2 Komentara

Kineske knedle sa mesom

Fb-Button

Kažu da i emocije imaju svoj kalendar, pa nam tako kraj leta protiče uz avgustovski bluz, a početak jeseni uz septembarsku sambu. Moj se kalendar izgleda nešto pogubio, tokom ova dva meseca disko me rasturio od svitanja do sumraka.

Poslovni projekti razjarili se pod letnjim vrućinama, strasno smo igrali klasični trokorak: dva u mestu – pa jedan veliki nazad, dva u mestu – pa jedan mali napred. Prijatelji izdaleka sjatili se u prestonici, a mi, željni njihovog društva, vrteli se kako su oni vodili. Dete se doselilo, pa odselilo 1000 km dalje nego ranije. Pre toga diplomiralo, pa smo slavili i ovde i onde. Onda je zablistala sa lovorevim vencem na pametnoj glavi, a ja sam dizala ruke uvis, pljeskala i njihala kukovima u ritmu sreće.

Početkom oktobra groznica subotnje večeri konačno utihnu, sa zadovoljstvom skinuh metalik platforme i ugasih disko kuglu. Skupljam snagu, ritam sekcija za kraj godine najavljuje uzbudljiv, energični i zabavan zimski sving.

Kineske knedle sa mesom sam prvi put pravila pre skoro trideset godina (ne znam odakle mi tolike godine, dvaput sam ih prebrojavala i nije greška – 30). Podučavala nas profesorka iz Pekinga kao deo lekcije iz kineske kulture. Posle sam češće pravila prolećne rolnice (poglavlje sa istog časa), a knedlama se radije sa slašću gostila u kantonškim dim sum restoranima. Proletos me pravljenje piroga na poljskoj kulinarskoj radionici podseti koliko volim ta punjena testa, a da ih nisam gotovila više decenija. Letos sam za malo društvo iz ćoška spremala azijsku gozbu, pa smo knedle punili ribom i gamborima, a, kad je dete otpelalo, počastih nas ovim sa mesom. Još se nisam izveštila da im ispletem sitan plis po ivicama, al’ ništa ne mari, ukus je isti i savršen.

Sastojci (za 24 knedle):

za testo:

  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 125 ml vruće vode

za fil:

  • 300 g mlevenog svinjskog mesa
  • 2 mlada luka, sitno iseckana
  • ½ šolje sitno seckanog kupusa
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 1 čen belog luka, narendan
  • prstohvat belog bibera
  • 2 supene kašike soja sosa

za serviranje:

  • 2 supene kašike soja sosa
  • 1 kašičica krupno mlevene ljute začinske paprike

 

U činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte vodu i pažljivo promešajte (pazite da se ne ispečete vrućom vodom). Prebacite na radnu površinu i umesite tvrdo testo, po potrebi dodajući još vode/brašna. Vratite testo u činiju, pokrijte providnom folijom i ostavite da se odmara oko 1 h.

Da napravite fil, u činiji pomešajte sve sastojke.

Testo podelite na dva dela, pa jedan vratite u činiju i poklopite, a drugi oklagijom razvaljajte na debljinu od oko 1-2 mm. Čašom ili modlom prečnika 8-9 cm vadite krugove, pa na svaki stavite po punu kašičicu fila.

Ivice kruga premažite sa sasvima malo vode, pa ih preklopite da dobijte oblik polumeseca, istiskujući vazduh i pritiskajući krajeve da ih potpuno zatvorite. Ponovite postupak sa ostatkom testa.

Dobro zagrejte veliki tiganj sa poklopcem, sipajte 1 supenu kašiku suncokretovog ulja, pa poređajte knedle u jednom sloju i ostavite da se prže oko 3 minuta, dok ne dobiju finu zlatno-braon boju. Smanjite vatru, sipajte u tiganj oko 50 ml vode, poklopite i ostavite da se skuvaju dok voda ne ispari. Rešetkastom kašikom Izvadite knedle na tanjir za serviranje i držite na toplom dok ne ponovite postupak sa ostatkom knedli.

U činijici pomešajte soja sos i začinsku papriku i servirajte uz tople kineske knedle.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Kineske knedle sa mesom

  1. Predivno kao i uvijek!
    Cestitke od srca za kcerkinu diplomu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.