rest for 10 minutes before serving.

If you serve the rolls with pasta or rice, this amount is sufficient for 4 people. If, however, you choose to serve only with the rich mixed green salad (like we did), then you will have lunch for 3 people.

Pratite nas i na:

Jedan komentar na “Zapečene rolnice od tikvica i patlidžana

  1. Divan post. I ja obozavam film Zivot je lijep i muziku iz njega 🙂 Recept je odlican i tako dekorativno izgleda sve ovako zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.