6 Komentara

Fagottini – paketići od sveže testenine

Fb-Button

Jednom sam ostala bez posla. Nije me iznenadilo, od početka te godine sve mi nešto bilo kljakavo i ukrivo nasađeno. Nije me ni pogodilo, samo me malo kucnulo po sujeti, okinulo pitanje „šta si bre čekala?“. Odmah rešim da novi posao ne tražim, nego da on nađe mene.

Za početak smislim šta više neću, povučem liniju i preračunam  dokle mogu tako. Potom se bacim na dovođenje zdravoj pameti i sređivanje misli: gde sam pogrešila, koje greške ne smem da ponovim, šta moram da popravim, naučim, nastavim… Izbrišem iz sećanja sve koji su mi odmagali, trajno arhiviram njihova dela i nedela.

Usput sam kuvala kao za opkladu, pa to počela da pretačem u blog. Otkrila edX i njihove zanimljive kurseve, pa se još malko udubila u gastronomiju i nauku. Ozbiljno se bacila na jogu i opet potpuno neozbiljno počela da učim italijanski. Borila se sa domaćim i stranim birokratskim alama, našla se detetu da potrčimo zajedno ka njenom novom, studentskom životu.

Roditelji su me u neverici urokljivo gledali i ćutke osuđivali, pojedini prijatelji navaljivali da radim bilo gde. Zbog toga bih povremeno štrikala paučinu crnih misli, stidela se svoje nezaposlenosti, s teškoćom vukla za sobom zle čini pitanja „je l’ ima nešto novo?“.

Samo oni najbliskiji razumeli su sve, znali da je raskrinkavanje jednačine „posao, to sam ja“ moj najvažniji zadatak.

Posle godinu i nešto posao me pronašao, skockan taman onako kako sam zacrtala. Nekad mi donosi ushićenje i radost, nekad je ‘nako, ali više ni ne očekujem – moja strast je na drugom mestu.

Od one prve rečenice do danas prošlo je četiri godine. Domaću testeninu sam počela da pravim baš u to vreme, bojažljivo, korak po korak, isprobavajući sve po redu – od običnih taljatela, preko lazanja do razne punjene paste. Fagottini iliti paketići od sveže testenine, punjeni kremom od krompira i praziluka, servirani na bogatom sosu od parmezana uz malo pržene pančete, kockica karamelizovane kruške i nekoliko listova svežeg bosiljka, su najatraktivniji primo piato koji sam do sada zgotovila.

Ako vam se na prvi pogled učini da je recept previše složen i samo za one iskusne, ne odustajte – ovo je izazov koji je savladiv i očaravajuće slastan. I sama sam nekoliko godina oklagijala, pa sa sigurnošću mogu da kažem da je pasta mašina samo alatka kojom se brže siže do cilja. Upustite se u ovu gastronomsku avanturu, počastite se nečim jedinstvenim jer fagottini nisu na meniju lokalnih restorana italijanske kuhinje. Oni se drže sigurice, a vi se uz ovo jelo prošetajte stazom kojom se ređe ide.

 

Video recept

Pratite nas i na našem yt kanalu!

Sastojci (za 4 osobe):

za testeninu:

  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • 2 prstohvata soli
  • 1 kašičica maslinovog ulja

za fil:

  • 4 (manja) krompira
  • 1 praziluk
  • 4 supene kašike krem sira

za sos:

  • 250 ml mlečne pavlake za kuvanje
  • 50 g rendanog parmezana

za serviranje:

  • 50 g pančete
  • 1 kruška
  • listići svežeg bosiljka

 

Prvo napravite testo: pomešajte sve sastojke za testeninu i umesite tvrdo testo, po potrebi dodajući malo hladne vode ili brašna. Umotajte u plastićnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Testo možete da pripremite i dan-dva ranije i držite ga u frižideru do oko jedan sat pre razvijanja.

Da napravite fil, skuvajte krompir (možete i dan ranije) i izgnječite kao za pire. U tiganju, na 1 kašiki maslinovog ulja, propržite praziluk isečen na polumesece dok blago ne porumeni, dodajte ispasirani krompir i mešajte da sjedinite, po potrebi dodajući malo tople vode ako je smesa previše suva. Sklonite sa vatre, pa dodajte krem sir, posolite i pobiberite po svom ukusu i dobro sjedinite.

Skuvajte sos: u šerpicu sipajte pavlaku i sir, pa kuvajte oko 10 minuta na tihoj vatri, povremeno mešajući, dok ne dobijete kremasti sos gustine jogurta.

Testo podelite na dva dela i razvaljajte u trake širine oko 13-14 cm i debljine oko 1 mm. Ako nemate pasta mašinu, biće vam lakše da razvijate testo iz više delova. Isecite testeninu u kvadrate stranica 13-14 cm (treba da ih ima 12) i premažite sa malo maslinovog ulja sa jedne strane.

Kalup za mafine blago namažite uljem, na sredinu svake rupe stavite po komad testenine i prstima nežno napravite udubljenje, potiskujući testeninu na dole. Stavite po punu kašiku fila u udubljenja i skupite ivice testa da zatvorite i napravite oblik vrećice. Pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 10 minuta.

Dok se testenina peče, na vrućem tiganju propržite sitno iseckanu pančetu dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte oljuštenu pa sitno iseckanu krušku i nastavite da pržite još oko 2 minuta.

Da servirate, na tanjir sipajte dve-tri supene kašike sosa, preko stavite po 3 fagottinija, pospite kockicama pančete i kruške i ukrasite sa nekoliko listića svežeg bosiljka.

 

Pratite nas i na:

  1. Koliko ste samo čarobni, meni je više neprijatno da Vas hvalim.
    Svako dobro 😉

    Jelena

  2. Auuuuu, koja divota !!!

  3. Sto puta sam htela da kommentarišem tvoje postove, bilo ptiču bilo recept. Međutim, sve što bih napisala izgledalo je bledunjavo spram onog što osećam!

    Ovako ili onako divim ti se!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.