Ostavite komentar

Venac sa džemom od luka i plavim sirom

Fb-Button

U životu nam svako donira bar po jednu boju. Tako se u mom spektru našlo mnogo glamuroznih boja, vibrantnih i cvetajućih, prolećno toplih, pa onda neužarenih i nežnih, ali i bledunjavih, i kompleksnih, i hladnih. Jedino tu nema gromovno sive niti crne, sitnim dušama što ih nose ne dam da ugmižu za stalno, već mi samo na kratko daju kontrast da ostale boje bolje razaznam. Što sam starija, to mi je paleta veća, pa bolje vidim i razumem detalje našega sveta.

Svaki dan je prilika za učenje, da damo ili savladamo novu lekciju, da upoznamo još jednu nijansu, podton ili antipod boje koju već znamo.

Kad ostavljam trag na druge ne očekujem da im se uvek svidi moj miks boja, ono što sam ja, ono što osećam, mislim i govorim. Oni kojima smeta obično nisu važni, a onima koji su važni obično ne smeta.

O receptu

Spremam se da napravim lisnato testo sa puterom, a do tada ništa ne fali ni ovom kupovnom, jer nam je na meniju možda svega pet puta godišnje. Za ovu objavu odabrali smo klasičnu francusku kombinaciju koja je nakako uvek šik, ali bez greške su još dve koje smo isprobali: 1. sa džemom od malina, bri sirom i bademima, i 2. sa džemom od đumbira, feta sirom i lešnicima.

Džem od crvenog luka sa crvenim vinom kupujemo u restoranu zdrave hrane „Zadruga“, ali na internetu ima mnogo recepata za ovaj namaz izuzetno bogatog ukusa a ne tako komplikovane pripreme.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • 1 kom lisnatog testa
  • 1 kašičica brašna
  • 3-4 supene kašike džema od crvenog luka
  • 100 g plavog sira
  • 2 supene kašike oraha
  • 1 žumance
  • nešto zeleno za dekoraciju (opciono)

 

Odmrznuto lisnato testo razvucite na radnoj površini posutoj brašnom na debljinu od oko 2 mm. Opsecite ga da dobijete oblik kruga prečnika oko 30 cm. Prebacite testo na pleh obložen papirom za pečenje.

Na sredinu testa stavite činiju prečnika oko 12 cm, blago pritisnite koliko da napravite otisak, sklonite je sa testa, pa oštrim nožem otisnuti krug zasecite na osmine. Namažite džem od luka na oko 1 cm od ivica (spoljnih i otisnutog kruga). Preko izmrvite plavi sir i sve pospite seckanim orasima. Povrnite spoljnu ivicu preko fila, pa je premažite žumancetom umućenim sa 1 kašičicom vode. Potom povrnite unutrašnje ivice (vrhove osmina) i prstom pritisnite da se zalepe za spoljnu ivicu. Zvuči malo komplikovano, a zapravo je jednostavno, pa smo zbog toga i snimili video 🙂

Pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 15 minuta, dok testo ne dobije zlatno-braon boju.

Servirajte vruće.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.