Ostavite komentar

Krostini sa pasuljem, maslinama i inćunima

Fb-Button

Krostini sa pasuljem, maslinama i incun

Volim da čitam Svetlanu Velmar-Janković, njene vizure starog Beograda, utiske o iznenadnom slomu tog našeg predratnog građanskog društva, zaustavljenog u samom usponu, posečenog da se nikad ne vrati onako obrazovano, kulturno i otmeno. U „Prozracima“ piše kako su se u njihovoj kući, uoči očekivanog bombardovanja aprila 1941, spremale zalihe hrane: „Kada je o namirnicama reč, u našem velikom ‘špajzu’ – tada niko nije govorio ‘ostava’ – važno mesto su zauzimali džakovi brašna, kantice sa uljem, velika plava kanta puna masti, a u hodniku je jedan orman bio ispražnjen i tu smo slagali pakovanja italijanskih makarona, pirinča, suvog graška i pasulja. I konzerve sa sardinama, ringlicama i paštetama. I tube sa sardel-pastom. I, posebno uvijene, velike table čokolade za kuvanje.“

Mi smo ringilice, iliti inćune tek pre nekoliko godina stavili na „must have“ listu za naš „špajz“. Kad samo zamislim svet kome se nije desio ni taj ni ostali ratovi, na prvu se zaljubim u tu iluziju.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 konzerva (neto 230 g) belog pasulja
  • 10-15 crnih maslina
  • 1 supena kašika seckanog svežeg peršuna
  • 8 inćuna
  • 1 baget

 

Pasulj ocedite (sačuvajte malo vode iz konzerve) i operite, i pržite na jednoj supenoj kašiki maslinovog ulja, sve vreme ga gnječući viljuškom da dobijete pire. Dodajte malo po malo sačuvane vode od pasulja iz konzerve da dobijete kremastu masu.

Masline očistite od koštica, sitno iseckajte i dodajte u pasulj. Dobro promešajte, pa dodajte i peršun i sve sjedinite. Posolite i pobiberite po svom ukusu.

Baget isecite ukoso na parčiće oko 1 cm debljine (ukupno 8 komada), poprskajte maslinovim uljem i pecite na gril tiganju dok ne porumene sa obe strane. Na svako parče rasporedite krem od pasulja, odozgo stavite po inćun i ukrasite listićem peršuna.

 

Recept by Gordon Ramsay.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.