Ostavite komentar

Biftek u lisnatom testu, a pre toga „pet lakih komada“

Fb-Button

biftek u lisnatom testu

„Ciča zima i svud je prokleti led, baš sam imala težak dan… I dok kopam po tašni da pronađem ključ, već na ivici nerava, moj muškarac mi otvara, moj je čovek na vratima. I istog trena vredim kao hiljadu žena, jer njemu sam lepa i jaka k’o stena. I kad me grli znam da sve je u redu, čovek je čaroban! Sve moje mrakove u proleće boji, otkad me voli ja uspravno stojim, i njemu ja sam dobra baš kakva jesam. Čovek je čaroban!.. Tako topao, nežan i predivno svoj, samo meni on pripada… Ljudi mi kažu nisu videli par koji tako isijava, naša ljubav je zarazna. Sada znam da vredim kao hiljadu žena…“

Danas nam je godišnjica.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 bifteka
  • 1 supena kašika dižon senfa
  • ½ manje glavice crvenog luka
  • 1 čen belog luka
  • 150 g šampinjona
  • 20 g sušenih vrganja
  • 1 kašičica timijana
  • 8 listova pršute
  • 500 g lisnatog testa
  • 1 žumance

 

Bifteke premažite senfom sa obe strane, pa ih kratko ispecite na malo zagrejanog maslinovog ulja. Izvadite meso, uvijte u alu foliju i ostavite na toplom. U međuvremenu, prelijte vrganje vrućom vodom i posle 15-ak minuta ih dobro ocedite i sitno iseckajte. U istom tiganju u kom ste pekli meso (po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja) ispržite sitno iseckan crveni luk. Potom dodajte stišnjeni beli luk i sitno iseckane šampinjone, a posle 10 minuta i iseckane vrganje i timijan. Promešajte, posolite, pobiberite i sve pržite još nekoliko minuta, pa ostavite sa strane da se prohladi.

Razvucite odmrznuto lisnato testo na debljinu 2-3 mm, kalupom isecite 8 diskova za oko 0,5 cm veće od prečnika bifteka. Polovinu diskova poređajte na papirom za pečenje obložen pleh. Na svaki disk krstasto postavite po dva lista pršute, na sredinu stavite po jedan biftek, na njega sipajte po jednu supenu kašiku prženih pečuraka, pa svaki pokrijte krajevima pršute sa sve četiri strane. Svaki biftek poklopite sa po diskom lisnatog testa i prstima stisnite ivice da se potpuno spoje. Od ostatka testa napravite ukrase, dekorišite svaki paketić sa biftekom, i sve premažite umućenim žumancetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220° C, oko 15 minuta.

 

Pošto je ovo svečani ručak, dok se bifteci peku, prvo poslužite neki dobar hleb i mešavinu maslinovog ulja sa balzamiko sirećetom za fino umakanje, a onda i predjelo, nekoliko lakih zalogaja, iliti „pet lakih komada“ za 4 osobe:

  1. Jaja sa inćunima
  2. Ljute papričice punjene kozjim sirom
  3. Krastavci punjeni kremom od fete i maslina
  4. Urme sa orasima i pršutom
  5. Kanape sa dimljenom tunom

 

Jaja sa inćunima: tvrdo skuvajte 2 jaja, oljuštite, presecite na pola po širini i na svaku polovinu stavite po jedan inćun.

jaja sa incunima

Ljute papričice punjene kozjim sirom: dve supene kašike kozijeg krem sira pomešajte sa supenom kašikom sitno seckanog svežeg peršuna, pa napunite 4 ljute papričice iz turšije koje ste prethodno očistili od semenki.

ljute papricice punjene kozjim sirom

Krastavci punjeni kremom od fete i maslina: izgnječite 50 g feta sira, iseckajte 10-ak crnih maslina, pa sve dobro pomešajte; krastavac operite, oljuštite tako da napravite šaru, isecite na 4 dela, izdubite i očistite od semenki, pa napunite kremom od fete i maslina.

krastavci punjeni kremom od fete i crnih maslina

Urme sa orasima i pršutom: iz urmi izvadite koskice, ubacite po polovinu oraha i listić nagužvane pršute (može i domaće, goveđe).

Kanape sa dimljenom tunom: iz kriški tost hleba kalupom isecite željeni oblik, namažite malo majoneza, preko stavite po komad dimljene tune i ukrasite seckanim zelenim maslinama

pet lakih komada

A za dezert: naravno, mnooogo dobre čokolade 🙂

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.