4 Komentara

Lepinjice sa maslinama

Fb-Button

lepinjice sa maslinama1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Ima jedna svetska organizacija  s kojom mi se ljubav na prvi pogled nikako nije desila. Ni na drugi, ni na treći. Za mene su bili tek vešti prevaranti, što pod senkom magičnih reči „unapređenje“ i „kvalitet“ kradu debele novce, a usput i produktivnost, kreativnosti i motivaciju. Vremenom sam sa njima razvila odnos po principu „odbij!“ i kao lavica branila kapije onoga što ih se nikako ne tiče, al’ bi se rado umešali. A kad bi moji prijatelji počeli da posrću pred medenim rečima tih đavola, pretvarala bih se u propovednika i otvarala im oči pred prevarom zvanom „procedure“.

Posle dužeg vremena nađem se u jednom simpa timu, okružena nezlim ljudima, koje krasi neobičnost ogledana u iskrenosti i međusobnoj podršci. Svetska se kod njih drugačije kotirala, pa odlučim da se preispitam i popustim, ubedim se da sam nešto sigurno previdela čim ovako fini ljudi misle drugačije. Doteram te moje procedure, onako, da ih normalni razumeju, a da ih se stručni ne postide. Još i napišem neke nove, čisto da imamo i početak i kraj. Pitam svetsku nezvanično „je l’ može ’vako“, oni klimnu glavom, ja se prijatno iznenadim, pomislim „vidi, vidi, vuk promenio ćud“.

Jednog dana pojavi mi se neka žena na vratima kancelarije, sa sve stavom „ja sam ti generalni direktor sveta“ i bljeskom u očima lažnog moćnika koji poručuje “ja sam svetska,  ’ajde mala, došlo vreme da se polože računi!“. Počne obračun, sve pršti od „ne može to tako“ i „baš mora ovako“, a znate već da na svako „mora“ od muke oplavim svud po telu i nikad ne ostanem dužna nijedno „zašto?“ ili „ma ko kaže?“.

Konačno ispratim nečoveka iz svog dana, al’ nastavim da ključam još neko vreme – nikako da shvatim ko me, bre, tuk’o po tabanima da iziđem iz topline doma svoga, opasanog zidom takvim da ga nikad ne preskoče i u moj svet ne ukorače stranci što ih zlo pokreće. Jedva dočekam da ruke u brašno umočim, nema meni bolje terapije od mešenja testa, a rezultat je slastan ama baš uvek.

Sastojci (za 20 lepinjica):

  • 200 g brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 75 g kajmaka
  • 100 mešanih crnih i zelenih maslina bez koštice

 

U činiji pomešajte brašno, kvasac i so, pa dodajte oko 100 ml mlake vode i maslinovo ulje, pa umesite meko testo. Testo premažite sa malo maslinovog ulja i ostavite da odstoji oko 1 h.

Prebacite testo na radnu površinu posutu sa malo brašna, pa ga oklagijom razvucite na debljinu od oko 0,5 cm. Modlom isecite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komad testa stavite po malo kajmaka (oko ½ kašičice) i masline iseckane na tračice.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200⁰ C, 10-15 minuta. Poslužite odmah.

Recept je iz nekog prastarog broja Sale&Pepe.

 

Mini flatbreads with olives

lepinjice sa maslinama2 sa wmIngredients (for about 20 flatbreads):

  • 200 g flour
  • 1 teaspoon dry yeast
  • ½ teaspoon salt
  • 1 tablespoon olive oil
  • 75 g kaymak
  • 100 mixed black and green olives, pitted

 

In a bowl mix the flour, yeast and salt, add about 100 ml of lukewarm water and olive oil, and knead a soft dough. Brush the dough with some olive oil and leave to stand for about 1 hour.

Transfer the dough to a lightly floured working surface and using a a rolling pin roll it out into a thickness of about 0.5 cm. Cut circles with the mold and place on a baking tray lined with baking paper. On each piece of dough put a little of kaymak (about ½ teaspoon) and sliced olives.

Bake in preheated oven at 200⁰ C, 10-15 minutes. Serve immediately.

The recipe is from a very old edition of Sale&Pepe.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Lepinjice sa maslinama

  1. Kad vidim kajmak, načisto pobrljavim ♥ pa još u kombinaciji sa maslinama… Ovo bi mogao da „pokvari“ samo još sušeni paradajz, mada se i čerići odlično uklapaju kao osveženje!

  2. Predivne lepinjice, jako dekorativno kad se ovako pomijesaju dvije boje maslina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.