Ostavite komentar

Kratko pečeni juneći karpaćo

Fb-Button

karpaco3 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Kad odlučite da odete, napustite tim sa kojim ste dugo radili, prorade neke čudne emocije. Pomeša se zadovoljstvo zbog promene za koju ste smogli hrabrost, neprijatnost što nešto možda ostavljate nedovršeno, toplina prema ljudima sa kojima ste proveli mnogo vremena ma kakvi oni bili. Šefica mi je oproštajnu večeru organizovala u Ljubljani, tako je svima bilo skoro jednako blizu. Iako mi je na početku to delovalo kao da suviše glasno govorimo „i dalje smo ok“, oproštajni poklon me je uverio da su namere čiste i jednostavne: znajući za moju ljubav prema kuvanju i, u to vreme, pasionirano praćenje američkog Master Chefa, lepo su mi upakovali diskove sa svim snimljenim epizodama hrvatskog Master Chefa i kecelju sa prepoznatljivim znakom, doduše sa izvezenim imenom „Igor“, ali nema veze – bila je čist original.

Čim sam ugrabila prvo slobodno veče, ugodno sam se smestila ispred televizora, pustila disk sa prvom epizodom i… Zaspala. Ne, nisam bila preumorna, samo sam bila potpuno smorena predugačkim i praznim kadrovima, nepotrebnom pričom i odugovlačenjem. Sve te naše „domaće“ kulinarske emisije su mi potpuno neinteresantne, neinventivne, staromodne i nadasve spore. Čitala sam nedavno jedan članak o tome kako, sa razvojem tehnologije, čovek evoluira unazad, pa se od nekoga ko je čitao radi ličnog razvoja, pretvorio u prostog sakupljača informacija. E, možda je i to slučaj sa mnom kad je u pitanju gledanje televizije, možda sa svim ovim kablovskim i youtube kanalima više nemam strpljenja da saslušam neku ljudsku priču koja se možda krije između seckanja, prženja i pečenja.

Kratko pečeni juneći karpaćo je jedan od prvih recepata Džejmija Olivera koji je zaživeo u našoj kuhinji. Džejmija možete da volite ili ne. Entoni Bordejn u „Kuvarevoj turneji“ piše „Svaki put kad gledam njegovu emisiju, želim da se vratim nazad kroz vreme i maltretiram ga u školi“. Jedno je ipak sigurno – emisije mu nisu spore!

Sastojci (za 4 osobe):

 • 500 g junećeg bifteka u komadu
 • 2 supene kašike seckanog svežeg ruzmarina
 • 1 kašičica soli
 • ½ kašičice sveže mlevenog bibera

za serviranje:

 • malo rukole
 • parmezan isečen na tanke listiće
 • aćeto balzamiko krema (opciono)

 

Na tanjiru pomešajte ruzmarin, so i biber, pa u mešavinu uvaljajte biftek, pritiskajući tako da se sve zalepi za meso. Dobro zagrejte tiganj i kratko pecite meso sa svih strana da dobije zlatnu boju. Prebacite na komad aluminijumske folije, uvijte i ostavite da odstoji 5 minuta.

Isecite biftek na što tanje listiće, poređate ih na tanjir(e), ukrasite listićima rukole i parmezana i dekorišite sa malo balzamiko kreme, ako je koristite.

Vinska preporuka:

Merlo, kao laganije voćno vino i juneći karpaćo su najbolji drugovi. Za ljubitelje belog tu je uvek barikirani šardone. Zbog ruzmarina koji ovom karpaću daje nešto jači ukus, nećete pogrešiti ako odaberete i kaberne ili brunelo iz Montalćina.

Seared beef carpaccio

karpaco4 sa WMIngredients (serves 4):

 • 500 g fillet of beef
 • 2 tablespoons chopped fresh rosemary
 • 1 teaspoon salt
 • ½ teaspoon freshly ground pepper

To serve:

 • some rocket
 • shaved Parmesan
 • crema di aceto balsamico (optional)

 

On a plate, mix rosemary, salt and pepper, roll and press the fillet of beef over the mixture, making sure all sticks to the meat. In a very hot pan sear the meat until brown on all sides. Transfer on a piece of aluminum foil, wrap and allow it to rest for 5 minutes.

Slice the beef as thinly as possible, lay the slices on the plate(s), garnish with rocket leaves and Parmesan shaves and decorate with a little balsamic cream, if using.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.