Ostavite komentar

Kaponata

Fb-Button

Kaponata sa wm

„Imaš neki dobar recept s patlidžanom.“ – pita me Sneža. Odmah su mi pala na pamet dva recepta – caponata i melanzane alla parmigiana, oba klasični predstavnici italijanske kuhinje i to jedan sa juga a drugi sa severa. Kaponata je u principu predjelo, eventualno prilog uz bilo šta sa grila, ali meni lično prija i kao glavno jelo uz krišku nekog dobrog sira ili sa malo narendanog parmezana (kao na slici) i hrskavim bagetom. Kažu da je lepa što duže stoji  (to me podseća na mamin bećarac koji smo uvek najviše voleli da jedemo drugog dana), ali nama nikada nije preteklo za sutradan pa to ne mogu da potvrdim iz prve ruke. Prema tradicionalnom receptu u kaponatu se stavljaju još i suvo grožđe i pinjole, a u jednom receptu sam čak videla da za dodatnu slast dodaju i malo crne narendane čokolade.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 750 g patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 struk celera
  • 1 čen belog luka
  • 800 g zrelog paradajza
  • 1 puna supena kašika šećera
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 3 supene kašike kapara
  • 15-ak zelenih maslina
  • maslinovo ulje

 

Patlidžan operite, oljuštite i isecite na krupne kocke. Stavite ga u činiju i prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja i rukama promešajte da bi svaku kockicu bar malo podmazali. Zagrejte tiganj, dodajte još kašiku maslinovog ulja i pržite patlidžan. Ovo uradite u više tura, da bi svaka kockica dobila zlatkastu boju. Pre svake ture u tiganj dodajte po kašiku maslinovog ulja. Prženi patlidžan izvadite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom i ostavite sa strane.

Prebrišite tiganj kuhinjskim ubrusom, zagrejte ga, pa dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte crni luk i celer pa ih pržite 5 minuta, potom dodajte izgnječeni beli luk i pržite još 1-2 minuta. Dodajte paradajz koji ste u međuvremenu oljuštili i isekli na kockice, šećer i sirće, promešajte. Masline očistite od koštica i krupno iseckajte, pa dodajte u paradajz zajedno sa kaparima. Poklopite i kuvajte 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po svom ukusu, promešajte i krčkajte otklopljeno dok veći deo tečnosti ne ispari.

Dodajte prženi patlidžan i kuvajte još 5 minuta.

Servirajte toplo ili rashlađeno na sobnoj temperaturi.

Ja patlidžan ljuštim jer Anji smeta kora i nikada ne usoljavam patlidžan da bi navodno izašla gorčina – meni je i ovako lep.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.