Ostavite komentar

Grilovane nektarine sa plavim sirom

Fb-Button

nektarine plavi sir1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Nedavno su pitali šefove kuvare (rekli su mi da se ovako pravilno prevodi engleska reč chef) čega bi se pre odrekli – dobre hrane ili seksa. Neki su odmah pokušali da pregovaraju u smislu „može malo i jedno i drugo“, drugi su se posle mnogo češkanja po glavi, „filosofske“ analize zadovoljstava koje pružaju i hrana i seks, smeškanja i pravljena čudnih grimasa, ipak opredelili za seks. Samo je jedan prelomio u korist dobre hrane, sve uz kratko i sasvim seriozno obrazloženje „Uz dužno poštovanje prema mojoj ženi, ništa me ne uzbuđeje tako kao sveže povrće i sveže meso.“

Ovo pitanje nije nimalo jednostavno sa dva aspekta. Prvi aspekt direktno udara na sujetu i muškost (većina ispitanika su bili muškarci), pa čik javno kaži da bi se odrekao seksa koliko god možda u svojim mislima ne možeš ni da zamisliš život na nekom neukusnom čorbuljku. Drugi aspekt je kompleksniji, jer je dobra hrana čulna i emocionalna bar isto koliko i seks. Kod dobre hrane se otvara i priča o dobrim vinima, gde svako od nas dobija priliku da postane „kompozitor“ i stvori pravi mali „koncert“ ukusa koji utiču na sva čula i ukupno gastronomsko iskustvo (ovu analogiju sa muzikom po kojoj se vino i hrana posmatraju kao pojedinačne note sam preuzela iz knjige „Food and Wine Pairing – A Sensory Experience“). I kod seksa se naravno otvaraju neke druge priče, ali o tome mogu samo u nekim intimnijim krugovima.

Ipak, zanimljivo je da u pitanju, ispred seksa ne stoji predznak „dobar“, pa imam dilemu ima li ovde zapravo ikakve dileme 🙂

Postoji dobra hrana koja je istovremeno i nekako seksi, baš poput ovih naših grilovanih nektarina sa plavim sirom. Žarki tonovi crvene i žute pobuđuju snažne, vrele emocije i stimulišu misli, dok nam zelena pozadina priziva sreću. Slatki ukus zrelih nektarina pomešan sa laganim primesama dima i karamele od grilovanja snažno se sudara sa kremastom strukturom pikantnog i aromatičnog plavog sira sa decentnom slatkastom notom, te zajedno kreiraju savršeni, slatko slani, intenzivan i osvežavajući doživljaj.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 zrele nektarine
  • 100 g plavog sira
  • 1 kašičica meda
  • 2 šake rukole

 

Nektarine presecite na pola i izvadite koštice. Sečenu stranu nektarina premažite sa sasvim malo ulja i pecite sečenom  stranom na dole, na dobro zagrejanom grilu (ili gril tiganju) nekoliko minuta, dok ne ostanu tamni tragovi od grilovanja. Okrenite ih i pecite sa druge strane još oko 1 minut.

Na tanjire za serviranje rasporedite rukolu, poprskajte je sa nekoliko kapi maslinovog ulja, na svaki stavite po 2 polovine nektarine sečenom stranom na gore. U udubljenja od koštica rasporedite sitno iseckan ili izmrvljen plavi sir i poprskajte sa malo meda.

nektarine plavi sir3 sa wm

Adaptirano prema receptu Bobija Fleja.

 

Grilled nectarines with blue cheese

nektarine plavi sir2 sa wmIngredients (serves 4):

  • 4 ripe nectarines, halved and pitted
  • 100 g blue cheese
  • 1 teaspoon honey
  • 2 cups arugula

 

Brush cut side of each nectarine with some oil and grill on a hot grill (or grilling pan), cut-side down, for a few minutes, until caramelized. Turn over and grill about 1 minute more.

On a serving plates put arugula, drizzle with a few drops of olive oil, on each palte place 2 halves of nectarines, cut-side up, top with a dolop od chopped or crumbled blue cheese and drizzle with a bit of honey.

 

Adapted from the recipe by Bobby Flay

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.