4 Komentara

Sorbe od borovnica i crvenog vina

Fb-Button

Mama, tata, Kiki i ja… Tako je dete opisivalo svoju porodicu na jednu od onih tema što se nemaštovito prenose s kolena na koleno đaka početnika. Učiteljica je osporavala da je pas deo porodice, mi podržavali. Tako smo je učili – svi u kući zaslužujemo jednaku ljubav i brigu. Naučili smo je i da pričamo, da jedni s drugima delimo lepotu i grdost svakodnevice. Da smo bespogovorno i bezuslovno uvek tu jedni za druge. Da se stalno nosimo u mislima i stomaku.

Ovo leto provela sam zagledana u nju, dete izraslo u predivnu mladu ženu. Posle nekoliko godina, leto joj je konačno bilo slobodno. Krunili smo vreme zajedno, šetala sam po sopstvenim snovima začarana harmonijom našeg zajedništva. Kuća je bila jedino mesto na svetu gde sam želela da se izgubim, tu se čuvao zdrav razum, inspiracija, znatiželja… Pažnja za spoljni svet mi je potpuno usahla, odlazak na posao, slušanje ispraznih priča, političko-društveni skandali, saobraćajne gužve… – sve se spakovalo u jednu te istu bezvolju i besmisao.

Vinari kažu da kad prođe šarak i grožđe dobije boju, grozdove što se ne promene odmah poseku, jer ostanu kiseli, a postanu divlji i uzimaju energiju od dobrih. Tako je nekako i kod mene: sa blizu pedeset životni šarak mi je sigurno prošao, znam gde leži slast, a šta krije oporost. Svakog dana rešim se bar jednog divljaka.

Odmor smo proveli u vinogradu na vrh brda. Otuda i inspiracija za ovaj recept za sorbe od borovnica i crvenog vina sa daškom bosiljka za dodatnu svežinu u ukusu i opijajuću aromu.

Video recept

Papratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • 400 g borovnica (svežih ili smrznutih)
  • 200 ml crvenog vina (najbolje merlo)
  • 1-2 supene kašike meda
  • 10 listova svežeg bosiljka + malo za serviranje

 

Ako koristite sveže borovnice, dobro ih operite i ocedite, pa rasporedite u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite preko noći u zamrzivaču da se dobro zalede.

U blender stavite smrznute borovnice, dodajte vino, med i listove bosiljka, pa blendirajte da dobijete glatku masu. Prebacite u posudu i stavite u zamrzivač na najmanje 2 h.

Servirajte sa listićima svežeg bosiljka.

 

Pratite nas i na:

4 komentara na “Sorbe od borovnica i crvenog vina

  1. This is such a beautiful and elegant dish. Love the colours and how easy it is to make as well. Thanks for sharing this!

  2. Divan tekst kao i obicno, a ove video recepte naprosto obozavam, Prelijepo i sa stilom.
    Sorbe cu isprobati cim prije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.