2 Komentara

Salata sa ananasom i borovnicama

Fb-Button

Kad su sestru i mene razvaljivali tinejdžerski hormoni, keva je šizela kad joj na neku molbu da nešto uradimo odgovorimo sa „evo, sa’ću“, pa nikad zapravo ne uradimo. Kod mene na poslu zavladala baš neka „evo, sa’ću“ atmosfera, a ja k’o moja keva nekada – ’oću da puknem. Ne znam, možda me samo sad razvaljuju predklimakterični hormoni ili, pak, neke čudne vrednosti ovladavaju svetom.

U toj atmosferi rešili da nas istražuju, pa nas između ostalog pitali da li su nam naši šefovi uzori. Pozovem konsultanta da ga priupitam kakvi crni uzori, a on mi mrtav ozbiljan kaže „Da ste radili za dobrog šefa, bio bi vam uzor. Žao mi vas je.“

Niko se nije rodio sa znanjem kako da bude dobar i uman čovek i šta je moral i poštenje. Zato prošetam malo po svojim sećanjima da vidim da l’ sam ikad imala nekog na kog ću da se ugledam. Verovatno su kroz aleju mog najranijeg detinjstva prošetali mnogi iz uže i šire familije i usadili seme osnovnih vrednosti i početne mudrosti, samo mi je to doba pod paučinom prirodnog zaborava. Tako prvo sretnem Terezu Kesoviju zbog koje sam kao školarac počela da učim da sviram flautu. Hodajući ka sadašnjici, sretoh mnoge čija sam znanja upijala, pamtila ponašanja, govor, reakcije. Koliko god prizivala, nekima ni imena ne uspeh da se setim, a nekima čija imena jasno svetle u toj pomrčini prošlosti ne uspeh da utvdim trag, pečat i važnost za moj život.

Shvatim da mi za celog bivstvovanja baš niko ne beše dovoljno dobra mustra da se prema njoj cela oblikujem. Izvin’te šefovi, nije do vas, jednostavno me uzori ne rade.

Sigurno je da svako od nas ima dva moguća puta: da se zamrzne i zauvek ostane uz vrednosti naučene u mladosti ili da ceo život uči i raste, da se preispita sa svakim novim prijateljstvom i poznanstvom, izazovom i odlukom. Ja ću i dalje po svome – da skupljam bisere od svakog po malo, ionako kažu da  živimo u krizi uzora. Kad su lične promene u pitanju, mislim da mi svakodnevicu najviše krase kuhinjski biseri, kakva je na primer i ova salata sa ananasom i borovnicama – sveža, očaravajuće strukture i boje, iznimne kombinacije ukusa.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 50 g kinoe (možete je zameniti po svom ukusu kuskusom, bulgurom, crvenim pirinčem…)
  • 125 g baby spanaća
  • 100 g svežih borovnica
  • 1 manji ananas ili ½ velikog
  • 4 kašičice semenki bundeve
  • 2 šake sirovog badema
  • 1 limun
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2-3 grančice sveže mente

 

Kinou skuvajte prema uputstvu sa pakovanja i ostavite sa strane da se ohladi. Ananas očistite i isecite na kockice. U tanjire za serviranje rasporedite kuvanu kinou i spanać, pa nežno promešajte. Preko rasporedite borovnice i ananas, pospite semenkama bundeve i krupno seckanim bademom.

U činijici pomešajte sok od limuna sa malo soli i dosta bibera, dodajte maslinovo ulje i dobro sjedinite. Prelijte preko salate, nacepkajte listiće mente i poslužite.

Inspirisano receptom sa The Healthy Chef.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Salata sa ananasom i borovnicama

  1. Napravila sam ovu salatu za jucerasnju Slavu, Lazarevu subotu. Prva se pojela, svi su odusevljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.