Ostavite komentar

Kajsije sa fetom i bosiljkom

Fb-Button

Neka sećanja su boje sepije, a ovo vibrira kristalnim slikama i svežim mirisima.

Sunce je ukoso padalo i bojilo bele stoljnjake u tonove crvene narandže. Miris tek spremljenih mekika gnezdio se po svim uglovima. Skerletni čaj od šipka pušio se na stolovima. Grupa mudraca, pogleda zamagljenih teškom mukom, promarširala je do dna trpezarije. Najstariji među njima, glasom od inja, reče: „Deco, ustanite!“

Poslušno ustadosmo. Dok su stolice škripale po pločicama, drugi mudrac otvori vrata kredenca iza kojih je čamio drndavi televizor. Slika se pojavi i voditelj Dnevnika nam saopšti: „Umro je drug Tito.“

Grcanje poče da preseca tajac, prvo tiho, a onda gotovo horski. Iskreno tužna, sipala sam suze po tek načetoj večeri.

Sutradan smo besciljno šetali dok nas je svež morski vazduh pljuskao u lice. Popodne se krunilo beskrajno dugo, a predveče, stojeći u redu za telefon u kantini, nagađali smo kakav nas život čeka posle ovakve tragedije. Dugo u noć smo jedni drugima šaputali ko od naših i koliko dugo je stajao u redu za mimohod i posetu mauzeloju sećanja na Vladara.

Mi, desetogodišnjaci, Titovi pioniri nismo ni slutili kakve istine tek čekaju da ih otkrijemo.

Danas jedan novi bandit vlada, uspinjući se da nadmaši Brozovu monumentalnost. Baš nam je super!

Gledam da se zavučem negde gde vesti ne stižu brzo, na primer u našu kuhinju. Sveže slasne kajsije sa fetom, uz dodatak badema i po nekoliko kapljica meda i maslinovog ulja, zamirisane tek ubranim bosiljkom savršeno pašu ovih dana.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 4 sveže kajsije
  • 75 g feta sira
  • 1 supena kašika grčkog jogurta
  • 8 badema
  • 8 listića svežeg bosiljka
  • 1 kašičica meda

Presecite kajsije na pola, izvadite koštice, pa ih poređajte na tanjir(e) za serviranje. U činijici, viljuškom izgnječite feta sir, dodajte grčki jogurt i promešajte. Ravnomerno rasporedite sir na kajsije, na vrh stavite po badem, poprskajte medom i maslinovim uljem i servirajte sa svežim listovima bosiljka.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.