Ostavite komentar

Salata od crnog pirinča sa mangom

Fb-Button

salata od crnog pirinca3 sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

„Nepodnošljiva lakoća postojanja“ Milana Kundere mi je dugo  bila omiljena knjiga, a svakako je jedna od onih malobrojnih koju sam, poput mnogih, smatrao „svojom“.  U uvodnom poglavlju Kundera piše o neverovatnom osećaju, jer je listajući neku knjigu o Hitleru, naišao na njegove fotografije koje su ga uprkos svemu što je proživeo u ratu, kao i smrti nekih rođaka u Hitlerovim koncentracionim logorima, ipak dirnule, podsetivši ga na detinjstvo koje se nikada neće vratiti. To pomirenje sa Hitlerom, kaže Kundera, odaje duboku moralnu izopačenost povezanu sa svetom koje se zasniva prvenstveno na nepostojanju ponavljanja, jer je „u tom svetu sve unapred oprošteno, pa prema tome i cinički dopušteno“. U poslednje vreme sve češće razmišljam o toj „nepodnošljivoj lakoći“. 

Kažu da je nekada najteža reč u srpskom jeziku bila reč izvini, a danas je ona lakša nego ikad. Nepodnošljivo laka, jer se izlizala od zloupotreba. Izvinjava se urednik koji je pomešao predsednicu jedne države i porno glumicu, ali nastavlja da na isti način uređuje novine, izvinjava se premijer što je igračima tima za koji ne navija rekao da imaju dve leve noge, što je nipodaštavao novosadski list Dnevnik, što je vikao na novinarku… Ali to je praksa koja se ovde prenosi sa kolena na koleno.

Nepodnošljivo lako se stiču diplome i doktorska zvanja, nepodnošljivo lako se isti proglašavaju i alkoholičarima i herojima, nepodnošljivo lako se lažno obećava, kleveće, presuđuje. Demokratija tako postaje nepodnošljiva lakoća demokratije. Bez odgovornosti, bez struke, bez morala. Cinična igra brojki.

Još u 6. veku pre Hrista, Parmenid je čitav svet video podeljen na parove suprotnosti: svetlost – tama, nežnost – grubost, toplina – hladnoća… Jedan pol je za njega uvek bio pozitivan a drugi negativan i sve je delovalo jednostavno do podele na lakoću i težinu. Izabrao je lakoću kao pozitivnu.

I hranu možete podeliti na laku i tešku, mada bih lično izbegao bilo kakvu vrednosnu konotaciju. Primer za laku i to u najboljem smislu je i ova salata od crnog pirinča sa mangom.

salata od crnog pirinca2 sa wmSastojci (za 4 osobe):

  • 1 narandža
  • ½ limuna
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 200 g crnog pirinča
  • 1 mango
  • 50 g indijskog oraha
  • 1 veza peršuna
  • ½ manje glavice crvenog luka
  • 3 mlada luka
  • 1 kašičica krupno mlevene ljute aleve paprike

 

Odstranite koru i bele delove sa narandže, pa iznad činije i pomoću malog oštrog noža uklonite membranu koja razdvaja kriške. Procedite sok, a kriške narandže sačuvajte sastrane. U sok od narandže dodajte sok od limuna, ulje, so i biber po svom ukusu, dobro promešajte i ostavite sa strane.

Operite pirinač hladnom vodom, stavite ga u šerpu, posolite, nalijte sa 350 ml vode i stavite na vatru da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko 25 minuta, dok pirinač ne omekša i ne upije svu vodu. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite pirinač da odstoji poklopljen oko 15 minuta. Preručite ga na pleh, prelijte pripremljenim dresingom od soka od narandže, posolite po svom ukusu, promešajte i rasporedite po plehu da se ohladi.

U činiju stavite kriške narandže, mango iseckan na kockice, indijski orah, sitno iseckan peršun i crveni luk, mladi luk iseckan na tanke kolutiće, ljutu alevu, pirinač, sve dobro pomešajte, po ukusu dodatno začinite solju, biberom i liminovim sokom, i servirajte.

Adaptirano sa Epicurious.

 

Black rice salad with mango

salata od crnog pirinca1 sa wmIngredients (serves 4):

  • 1 orange
  • ½ lemon
  • 1 tablespoon olive oil
  • 200 g black rice
  • 1 mango
  • 50 g cashew nuts
  • 1 bunch parsley
  • ½ small red onion
  • 3 spring onions
  • 1 teaspoon peperoncino

 

Remove the peel and white pith from orange, working over a medium bowl and using a small sharp knife, cut between membranes to release orange slices into a bowl. Strain the juice and reserve orange slices. Add the lemon juice, oil, salt and pepper to your taste to the bowl with orange juice, mix well and set aside.

Wash the rice in cold water, put it in a pot, add salt, pour 350 ml of cold water and bring to boil. Reduce the heat and cook covered over low heat for about 25 minutes, until rice is tender and all the water is absorbed. Remove the pan from the heat and allow to stand covered for about 15 minutes. Transer the rice on a baking sheet, pour over the prepared dressing with orange juice, salt to your taste, stir and spread,  and let cool.

In a large bowl put the orange slices, diced mango, cashews, finely chopped parsley and red onion, thinly sliced spring onions, peperoncino, and rice, mix everything well, season with salt, pepper and lemon juice to your taste, and serve.

Adapted from Epicurious.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.