6 Komentara

Čokoladna torta bez brašna i šećera

Fb-Button

cokoladna-torta-sa-urmama-i-narom2-sa-wm

Rekli su mi „Smisli kakvu kuhinju želiš, kakvu špicu i grafiku…“ Ja smislila, napisala, poslala, ali odgovor nikad nisam dobila. Dobila sam kuhinju, špicu i grafiku koji nemaju nikakve veze sa mnom i mojom estetikom, sa onim što sam želela. A za špicu sam silno želela slike srećnih ljudi okupljene uz dobru hranu, uslikane onako kako to radi Sonja Silly World.

Zato danas spremam po njenom receptu vrlo čokoladnu tortu bez brašna i bez šećera, serviranu sa osvežavajućim grčkim jogurtom i sočnim zrnima nara.

Priča o kakaou

Zapisi kažu da su Maje još pre 2000 godina pronašle način da koriste kakao. Između ostalog su od kakaoa pravili ritualni napitak za venčanja i to se smatra jednom od prvih veza između čokolade i romanse.

Astecima je kakao bio vredniji od zlata i srebra. Kada su španski osvajači ušli u dvor astečkog kralja, iznenadili su se što su umesto blaga pronaši zalihe kakaoa. Asteci su pravili napitak, toplu čokoladu koju su zvali „gorka voda“, a navodno je astečki kralj govorio da od jedne čaše možeš ceo dan da hodaš bez hrane.

Prvi Evropljanin koji je probao kakao je Kolumbo. Niko, ni on ni njegova posada nisu znali šta bi sa kakaoom i mislili su da je u pitanju neki čudan badem, jer zrno kakaoa malo podseća na badem u ljusci. Astečki magični kakao napitak je bio mešavina kakaoa, čilija, raznih semenki i vode. Španci su recept malo modifikovali, odnosno začine i zrnevlje zamenili šećerom, a onda gotovo 100 godina krili tajnu njegove pripreme. Dugo su i držali monopol u trgovini kakaoom, pa se jedno vreme koristio kao moneta, a španska kraljevska porodica ga je davala kao deo miraza.

Početkom 17. veka popularnost ove biljke je zahvatila Francusku, a potom i Englesku.

Kakao prah se dobija kad se iz zrna kakaoa ekstrahuje kakao buter. Prirodni kakao prah je svetlo braon boje, dok je industrijski obrađen, alkalizovan, tamnije boje. Alkalizacija smanjuje gorčinu, a povećava rastvorljivost, što je izuzetno važno u receptima za napitke na bazi kakaoa. Kakao prah sadrži zapravo više čokolade od same čokolade. Čokolada se sastoji od kakao butera, koji joj daje bogatu kremastu teksturu i kakao praha, koji joj daje prepoznatljiv ukus.

Drvo kakaoa se sadi pored visokog drveća da bi se zaštitilo od direktnog sunca, pa tako često raste uz mango i papaju. Svako drvo rađa oko 1000 zrna godišnje i to posle 3-5 godina, što je dovoljno tek za oko 1 kg čokolade. Čitava proizvodnja se radi ručno – od sađenja, navodnjavanja, branja, fermentacije i sušenja. Kako se u svetu pojede 1 milijarda kilograma čokolade, tako izračunajte sami koliko je drveća kakaoa potrebno da bi se zadovoljila potražnja,

Kažu da je sad popularno na rejv žurkama u klubovima širom Evrope da se ušmrkava kakao umesto droge. To ljudima daje udar endorfina koji podstiče osećanje euforije, a s druge strane ne stvara zavisnost i glavobolju dan posle. Priča se da je to prvi put smišljeno za žurku Rolling Stonesa, kada su kakao prah iskombinovali sa mentom i đumbirom i nazvali ga slatkišem za nos.

Ja se ipak držim slatkiša za nepce i dušu. Uživajte euforično u ovoj bezgrešnoj čokoladnoj torti.

cokoladna-torta-sa-urmama-i-narom1-sa-wm

Sastojci:

  • 25 (oko 350 g) svežih urmi
  • 1 narandža
  • 75 g putera
  • 150 g crne čokolade
  • 5 jaja
  • 3 supene kašike kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 300 g mlevenih oraha

za serviranje:

  • 1 nar
  • 250 g grčkog jogurta (ili šlaga)

 

Urme očistite od koštica, stavite u činiju, prelijte ceđenim sokom narandže, dodajte rendanu koricu narandže i ostavite da odstoje preko noći.

Rastopite čokoladu i puter na pari i ostavite sa strane da se malo prohladi. Razdvojte belanca od žumanaca i belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

U blender stavite urme zajedno sa sokom koji nisu upile i sameljite u finu pastu. Dodajte žumanca, kakao i sodu bikarbonu i sve ponovo izblendirajte. Dobijenu smesu prebacite u veću činiju, pa dodajte orahe i dobro promešajte, a potom dodajte i rastopljenu čokoladu sa puterom i još jednom promešajte. Malo po malo dodajte sneg od belanaca i nežno sjedinite. Prebacite smesu u kalup sa pokretnim ivicama prečnika 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180⁰ C, 60 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi. Izvadite tortu iz kalupa i prebacite na tanjir za tortu.

Da servirate, rasporedite grčki jogurt (ili šlag) preko torte i bogato pospite zrnima nara.

Pratite nas i na:

  1. Ostala sam paf i na priču i na tortu! Rekla si mi na FB sačekaj sa vidiš … vredelo je čekati!
    Rešim da probam ali nikad nije za momenat kad sam pomislila ali ova vrsta torte ipak bude isprobana!

  2. Divna kombinacija! A ovaj nar na torti je pravi praznik za oči, sa belom podlogom ispod mi je sve nekako u novogodišnjem fazonu.. 🎅

  3. Napravila. Oduševile se. Smazale. Napravile i moje drugarice. Savršena je!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.