Ostavite komentar

Povrće „alla parmigiana“

Fb-Button

povrce alla parmigiana

SBB nam je za praznike „oslobodio“ sve kanale, pa sam svaki slobodan trenutak koristila da zavirim na Food Network. Tako sam odgledala i božićni specijal zvezde-kuvarice Đade (Giada), koja je zajedno sa svojom majkom, robusnom Italijankom spremala badnju večeru i božićni ručak. Između ostalih jela, na božićnom meniju se našlo i „veggie parmigiana“ (recept koji vam danas donosimo), na šta je mama Italijanka pitala svoju ćerku „zbog čega spremaš letnje jelo za Božić“. Ćerka odgovara kako je to omiljeno jelo njenog muža, na šta joj mama kaže: „Prave Italijanke ne pitaju da li neko nešto voli ili ne. One kuvaju, muževi jedu i to je to.“

Tad sam se zapitala šta je mojima omiljeno jelo, pa kad nisam uspela sama da dođem do odgovora, pitala sam ih. Zanimljivo, ali niko od nas nije mogao da se opredeli za jedno jelo, već nekako više za koncepte, generalne ukuse i kontekste i prilike u kojima smo neka jela jeli. Tako je Anji najlepša pasta sa vongolama koju je jela u Antibu jer smo tamo proveli jedan baš-baš divan prolećni dan i „bilo joj je tako zabavno da je jede“, mužić po principu „ti si meni uvek lepa“ diplomatski ne izdvaja nijedno jelo ali se generalno opredeljuje za meso, a meni je uvek na pameti neka salata.

Povrće „alla parmigiana“ se potpuno isto sprema kao melanzane alla parmigiana, s tim da se umesto tri sloja grilovanog patlidžana stavlja jedan, a dodaje se po jedan sloj grilovanog komorača i tikvica.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 patlidžana
  • 2 komorača
  • 2 tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 supena kašika seckanih stabljika svežeg peršuna
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kg paradajza (ili 2 konzerve od 400g)
  • 1 supena kašika seckanog svežeg bosiljka
  • 1 kašičica šećera
  • 100 g rendanog parmezana
  • 250 g mocarele
  • 2 supene kašike prezli

 

Povrće isecite po dužini na kriške debljine oko 1 cm, poprskajte maslinovim uljem i ispecite na gril tiganju.

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite crni luk oko 10 minuta, dodajte beli luk i origano, pa pržite još oko 1 minut. Dodajte oljušten i na kocke isečen paradajz, bosiljak, šećer, so i biber, pa prokrčkajte 15-20 minuta.

U posudu za pečenje sipajte mali sloj sosa od paradajza (koliko da prekrije dno), pospite parmezanom, pa poređajte sloj grilovanog patlidžana. Preko sipajte sloj sosa od paradaza, pospite parmezanom, poređajte mocarelu isečenu na pločice i sloj grilovanog komorača. Ponovite prethodni korak ali završite sa slojem grilovanih tikvica. Sipajte još jedan sloj sosa od paradajza, pospite parmezanom, poređajte ostatak isečene mocarele, pospite prezlama, pa stavite da se peče 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200° C ili dok površina ne dobije zlatnu boju.

 

Nama je ovo jelo bilo još ukusnije sutradan, kada su se sokovi malo stegli i ukusi bolje pomešali. Zbog toga preporučujem da, kad je ispečete, ostavite bar 30 minuta vremena da se malo „slegne“, pa tek onda isečete na kocke i poslužite uz neku dobru salatu. Mi smo i u ovoj varijaciji „parmigianu“ jeli kao glavno jelo.

povrce alla parmigina u plehu

Inače, od svake povrćke nam je ostalo neiskorišćenih po 2-3 grilovane šnite. To sam sitno iseckala, dodala još i seckane masline, peršun, kapar, ljutu papričicu, sve dobro posolila, pobiberila i začinila ljutim maslinovim uljem, pa smo jeli kao namaz uz vrući baget.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.