Ostavite komentar

Slani čizkejk sa plavim sirom i smokvama

Fb-Button

Juče sam pojela kolač, domaći, od čokolade i lešnika, ali ne zato što sam ja to htela, nego da ne ispadnem kreten, da ispoštujem red u gostima. Posle mi je bilo muka, slatko mi je uredno zagorčalo ostatak dana.

Moja majka uvek kuva kao da joj 100 ljudi dolazi na neko slavlje. Pred veće porodično okupljanje (a to je najviše nas desetak) cele noći spava na pola oka pazeći na sarme koje se na najtišoj vatri krčkaju na šporetu, pa onda ustaje u cik zore da stavi prase ili jagnje (a nekad i jedno i drugo) da se ispeku i malko hladnu pre ručka, da mogu da se iseku na savršene komade. Dok se meso peče, skuva čorbu, napuni suvu papriku, dovrši prebranac, ispeče i proju i pogaču, stavi krompir da se kuva i napravi pire, sitno isecka sve za bar dve salate. Još umuti testo za palačinke, ispeče gomilu i napravi preliv od čokolade. Kad pojedemo, uvek mi prebaci da sam malo jela. Onda nam zapakuje tone hrane, koje nam se posle vuku po frižideru i zamrzivaču mesecima. Jednom sam se usudila da joj kažem da neću da nosim ništa od ostataka hrane. Oh, kakva greška, kako loše odigrana društvena uloga! Gledala me je kao izdajnika svih njenih uverenja, ispala sam kreten.

Sve majke koje znam kuvaju isto tako i očekuju da se sto počisti do poslednje mrve hrane. Ako se to ne desi, ručak načisto propo.

Došlo kumče na raspust posle studentskog stranstvovanja. Bake navalile sa kuvanjem, a on polizao svaku tepsiju koju su stavile pred njega, nije hteo da ispadne kreten. Nabacio 7 kila. Sad ga mama stavila na dijetu da se unormali.

Čujem jutros na vestima da su deca u Srbiji sve deblja. Pade mi na pamet da ih možda hrane bake…

O receptu

Ja baš nisam sigurna da li ovaj slani čizkejk može da se kvalifikuje kao klasičan ili je pre neki dekonstruisani, ali kako god ga nazvali ukus mu je bez greške, jer plavi sir i smokve su uvek ludo zaljubljeni par. Podloga je od slane granole, koju rado jedem i za doručak uz jogurt i voće – bude mi baš lepa protivteža voćnoj slasti (čak mi ne smeta što je malo ljuta). Slanu granolu koristim i za salate: npr. bejbi spanać začinim limunovim sokom i maslinovim uljem i preko pospem 1 supenu kašiku ove moje mešavine semenkica. Stavljala sam je i u kuskus, pa naseckala još malo zelenih maslina, sve pomešala i servirala kao prilog uz ribu. Slanu granolu imam u dve varijante: ovu koju sam koristila za slani čizkejk zovem mediteranska, a druga ima marokanski šmek jer sam je začinila ras el hanutom i anisom. Količine u receptu za slanu granolu su veće nego što je potrebno za ovaj recept. Možete je spremiti mnogo ranije i čuvati u tegli.

Za krem od plavog sira koristim onaj najobičniji Dor Blu. Svaki put kad sam  stavila neki kvalitetniji plavi sir, krem mi je imao brašnjavu teksturu ili nije hteo da se dovoljno zgusne.

Kad prođe sezona smokvi, slani čizkejk ću kombinovati sa grožđem, kruškama, a leti sa sočnim nektarinama.

Recept

Sastojci (za 4 porcije):

za slanu granolu:

  • 90 g ovsenih pahuljica
  • 90 g speltinih pahuljica
  • 30 g sirovog badema (krupno iseckan)
  • 30 g oraha (krupno iseckan)
  • 20 g sirovih semenki suncokreta (jezgro)
  • 20 g sirove golice
  • 2 grančice ruzmarina (sitno iseckane iglice)
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • ½ kašičice dimljene ljute začinske paprike
  • ¼ kašičice soli
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 2 supene kašike vode

za krem:

  • 200 g plavog sira
  • 100 ml mlečne pavlake za kuvanje
  • 150 g grčkog jogurta

za serviranje:

  • 4 smokve

U manji pleh obložen papirom za pečenje stavite sve sastojke za slanu granolu, pa dobro pomešajte i pecite u zagrejanoj rerni na 170° C, oko 20 minuta, mešajući na svakih 7-8 minuta da bi se mešavina ispekla jednako. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se ohladi. Prebacite u staklenu teglu sa dobrim zatvaračem.

Plavi sir isecite na kockice i stavite u šerpicu za sos, pa rastopite na tihoj vatri. Dodajte pavlaku i kuvajte oko 5 minuta, dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre, ostavite da se prohladi, pa umešajte grčki jogurt.

Da servirate, u čaše ili činije za serviranje stavite po 2 supene kašike slane granole, preko rasporedite krem od plavog sira i na kraju dodajte smokve iseckane na kockice. Stavite u frižider da se rashladi najmanje 30 minuta pre jela.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.