4 Komentara

Hleb sa pivom

Fb-Button

Kad je jelo u pitanju, samo nemoj da me teraš da jedem stojećki ili iz šerpe. Ovo prvo u stvari može ako treba da se uradi „kontrola kvaliteta“ tek donetih čvaraka i vrućeg hleba, sve uz nešto kratko hladno (ako može dunja – to mi je najdraže). Ovo drugo nikako, a ne mogu ni da se opustim ni kad mi tanjir izgleda kao da ga je napunila servirka Dragica iz fabričke menze. Volim da se doteramo i trpeza i ja, pa da zavodnički jedna drugoj zatrepćemo.

Kad moram da sjurim jelo niz grlo – bolje da nisam jela, a kad moram da potrčim nekud čim pojedem – kao da nisam jela. Kuvanje mi nekad bude haotično, desi mi se da, poput neiskusnog dirigenta, omašim tempo i dinamiku svega što spremam, ili narušim harmoniju kuhinjskih aparata.  Zato jedenje mora da bude drugačija umetnost, spora, da mogu u svaki zalogaj da se zagledam.

Kad sam lepo skuvala i pojela, onda ide posebno uživanje – sobremesa, što bi Španci rekli. To je ono kad još dugo posle jela spontano nastaviš da sediš za neraspremljenim stolom i uživaš u priči sa svojima. Tako mogu satima. Takva okupljanja najduže pamtim.

Bili u Amsterdamu, zaglavili sobremesu u nekoj pivnici. Prethodno pojeli sami celu veknu hleba sa pivom i pride rebarca. Ja se izgovarala da moram da jedem da provalim recept. On je bio opušten, kao i uvek.

 

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2-3 kašičice semenki anisa
  • 400 ml piva
  • 60 g putera

 

U dubljoj činiji pomešajte sve suve sastojke, dodajte pivo i dobro sjedinite varjačom. Prebacite testo u podmazan kalup, prelijte ga rastopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 170⁰ C, 1 h.

Servirajte odmah. Odlično se slaže uz aromatizovani puter (puter pomešan sa začinskim biljem i malo soli) ili puter sa pivom (razmekšali puter pomešan sa malo finog piva i soli).

 

Pratite nas i na:

4 komentara na “Hleb sa pivom

  1. Izgleda super. Mi pravimo pivo kod kuce pa cu bas probati da napravim ovaj hleb sa docim pivom. Sta bi mogla da stavim umesto anisa posto ga ne volim?

    Hvala!

    • To je sjajno sto imate svoje pivo! Javite utiske kad isprobate. Umesto anisa mozete komorac, kumin ali u manjim kolicinama, timijan, ili napravite bez zacina, svakako je ukusan, puterast i sladunjav od piva.

      Hvala na citanju!

  2. Draga Aleksandra,

    ljubav je sastojak svakog Vašeg recepta, zato je sve tako čarobno.
    Kada ćete napraviti neku radionicu? Hleb jedva čekam da umesim.

    Puno pozdrava i zagrljaja,

    Jelena

    • Draga Jelena, hvala sto pratite i citate. Ako napravite hleb, molim vas javite utiske.

      O radionici jos uvek ne razmisljamo, tako je mnogo ideja a istovremeno uzasno malo vremena za sve. Ako i kad se odlucimo, javicemo 🙂

      Poljupci!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.