Ostavite komentar

Losos sa hoisin sosom

Fb-Button

hoizin losos1c sa wm(scroll down for the recipe in English)

Odrasla sam na vegeti kao glavnom i jedinom začinu za svako jelo. Takva je bila moda, valjda. Jedan potpuno drugačiji začinski svet otkrila sam preseljenjem u Aziju. Kao da su me svi ovozemaljski začini zaskočili iza nekog ćoška i osvojili na prepad, ali zauvek.

Na jugu, magija je počela isprobavanjem kantonške kuhinje. Nepce mi je poigravalo od ukusa delikatnog dim suma ili čarobnih gastronomskih kombinacija raznih regija, kultura, sastojaka, kuhinjskih tehnika… Onda me je život odveo put severa, gde me je najomiljenije jelo čekalo da ga otkrijem, za kojim sada čeznem i često ga sanjam. A kad smo kod snova, sanjam često i tu našu ulicu sa čitavim nizom restorana, od onog korejskog u koji sam s teškom mukom otišla jer se pričalo da i dalje kuvaju pse, a vratila se bogatija za sasvim posebno iskustvo istočnjačkog roštiljanja; pa onda ide mongolski sa čuvenim jagnjećim ražnjićima u koji smo išli kad god bi se uželeli ne smo ljutih, ljutih i fino masnjikavih ražnjića već i dobrog hleba; odmah pored je onaj što smo najčešće pohodili, a služi čistu mandarinsku klasiku, sve sa tom mojom omiljenom patkom kao specijalitetom;  potom sledi još jedan mongolski, ali onaj što služi samo čuveni mongolski lonac, ili, što bi neki rekli – fondue na kineski način. Na kraju te parade, smestila se jedna nemačka mesara, gde smo kupovali govedinu sa sve šupljim kostima i kuvali domaću supu kao melem za povremenu nostalgiju.

Ovaj losos sa hoisin sosom mi je pomogao da malo sanjam širom otvorenih očiju i maštam o danu kada ću ponovo biti na tlu istočnog kontinenta, ako ništa drugo ono bar da podsetim čula kako je to biti u gastronomskom raju.

Hoisin sos je za kinesku kuhinju možda ono što je barbecue sos za američku: načešće se koristi za glaziranje mesa (pa i moje mile pekinške patke, mljac, mljac), ili kao umak za meso, morske plodove ili rolnice, ili za pripremu kompleksnijih sosova. Vidim da ga ima u nekim supermarketima (konkretno u Merkatoru), ali sam ubeđena da se može naći i u kineskom tržnom centru.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 fileta lososa (svaki oko 170g)
  • 2 supene kašike hoisin sosa
  • 2 kašičice soja sosa
  • 1 supena kašika soka od limete (ili limuna)
  • 1-2 kašičice šećera
  • 1 čen belog luka

 

Napravite marinadu: u činijici pomešajte hoisin sos, soja sos, sok od limete, šećer i stišnjeni beli luk. Probajte i doterajte ukus (ako vam je suviše slatko, dodajte još malo limunovog soka, ili ako je suviše kiselo – dodajte još malo šećera). Filete lososa posolite i pobiberite (sasvim malo jer je pripremljena marinada već slana), stavite ih u plitku činiju u jednom sloju, prelijte marindom i ostavite da odstoje u frižideru od 30 minuta do 1 sata.

Pleh za pečenje obložite folijom, foliju premažite sa malo ulja, poređajte filete lososa (kožicom na dole) i premažite ih marinadom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200° C oko 10-15 minuta, u zavisnosti od debljine fileta.

Servirajte odmah uz kuvani pirinač.

Adaptirano prema receptu sa Simply Recipes.

 

Hoisin glazed salmon

hoizin losos2 sa wmIngredients (serves 4):

  • 4 salmon fillets (each about 170g)
  • 2 tablespoons hoisin sauce
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 1 tablespoon lime juice (or lemon juice)
  • 1-2 teaspoons sugar
  • 1 garlic clove

 

Make the marinade: in a small bowl, mix hoisin sauce, soy sauce, lime juice, sugar and pressed garlic. Taste and doterajte tasadjust to your taste (if too sweet, add some more lime juice, or if itoo sour – add a bit more sugar). Season salmon fillets with salt and pepper (just a pinch because the prepared marinade is already salty), place them in a shallow dish in a single layer, pour over the  marinade and chill for 30 minutes to 1 hour.

Cover your baking pan with aluminium foil, brush it with a little oil, arrange salmon fillets (skin side down) and brush with marinade. Bake in preheated oven at 200 ° C for about 10-15 minutes, depending on thickness of fillets.

Serve immediately with boiled or steamed rice.

Adapted from Simply Recipes.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.