2 Komentara

Proseko sa šljivom i timijanom

Fb-Button

proseko-sa-sljivom-i-timijanom-2-sa-wmPriznajem, u meni gori gastronomski snobizam – radije neću da jedem, nego da jedem loše. Godinama razvijamo sistem u kojem možemo da jedemo dobro i kvalitetno, a da naš budžet, koliki god bio, to može da izdrži.  

Prvi i najvažniji faktor u tom sistemu je dobar nabavljač, a moj je najbolji – godinama gradi mrežu malih proizvođača i sitnih dobavljača, a svake nedelje doda još po nekog, stavi ga na probu, brine da rezervna klupa ne bude prazna. Drugi faktor je plan – razmenimo kalendare i obaveze, želje i potrebe i očas posla smislimo na šta će mirisati naši dani u nedelji. Treći su količine hrane – pravimo se Francuzi – krkamo sve dobro, ništa hrono, ni LCHF, niti paleo, pijemo vino svake boje, al’ sve umereno i krasno servirano. I četvrti je raznovrsnost – radoznalost je možda ubila mačku, ali je našoj kuhinji donela avanturizam i gastronomski put oko sveta.

Televizijski nabavljač nije mom ni do kolena. Toliko!

U jednoj od emisija tema je bila timijan uz gratinirani krompir sa timijanom, glaziranom šargarepom sa timijanom i ovim divnim prosekom sa šljivom i timijanom.

Priča o timijanu

Ništa ne može da nadmaši pravi ukus prirode. Nežan, delikatan, vilinskog izgleda, timijan je opojni začin koji je donosi aromu sunčanih brda Mediterana u naše domove.

Iako je tako tanan, ime mu na grčkom znači hrabrost pa je i sinonim za ovu osobinu. Grci su ga pre svega koristili zbog njegovih aromatičnih svojstava – oplemenjivali su svoje kupke grančicama opojnog timijana, a i danas se zadržao njihov običaj da se timijan koristi kao osveživač u hramovima. Za njih je timijan imao neku notu elegancije i fraza „miriše na timijan“ bila je kompliment.

Oko 350 vrsta timijana raste na području Evrope, Azije i Afrike. Ipak, najčešće koristimo 3 osnovne vrste – običan, divlji i limun timijan. Divlji timijan je zapravo ono što u našim krajevima zovemo majčina dušica. Naši preci su ovaj timijan povezivali sa Velikom boginjom koju su zvali Majka, pa otuda i ime majčina dušica.

Zbog njegove simbolike, Rimljani su se kupali u vodi sa timijanom pre odlaska u bitku, Škotski gorštaci pili čaj od timijana da im podari hrabrost, a srednjevokevni vitezovi iz istog razloga ušivali grančice u svoje ogrtače. Koristio se i da odagna noćne more, verovalo se da nekoliko grančica timijana ispod jastuka pomaže da se slatko sneva.

proseko-sa-sljivom-i-timijanom-sa-wm

Sastojci:

  • 100 g šećera
  • 6 grančica timijana + 4 za serviranje
  • 8 zrelih šljiva + 2-3 čvršće za serviranje
  • 2 veća limuna
  • 1 boca proseka

 

U šerpicu sipajte šećer i ½ šolje vode, dodajte 6 grančica timijana i kuvajte dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Bacite timijan.

Šljive oljuštite i isecite krupno, pa stavite u blender. Dodajte sok od limuna i sve dobro izblendirajte. Procedite kroz cediljku, dodajte sirup i promešajte.

U visoke čaše stavite po nekoliko kockica leda, rasporedite mešavinu od šljiva, nalijte prosekom, dodajte po nekoliko šnitica šljive i po grančicu timijana.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Proseko sa šljivom i timijanom

  1. Jednostavno divno! Jedva cekam program 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.