4 Komentara

Salata od pečene bundeve

Fb-Button

Ima ona knjiga  „J..e li vas ego?“ o nevidljivom ubici, tihom neprijatelju, razaraču porodica, karijera, veza… – o egu. Čini mi se da slična knjiga može da se napiše o još jednom zlu koje hara svetom, o podmuklom osećanju da je na svetu samo jedna istina i to baš ona koju mi znamo. Dakle, „J..u li vas uverenja?“.

Ja ih imam na kilo kad je politika u pitanju, pa tako bez zadrške verujem da su ovi na sadašnjoj vlasti bahata bagra kakvu nismo do sada imali. Čak i kad im se omakne nešto dobro, moja sumnja u namere ili subjektivno osećanje da je to isto moglo brže, drugačije ili bar manje ukaljano nekim lošim njuškama – nadvlada sve drugo.

Vesti su pune gadnih naslova, a svakom nedelu je zajednička jedna stvar – moćno oružje zvano uverenje: da je rat rešenje za mir, da je važnije kako zoveš svog boga od onoga ko si,  da je cilj važniji od sredstva, da je lova sve, da je moć sveti gral… Nisu sva uverenja tako velika i grandiozna, neka stižu u malim pakovanjima i sasvim su trivijalna ali sveprisutna.

Kakva god i kolika god da su, uverenja su naš mali lični vodič za realnost. Svet bi verovatno bio dosadan kada bismo svi imali ista uverenja, al’ bi bio bolji kada bismo prihvatili da nam uverenja ne počivaju uvek i samo na znanju, već više na vaspitanju, iskustvu, moralnom kodeksu i životnim vrednostima, kulturi i okruženju u kojem živimo.

Nekad mi je baš slatko kad neko normalan veruje u nešto magično i mistično, a nekad mi je baš mučno i nedostojno kad neko prospe zlo po drugima jer veruje u koještarije. Jedna ostavila komentar na emisiju: „Zar pored toliko mladih, vestih blogerki, nadjoste ovu sredovecnu zenu, sa neprimereno raspustenom kosom i emisiji koju vodi i godinama koje ima!“

Ja verujem da se dobro dobrim vraća i da kako seješ tako i žanješ, i ok sam da me baš ovo uverenje drnda u životu. A vi kako ste?

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • 300 g očišćene bundeve
  • 1/2 kašičice belog bibera
  • 1 kašičica dimljene začinske paprike
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • 10+10 listova svežeg bosiljka
  • 80 g pršute
  • 80 g feta sira
  • 1 šaka pečenog badema

za preliv:

  • 1 kašičica senfa
  • 1/2 kašičice meda
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 2 kašičice maslinovog ulja

 

Bundevu isecite na kriške debljine oko 1 cm, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, svaku krišku malo posolite, pospite belim biberom, dimljenom i tucanom paprikom, prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 200º C oko 20-25 minuta, dok bundeva ne bude pečena u potpunosti. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se prohladi.

Dok se bundeva peče, izblendirajte grčki jogurt sa belim lukom i 10 listova bosiljka, pa stavite u frižider do serviranja. Napravite i preliv: pomešajte sve sastojke za preliv i ostavite sa strane do serviranja.

Da servirate, na tanjir(e) stavite mešavinu grčkog jogurta i bosiljka, preko poređajte kriške pečene bundeve, između njih ušuškajte listiće pršute, preko izmrvite feta sir, pospite krupno seckanim bademom i ukrasite listićima bosiljka. Sve prelijte pripremljenim prelivom i uživajte.

Pogledajte i ostale naše recepte sa bundevom .

Pratite nas i na:

4 komentara na “Salata od pečene bundeve

  1. … ako vam je dobro onda ništa 🙂
    Lep i interesantan recept!

  2. E, stvarno to prokomentarisala? Sad ću dumrem od smeha! Slatka moja, pa za pravo znanje o kuvanju, mi smo tek zapupeli cvetak, uvek su se sede glave konsultovale na tu temu. Ali dobro sad….. Svako se danas krije iza tastature, a da osnove pismenosti i pisanja negacije o znanju nije savladao. Ljubac!

    • Draga moja, uopste me ne pogadja na licnom nivou. Vise me brine kao stanje uma. Ja takve ljude ne poznajem, nemam ih svom okruzenju, pa me bas iznenadi da neko u sebi nosi toliku zajedljivost, predrasude, zlobu i neznanje. 😘

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.