Ostavite komentar

Namaz od feta sira i grilovanog mladog luka

Fb-Button

namaz od feta siraKada smo nakon zvaničnog otvaranja kafića otišli na prvi kapućino, osećala sam se čudno, kao da radim nešto nevaljalo. Trebalo mi je vreme da u glavi prekopčam da smo se iz vandrednog vratili u kao-redovno stanje. Trebalo mi je strpljenje za samu sebe da utvrdim šta su naša nova-privremena i nova-stalna pravila za život.

„Sad samo strpljivo!“ Ovo je rečenica koju sam verovatno najviše izgovarala poslednjih meseci. Strpljenje sam savetovala prijateljima koji su se našli na karijernoj raskrsnici, ćerki koja je pred značajnim životnim odlukama, klijentkinjama koje se bore sa izazovnim poslovnim rešenjima. I najčešće sam dobijala odgovor: “Uh, to je baš teško, imaš neki lakši savet.”

Po starom ljudskom običaju, više sam verovala u ono što govorim, nego u ono što čujem.

Iako sam od onih kojima je sedenje kod kuće pod moranje palo kao dar s neba, omogućilo da bez griže savesti ne viđam ljude koje ne moram i ne razgovaram sa onom ponekad prisilnom, ali društveno poželjnom završnicom „kad ćemo da se vidimo na nekoj kafi?“, moje strpljenje da sve prođe je iscrtavalo liniju kao na EKG-u pacijenta sa srčanom aritmijom. Povremeni skokovi nestrpljenja da se konačno dese odloženi planovi obistinili su sve što reč strpljenje u svom poreklu nosi – patnju i trpljenje.

„Između stimulansa i odgovora postoji prostor. U tom prostoru mi biramo, u njemu je naša moć. U njemu je naš razvoj i naša sloboda.“ Viktor Frankl, autor citata je pod ovim mislio na onaj prostor gde možemo da kažemo „jen’, dva, tri“ pre nego što odreagujemo, gde biramo kako ćemo da se ponašamo kad nas čačnu tamo gde nam je važno. Taj prostor može da bude i ceo naš život – ono gde biramo da budemo strpljivi borci, ma koliko nam đavli šaputali na uvo „majku mu, to je mnogo teško!“.

O receptu

Ideju za recept sam pronašla na Pinterestu i u toj verziji mladi luk se peče u rerni. U prvom isprobavanju recepta sam tako i uradila i nedostajao mi je onaj blago dimljeni ukus mladog luka, kakav ima kad ga ispečeš na roštilju. Zbog toga sam u svojoj verziji luk izgrilovala, dodala još malo mediteranskih začina i dobila zaista fantastičan, super-kremasti namaz koji smo mackali za doručak, ručak i večeru.

Za namaz od feta sira sam koristila sir koji se kod nas kolokvijalno još uvek zove feta, ali ipak nema mnogo veze sa grčkom. Ako se odlučite da namaz od feta sira napravite sa pravom fetom, trebaće vam malo krem sira i kašika tople vode da biste dobili kremastu teksturu.

Recept

  • 1 veza mladog luka (4-5 komada)
  • 250 g feta sira
  • ½ limuna
  • 3 supene kašike maslinovog ulja + još 2 supene kašike za serviranje
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • ½ kašičice suvog origana + još ½ kašičice za serviranje

 

Luk očistite, operite, prosušite ubrusom, stavite u činiju i prelijte supenom kašikom maslinovog ulja. Promešajte da bude nauljen sa svih strana. Grilujte ga na vrelom gril tiganju ili roštilju, da sa svih strana dobije one karakteristične crne pruge. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se malo prohladi.

U blender stavite izmrvljeni sir, grilovani mladi luk i sok od limuna i blendirajte dok ne usitnite luk. Dodajte narendanu koricu limuna, 2 supene kašike maslinovog ulja, beli luk i ½ kašičice origana. Nastavite da blendirate dok ne dobijete potpuno glatku masu.

Prebacite namaz od feta sira u činiju sa serviranje. Poleđinom supene kašike napravite brazde po površini namaza, prelijte preostalim maslinovim uljem i pospite ostatkom origana. Poklopite i ostavite u frižideru do serviranja.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.