Ostavite komentar

Hleb sa bundevom, sirom i orasima

Fb-Button

Čujem da se uz aplikacije za vežbanje više ljudi ugojilo nego što su postigli očekivane rezultate u skidanju kilaže. Objašnjavaju da je problem u tome što se u ovom konkretnom slučaju vežbanje smatra nekom vrstom odricanja, pa proradi jednostavna ljudska potreba da se čovek časti i omrsi brk nekom finom klopom kad se već tako pomučio i nekoliko dana za redom vredno đipao.

Rešenje je, kažu, da nemamo privremena odricanja, već da navike menjamo trajno, tako da nam postanu životni stil i da se nikad ne preispitujemo da li tako treba ili ne. Kao što se vegetarijanci ne preispituju da li treba da jedu meso ili ortodoksni Jevreji šta rade za Šabat, tako i vežbanje, određeni način ishrane ili bilo koja druga navika, tek kad postanu naš uobičajeni način života, ne traže od nas nagradu samo zato što ih praktikujemo. Znači, oprezno sa biranjem odricanja, jedno po jedno, malo po malo.

Krenuli darling i ja na put, pa usput preturamo po raznim temama. Dođosmo do zaključka da nam je život lep baš ovakav kakav je i da ništa mi tu ne bismo menjali. Ipak, gledanje vesti je ozbiljno blizu da ga eliminišemo iz večernjih navika – em je postalo besmisleno šta je vest, em su same vesti parada apsurda i budalaština.

Malo pre recepta

Bundeva mi je i dalje enigma, ne znam da je izaberem: nekad ona butternut bude divno mesnata i ukusna, a nekad je vodnjikava i prazna. Zato jedan dan odemo u najbliže nam selo u Sremu, tamo gde pred kućama prodaju bundeve raznih boja, pa lepo pitam. Kažu „Ta duguljasta (čitaj butternut) vam je više za kašice, a ova bela je za pečenje.“ Uzmem obe i ispečem ih u rerni tako što ih presečem na pola, kašikom izdubim semenke, pa ih stavim na pleh obložen papirom za pečenje korom okrenutom na gore, izbockam nožem i stavim u rernu na 200° C na oko 45 minuta. Bela bundeva, kad se ispeče, ima divnu kremastu teksturu i ukus kestena i nama je neuporedivo ukusnija od drugih sorti.

Za ovaj hleb za bundevom, sirom i orasima može bilo koja.

Kad ih tako ispečem, izdubim ih, napravim porcije od „mesa“ od po 200 g, nekad ih odmah ispasiram, a nekad ih zamrznem pa pravim pire kad mi zatreba.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

za testo

  • 100 ml mleka
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 30 g putera
  • 1 žumance
  • 200 g pirea bundeve
  • 1 kašičica soli
  • 500 g brašna

za nadev

  • 30 g putera
  • 80 g sira tipa gauda ili edam
  • 20 g parmezana
  • 80 g oraha

U dublju činiju sipajte mlako mleko, dodajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite na toplom da kvasac zapeni. Dodajte žumance, rastopljeni puter, pire bundeve, promešajte, pa dodajte i nekoliko kašika brašna i so, pa ponovo promešajte. Postepeno dodajte i ostatak brašna i zamesite meko testo. Prelijte ga sa malo maslinovog ulja i ostavite pokriveno da odstoji oko 1 h, dok ne udvostruči volumen.

Pesnicom istisnite vazduh iz testa, prebacite na na radnu površinu posutu brašnom i oklagijom ga razvijte u pravougaoni oblik dimenzija oko 45×25 cm. Rastopite puter, premažite testo u tankom sloju (ostaće vam bar pola od ovih 30 g), pospite preko krupno seckanim orasima i narendanim sirevima, pa uvijte u čvrstu rolnu počev od duže strane.

Presecite dobiijenu rolnu na pola po dužini, ostavljajući na vrhu neisečeno oko 2 cm. Upletite testo kao pletenicu, savijte krajeve na dole tako da se sretnu na sredini i prebacite u modlu za hleb obloženu papirom za pečenje. Premažite testo preostalim rastopljenim puterom, pokrijte čistom krpom i ostavite ga oko 30 minuta da dodatno naraste. Za to vreme zagrejte rernu na 200° C.

Pecite u zagrejanoj rerni 40 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi, pa servirajte.

Pogledajte i ostale naše recepte sa bundevom. A možda će vam biti interesantno da pogledate još jedan upleteni hleb i to sa pestom od sušenog paradajza.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.