Ostavite komentar

Grilovana limunada sa ruzmarinom

Fb-Button

grilovana limunada3aa sa wm(scroll down for the recipe in English)

Ona je vozila žutu poniku brzinom munje čak i niz strme ulice, plivala je kraul a mi svi ostali prsno, ronila je na dah i vadila iz Jadrana velike ukrasne školjke, smela je rukom da uhvati morskog krastavca, igrala je klikere bolje od svih u kraju, spremala je najbolje kokice na svetu, i palačinke, jela je limun bez šećera. I ja sam joj se divila zbog svega toga. Danas joj se divim zbog nekih drugih stvari. Tako je to kad ti se osmehne sreća u životu da imaš stariju sestru.

Danas joj je rođendan, ljubim je ja! Htela sam da je iznenadim, da na planirani piknik donesem ovo neobično pićence, da je podsetim na onaj limun bez šećera, da nam limunada sa ruzmarinom bude jutarnji uvod u provod. Kad ono, kiša nam zalila prirodu, pa slavimo u četiri zida, tek iza podneva, i onda moramo odmah da krenemo od vina. Što mi nas nešto žao 🙂

Sastojci (za 1 l limunade):

  • 3 limuna
  • 2 supene kašike šećera
  • 3 supene kašike meda
  • 4 grančice svežeg ruzmarina

 

Limun isecite na pola, pa svaku polovinu sečenom stranom umočite u šećer i pecite sečenom stranom na dobro zagrejanom gril tiganju, oko 5 minuta, dok površina ne dobije tamnu boju i šećer se ne karamelizuje. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi.

grilovani limun1sa wm

U manju šerpu stavite šećer koji vam je ostao, med, 2 grančice ruzmarina i 500 ml vode i kuvajte na umerenoj temperaturi dok se šećer i med potpuno ne rastvore. Sklonite sa vatre, izbacite grančice ruzmarina.

Iscedite limun u šerpu sa sirupom od šećera i meda i sve zajedno procedite kroz gustu cediljku. Sipajte u flašu, dodajte još 400 ml hladne vode, ubacite preostale grančice ruzmarina i ostavite da se dobro ohladi.

Adaptirano sa Serious Eats.

 

Grilled lemonade with rosemary

grilovana limunada2aa sa wmIngredients (for 1 l of lemonade):

  • 3 lemons
  • 2 tablespoons sugar
  • 3 tablespoons honey
  • 4 sprigs of fresh rosemary

 

Cut lemons in half, dip each half, cut ​​side down, into sugar, place them also cut ​​side down on a well preheated grill pan, and grill for about 5 minutes, or until browned. Remove from the heat and set aside to cool.

In a small saucepan, combine the remained sugar, honey, 2 sprigs of rosemary and 500 ml of water and cook over medium heat until the sugar and honey are completely dissolved. Remove from heat, discard rosemary sprigs.

Squeeze lemon into sugar and honey syrup, stir to combine and strain through a fine mesh strainer. Pour into a bottle, add 400 ml cold water, put the remaining sprigs of rosemary and chill well.

grilovana limunada1a sa wm

Adapted from Serious Eats.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.