4 Komentara

Baget

Fb-Button

baget2bb sa wm(scroll down for the recipe in English)

Svakog dana sam najmanje jedan sat u najvećoj saobraćajnoj gužvi. Nema tu mnogo iznenađenja, stanje je nekako rutinski katastrofalno. Il’ je to neka slika stanja nacije, il’ sam ja išla u pogrešnu školu, il’ sam sedela na ušima kad su delili najvažnije lekcije:

  1. Saobraćajna pravila su tu da bi se kršila.
  2. Ako si pravi vozač, vozi kud se to inače ne radi.
  3. Od dve trake obavezno napravi bar tri.
  4. Zapamti, samo bednici se zaustavljaju u zaustavnoj traci, ona je tu da najveće face brže stignu tamo gde su pošle. Eventualno se pripazi da ne voziš žutom trakom, ali samo kad znaš da te kamere snimaju.
  5. Slalom vožnja je na ceni.
  6. Ako si veliki, normalno je da ti se svi sklone sa puta. Ako neće milom – lepo ih razgrni silom, obilato koristeći svetlosno-zvučna upozorenja.
  7. Ako si mali, samo nagari svoju mašinu, i ako se slučajno nisi dokazao u životu – e, vala na auto putu možeš kolko ‘oćeš.
  8. Ako si frajer, ni za živu glavu ne dopusti da se neko ispred tebe ubaci u kolonu, od životne je važnosti da si prvi.
  9. Žuto svetlo na semaforu je za luzere, stisni gas i projuri.
  10. Onaj znak „ne blokiraj raskrsnicu“, ma, zaboravi, to su se neka deca zaigrala pa išarala ulicu.
  11. Nemoj da si šonja da slučajno propustiš nekog da ti se isparkira ispred nosa, osim, naravno, ako ti treba to parking mesto. Inače, slobodno parkiraj tamo gde ti je najzgodnije i najbliže, ako treba i posred ulice, važno je da ne pešačiš previše, a onim paćenicama što se bune – samo pokaži srednji prst.

I šta tu sad normalan čovek da radi: da spremi nekoliko sočnih psovki pre nego što izađe iz kuće, pa krene da ih ispaljuje na prvoj krivini i do posla lepo sebi olakša dušu, il’ da sačeka da se vrati kući i u čarima doma zaboravi šta ga je snašlo? Da se ne lažemo, ja nekad ‘vako, nekad ‘nako. Pa jedva dočekam vikend da ne sednem u auto. I još da mesim.

Ovog vikenda mi konačno pod ruke došao baget. Francuz-ljubimac kaže „nije pravi, nema rupe“ i jes’ nekako u pravu, al’ pošto je to onaj od „4 sata“ ne može ni da ih ima. Zato ima onu savršenu, tvrdu, hrskavu koricu i mekanu sredinku. Ne znaš da l’ da išta kuvaš uz njega il’ da samo izneseš činiju čvaraka i kajmaka – i razvališ se od sreće.

P.S. To što u tekstu izgleda kao da pišem samo o muškarcima u saobraćaju je stvar isključivo nedostatka uniseks reči, mada je neupitno manje bahatih žena.

Sastojci (za 3 bageta):

  • 350 ml tople vode
  • 7 g suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 400 g brašna + za mešenja
  • 2 kašičice soli

 

U veću činiju sipajte toplu vodu, dodajte šećer i kvasac i ostavite 10 minuta da zapeni. Dodajte brašno, promešajte viljuškom da se formira testo, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Dodajte so, prebacite testo na pobrašnavljenu radnu površinu i mesite ga oko 10 minuta, dok se ne formira glatko i elastično testo. Stavite testo u uljem podmazanu činiju, pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom oko 45 minuta.

Prebacite testo na blago pobrašnavljenu radnu površinu, rukama ga razvucite u pravougaonik dimenzija oko 20×15 cm, pa presavijte ivice duže strane ka sredini, a onda i kraće isto ka sredini, kao da slažete majicu. Vratite testo u činiju i to sa savijenim stranama na dole, pokrijte providnom folijom i ostavite da raste oko 1 h.

Na dno rerne stavite manji pleh, a u sredinu pleh bez ivica ili duboki pleh od rerne okrenut naopako. Zagrejte rernu na 220° C.

Prebacite testo na blago pobrašnavljenu radnu površinu, isecite ga na 3 dela i svaki rukama oblikujte u kanap dužine oko 25-30 cm. Pleh bez ivica obložite papirom za pečenje, pa preko stavite oblikovano testo sa jednakim razmakom između svakog. Malo povucite papir između testa da formirate pregradice, a na krajeve, ispod papira, stavite po čvrsto urolanu kuhinjsku krpu (ovo treba da pomogne da testo zadrži oblik bageta). Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 50 minuta.

Sklonite krpe i izravnajte papir za pečenje, pa zasecite testo oštrim nožem ili makazama, svako na 4 mesta. Izvucite do pola pleh iz rerne, pa povlačeći papir za pečenje prebacite vekne sa sve papirom sa jednog na drugi, zagrejani pleh. U donji, manji pleh u rerni usipajte punu, veću šolju leda, zatvorite rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok bageti ne dobiju braon boju i postanu hrskavi.

Izvadite iz rerne, premažite bagete sa sasvim malo maslinovog ulja i ostavite da se prohlade pre serviranja.

Adaptirano sa Food52 (recept sa slikama celog postupka pogledajte ovde).

 

Baguette

baget3 sa wmIngredients (for 3 baguettes):

  • 350 ml warm water
  • 7 g dry yeast
  • 2 teaspoons sugar
  • 400 g flour for kneading +
  • 2 teaspoons salt

 

In large bowl, pour the water, add sugar and yeast and leave for 10 minutes until gets foamy. Add flour, stir with a fork to form the dough, and let sit for about 20 minutes. Add salt, then transfer the dough on the floured working surface and knead it for about 10 minutes, until smooth and elastic. Place the dough in a greased bowl, cover with plastic foil and leave in a warm place, about 45 minutes.

Transfer the dough to lightly floured working surface, shape it into an about 20×15 cm rectangle, fold the longer sides toward the middle, and then the shorter sides toward the centre, like a T-shirt. Return the dough to the bowl, seam side down, cover with plastic foil and leave to rise for about 1 h.

At the bottom of the oven, put a small baking sheet and in the middle a rimless sheet or upside down deep baking sheet. Heat oven to 220° C.

Transfer the dough to lightly floured working surface, cut it into 3 equal pieces and shape with your hands into the about 25-30 cm long ropes. Line another rimless baking sheet with parchment paper, and place ropes, evenly spaced, on paper. Lift the paper between the ropes to form pleats, place two tightly rolled kitchen towels under long edges of paper (this should help to maintain the shape of the baguette). Cover with a clean kitchen cloth and allow to rise for 50 minutes.

Remove the cloths and flatten the baking paper, then slash the dough with a sharp knife or scissors, each in 4 places. Pull out the oven rack with the baking sheet, and using the corner of the baking paper as a guide, slide the loaves, still on the paper, onto the pan. Pour a large cup of ice cubes into  a small baking sheet at the bottom of the oven, close the oven and bake for about 30-40 minutes, until baguettes browned and crisp.

Remove from oven, brush the baguettes with a few drops of olive oil and allow to cool before serving.

Adapted from Food52 (recipe with step-by-step pictures find here).

Pratite nas i na:

4 komentara na “Baget

  1. Divno izgleda, nisam probavala praviti, a sad si me bas inspirisala 🙂

  2. I meni se sviđaju tvoji bagetići. Moraću da ih i ja napravim po ovom tvom receptu!

    A što se saobraćaja tiče, u poslednje vreme oni koji voze po propisima ometaju saobraćaj i smetaju onima koji propise ne fermaju… :))) Kad sednem za volan, osećam se kao da sam krenula u borbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.