Ostavite komentar

Farinata

Fb-Button

farinata1b sa wm(scroll down for the recipe in English)

U ponedeljak se rasplakala pod jutarnjim tušem, sva se raspala, tek tako, iz čista mira. U utorak me lomila kao neka prehlada. U sredu me boleo stomak. U četvrtak me uhvatila panika. A u petak – pa došlo mi dete 🙂 🙂 🙂

Mi čekali dete, a došla nam devojka u mantilu boje burgundca, sa zanosnim osmehom na rumenim usnama. Došla da nas ozrači svojom novom srećom. Onda nas obmotala svojom dragošću, ušuškala u svoje dobre misli, i otišla. Ostavila nam paketić sa crnom čokoladom sa ruzmarinom i vrećicu brašna od leblebija sa receptom za autentičnu đenovljansku farinatu. Kaže, brzo će opet nazad.

Farinata je tradicionalna slani kolač od brašna od leblebija i ime joj na standardnom italijanskom znači „napravljena od brašna“. U Toskani je zovu cecina (ćećina), „napravljena od leblebija“. Vidim da i kod nas ovo brašno može da se nabavi, u bio-špajzu ga zovu brašno od nauta.

farinata2 sa wmSastojci (za 1 okrugli pleh prečnika 25 cm):

  • 200 g brašna od leblebija
  • 500 ml hladne vode
  • ½ supene kašike morske soli
  • ½ kašičice sitno seckanog svežeg ruzmarina
  • 75 ml maslinovog ulja

 

U činiju stavite brašno, pa mu postepeno dodajte vodu, sve vreme mešajući da razbijete grudvice. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 2 sata (može da stoji i do 10 h).

Rešetkastom kašikom uklonite penu koja se napravila na površini. Dodajte so, ruzmarin i polovinu količine ulja, dobro promešajte. Ostatak ulja sipajte u pleh, pa ga stavite u zagrejanu rernu na 220° C na 10 minuta. Izvadite pleh iz rerne, uspite masu od brašna i vode i pecite oko 30 minuta. Uključite gril opciju na rerni i pecite još oko 15 minuta, dok površina ne dobije zlatastu boju i obod ne postane hrskav.

Izvadite farinatu iz rerne, ostavite je da kratko odstoji, oko 5 minuta, pobiberite je, isecite na kriške i poslužite uz neko meze.

 

Farinata

farinata3a sa wmIngredients (for one 25 cm round baking pan):

  • 200 g chickpea flour
  • 500 ml cold water
  • ½ tablespoon sea salt
  • ½ teaspoon finely chopped fresh rosemary
  • 75 ml olive oil

 

Put the flour in a bowl, then gradually add water, slowly whisking to break the lumps. Let stand at room temperature for about 2 hours (can stand for up to 10 h).

With a slotted spoon skim any foam off the butter. Stir in the salt, rosemary and half the oil. Pour the remaining oil in the baking pan and put it in a preheated oven at 220° C for 10 minutes. Remove the baking pan from the oven, pour in the butter and bake for about 30 minutes. Turn on the grill option on the oven and bake for about 15 minutes more, until the golden and crisp around the edges.

Remove the farinata from oven, let it stand about 5 minutes, season with the black pepper, cut into slices and serve with some antipasti.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.