2 Komentara

Perece sa bundevom

Fb-Button

bundeva perece3 sa wm

Jedne zime Anja se ozbiljno razbolela, proradio joj neki virus praćen neprestanim, jakim bolovima. Da bismo lakše pregurali budne noći i bar s vremena na vreme potisnuli misli o tom upornom bolu, dragi se dosetio i jednog dana pojavio sa diskom sa nasnimljenim svim filmovima Odri Hepbern. I tako smo nekoliko noći proveli gledajući tu sićušnu i krhku lepoticu, a prirodno smo se nas dve posebno vezale za „Doručak kod Tifanija“. Sledećeg leta smo svratili do Firence, pa smo se prvo uputili do Tifanija, no kako je kiša lila tako nismo doručkovali ispred, već se samo uslikali za uspomenu. U međuvremenu sam ja počela da mesim, a perece, prvo bavarske, pa sad i ove sa bundevom, su postale naše omiljeno pecivo, al’ kako nam trenutno Tifani nije pri ruci, doručak smo servirali na stočiću sa Odrinim likom, da se opet podsetimo tih zimskih noći kao simbola naše porodične topline i bliskosti.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml tople vode
  • 180 g pirea od bundeve
  • 600 g brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • malo krupne morske soli za posipanje

 

Kvasac rastopite sa šećerom u 100 ml tople vode i ostavite da zapeni. U dubljoj činiji pomešajte polovinu količine brašna i so, dodajte nadošli kvasac, pire od bundeve i ostatak vode, pa mešajte viljuškom i postepeno dodajte ostatak brašna. Prebacite na radnu površinu posutu brašnom i mesite testo dok ne prestane da se lepi za ruke. Premažite testo maslinovim uljem, vratite u činiju, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da odstoji najmanje 1 sat.

Kratko premesite testo, oblikujte ga u valjak i isecite na 10 jednakih delova. Od svakog dela razvucite pantljike dužine oko 60 cm, oblikujte perece i poređajte u pleh. Svaku perecu premažite sa malo maslinovog ulja i pospite krupnom morskom solju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 220° C, 15 minuta.

bundeva perece8a

Prvi put kad sam pravila ove perece, testo sam umesila veče ranije i ostavila oblikovane perece u frižideru preko noći. Tu su se one malo udebelile, izgubile svoju lepu formu, ali ukus je bio taj zbog kojih smo ih pravili ponovo. U tom drugom pravljenju, deo količine smo zamrzli, onako oblikovane i nepečene.Jedno veče sam ih samo prebacila na pleh i ostavila da se lagano odmrzavaju u frižideru tokom čitave noći. Ujutru sam poranila, očas posla ih ispekla i iznenadila ukućane finim, toplim i mirisnim doručkom.

Recept je sa bloga Ja u kuhinji… i možete ga pogledati ovde.

bundeva perece5 sa wm

Pratite nas i na:

2 komentara na “Perece sa bundevom

  1. Drago mi je da su se „odomaćile“ u tvojoj kuhinji 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.