2 Komentara

Puter keksići sa sirom i origanom

Fb-Button

puter-keksici-sa-sirom-i-origanom1-sa-wm

Kaže se da prva ljubav zaborava nema, ali u mom slučaju prva pica zaborava nema. Sredinom ’70-ih u Beogradu se otvorila prva picerija i ta prva poseta bila je poput odlaska u hram. Posle je postalo popularno da mame prave picu kod kuće, ali je testo obično bilo sunđerasto i ni nalik pravom, samo je origano davao osećaj da se jede nešto autentično.

U epizodi „Čini i začini“ posvećenoj origanu nekako je bilo najprirodnije da pravim picu, ali onu divno razigranu – u kornetu (recept pogledajte ovde). Sada slavim origano kroz ove savršene puter keksiće sa sirom i origanom.

Priča o origanu

Origano je grčko ime i znači „planinska radost“, jer ne samo da simbolizuje sreću, već i brda na kojima raste čini predivnim zbog svog ružičastog cveta. Ono što je još karakteristično za origano jeste da se koriste svi delovi biljke – i listovi, i cvetovi, i stabljike. Zbog svog intenzivnog mirisa, reč origano često se koristi da opiše specifičan, zanosan miris i ukus, a ne samo botaničku vrstu.

U tradiciji i Stare Grčke i Rima mlada i mladoženja su na glavama nosili vence origana kao simbol sreće i radosti. Stari Grci su takođe verovali da će meso krave biti najukusnije ako pase origano. U Americi je postao popularan tek posle II svetskog rata, kada su ga vojnici u povratku sa ratišta na Mediteranu doneli kućama.

Savršen je dodatak omletima, maslinovom ulju, hlebu, slaže se uz luk i pečurke, i daje poseban šmek dresinzima za salatu. A legao je opasno dobro i u ovim puter keksićima sa sirom. Što su nam duže stajali, to su mi bili ukusniji i predivnim mirisom intenzivniji.

puter-keksici-sa-sirom-i-origanom2-sa-wm

Sastojci (za 15 keksića):

  • 125 g putera, sobne temperature
  • 200 g brašna
  • 1 supena kašika semenki lana
  • 1 supena kašika origana
  • 50 g rendanog parmezana

 

U činiju stavite puter i ½ kašičice soli i kratko umutite mikserom. U drugoj činiji pomešajte brašno, semenke lana, origano i parmezan, pa mešavinu postepeno dodajte u umućeni puter i mutite da dobijete krupne mrvice. Prebacite na radnu površinu, kratko mesite, formirajte disk, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta.

Na radnoj površini blago posutoj brašnom, oklagijom razvaljajte testo na debljinu od oko 0,75 cm, pa modlom isecite keksiće i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 190⁰ C 15-20 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju zlatastu boju.

Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Puter keksići sa sirom i origanom

  1. U grčkoj kuhinji je origano i dalje začin br.1, stavljaju ga i u jela tipa musaka, pečeni krompir, itd.. Ne vraćam se odande bez barem jedne kesice 💖 Inače smo ga, dok smo u prošlom veku imali vikendicu u Dalmaciji, brali u polju i imali domaći.. 😊

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.