Ostavite komentar

Laki „bollito misto“ sa tvistom

Fb-Button

Laki "bollito misto" sa tvistom

Kraljevina Butan ima vrlo zanimljivu istoriju, posebno onu političku.  Potpuno je neverovatno kako je tako mala zemlja imala inteligentne vladare i uspela da očuva svoj identitet i pored toga što je „lak zalogaj“ za susedne Kinu i Indiju. Meni je posebnu pažnju privukao koncept „bruto nacionalne sreće“, mera koju ova ustavna monarhija koristi za procenu uspeha svoih političkih odluka i potrošnje budžeta. To je jedina država na svetu koja od 1972. godine zvanično vodi politiku po kojoj je sreća njenih stanovnika važnija od bruto nacionalnog dohotka, kao deo reforme i modernizacije društva.

Ni nama kao državi ne bi bilo tako loše da usvojimo ovakvu politiku i da konačno usvojimo neke prave vrednosti, ali kako ne mogu da utičem na tako visoku potiku, pomislila sam da bi koncept bruto nacionalne sreće bio idealan za kompanije. No, neki pametni ljudi su me ubedili da sada nije pravi trenutak, jer korporacijama vladaju „EBIT menadžeri“.

Pa dobro, kad ne može ni u državi ni na poslu, može onda kod kuće. Nama je to ionako najvažnije. A sreću možemo da pronađemo u mnogim stvarima, i malim i velikim. Sreća je čak i u dobroj kobaji!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 svinjske kobasice
  • ½ kašičice semenki komorača
  • 4 goveđe ljute kobasice
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 2 manje šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 200 g sočiva
  • 750 ml pilećeg bujona
  • 1 list lovora
  • 1 grančica ruzmarina

 

Na zagrejanom maslinovom ulju ispržite svinjske kobasice zajedno sa semenkama komorača. Izvadite ih u tanjir, pa na istom ulju ispržite goveđe kobasice presečene na pola po dužini. Izvadite i njih na tanjir.

U ulju od prženja kobasica propržite luk, šargarepu isečenu dijagonalno na kolutove i beli luk. Dodajte sočivo, nalijte bujonom, ubacite lovorov list i celu grančicu ruzmarina, pa krčkajte na umerenoj vatri oko 10 minuta. Vratite kobasice u šerpu i nastavite da krčkate sve zajedno još 10 minuta, odnosno dok se sočivo ne skuva (ali da ostane al dente). Posolite i pobiberite po potrebi.

 

Ovo je recept Gordona Remzija i zapravo ima dva tvista. Prvi je Gordonov, gde je 7 vrsta mesa koja idu u tradicionalni recept za bollito misto zamenio sa dve vrste kobasica. Drugi tvist je naš, jer baš nismo imali kobasice koje Gordon koristi (svinjska sa komoračem i čorizo), pa smo koristili minhensku belu svinjsku kobasicu i roštljisku ljutu goveđu (opet nemačku).

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.