Ostavite komentar

Salata od komorača i narandže

Fb-Button

salata komorac4 sa wm

Komorač, morač, fenel… kako god. Prvi put sam ga probala u obliku čaja na nekom od letovanja u Egiptu. Ukus me je podsetio na Bronhi bonbone i – to je bila ljubav na prvi pogled. Nekoliko godina kasnije, na jednoj večeri u Poreču probali smo ga u grilovanoj opciji i ja sam se još više zaljubila. Od nedavno sušeno seme komorača gotovo neizostavno koristimo u pripremi bifteka, a kada smo na detoksu, obavezno imamo ovu salatu na jelovniku kao glavno jelo za ručak. Svež komorač u kombinaciji sa voćem (ovaj recept jednako dobro radi i sa jabukom) je predivno, hrskavo, sladunjavo, lagano (pred)jelo za svako doba godine.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 glavice komorača
  • 2 ½ narandže
  • 50 g rukole (motovilca ili obične zelene salate)
  • 2 kašike maslinovog ulja

 

Pripremite 2 narandže: odstranite koru i bele delove, pa iznad činije i pomoću malog oštrog noža uklonite membranu koja razdvaja kriške. Dodajte isceđeni sok iz preostale polovine narandže. Stavite kriške narandže u veliku posudu.

Komorač operite, očistite, pa isecite na pola po dužini, a potom na što tanje listiće. Dodajte narandži isečeni komorač.

Sok od narandže pomešajte sa maslinovim uljem i začinite po ukusu. Prelijte preko kriški narandže i seckanog komorača, dodajte opranu i osušenu rukolu i dobro promešajte.

Ništa neće škoditi ako salatu na kraju pospete seckanim svežim peršunom ili nanom.

 

Vinska preporuka:

Poreklom sa Sicilije, ova salata se slaže dobro sa belim sicilijanskim vinima. Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za sivi pino, a odlično se slaže i beli sovinjon sa svojim citrusnim notama i „zelenim“ ukusom.

komorac i narandze

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.