Ostavite komentar

Čorbica od pečene bundeve

Fb-Button

corbica bundeva novo1b sa wm

(scroll down for the recipe in English)

Bundeva je samo moja i Anjina „stvar“. Dragi svaki put, privučen bojama i mirisima, kaže „daj da probam“, pa ipak odustane uz reči „stvarno ne mogu“. Sa bundevom kao da nema sredine, nema između. Za naš jesenji detox meni smislih da isprobam neki TV recept za čorbicu sa pečenom bundevom, a onda mi dete ispriča kako je u bečkom Vapianu jela savršenu kombinaciju bundeve i kokosa, a ja još volim da kuvam sa đumbirom i eto… isprobano i zapamćeno zauvek.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 bundeva od oko 1 kg
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • 2 cm korena đumbira
  • 600 ml supe od povrća
  • 100 ml kokosovog mleka

 

Zagrejte rernu na 200° C. Isecite bundevu na pola po dužini, očistite je od semenki i stavite na pleh obložen papirom za pečenje, mesom okrenutim na gore. Poprskajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pa pecite u rerni oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se na kratko prohladi.

Dok se bundeva peče, na malo maslinovog ulja propržite krupno seckani luk i očišćen i na listiće iseckan đumbir. Kašikom izdubite meso bundeve i stavite u blender. Dodajte prženi luk i đumbir, nalijte supom i dobro izblendirajte. Prebacite u šerpu, dodajte kokosovo mleko i još soli i bibera po svom ukusu, i kratko prokuvajte. Ukoliko vam je čorbica suviše gusta, dodajte još malo supe od povrća ili tople vode.

Servirajte vruće uz malo seckane ljute papričice ili ljute začinske paprike i kašičicom kokosovog mleka (kokosovo mleko stajanjem u frižideru dobije gustoću pavlake).

 

Roasted pumpkin soup

corbica bundeva novo3 sa wmIngredients (serves 4):

  • 1 pumpkin (about 1 kg)
  • 1 medium red onion
  • 2 cm ginger root
  • 600 ml vegetable broth
  • 100 ml coconut milk

 

Preheat oven to 200° C. Cut the pumpkin in half lengthwise, trim and deseed, and place on a baking sheet lined with parchment paper, cut side up. Drizzle with olive oil, season with salt and pepper, and bake in the oven for about 40 minutes. Remove from oven and allow to cool.

In the meantime, in a little olive oil fry the coarsely chopped onion and peeled and sliced ginger. With a spoon scoop out the pumpkin flesh and put in a blender. Add the fried onion and ginger, pour vegetable broth and mix well. Transfer to a saucepan, add the coconut milk and more seasoning to your taste, and simer briefly. If the soup is too thick, add some more vegetable soup or warm water.

Serve hot with some chopped chili or peperoncino and a teaspoon of coconut milk (coconut milk becomes thick in a refrigerator).

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.