Ostavite komentar

Upletene puter zemičke

Fb-Button

puter zemičke

U Singapuru ima nešto preko 300 slučajeva zaraženih od koronavirusa i nijedan smrtni slučaj. S obzirom na geografski položaj – svaka čast! Slušam intervju sa njihovim ministrom spoljnih poslova koji kaže:

„Koliko će se države uspešno izboriti sa pandemijom zavisi od 3 ključna faktora: kvaliteta zdravstvenog sistema, kvaliteta državne uprave i kvaliteta socijalnog kapitala.“

Na prva dva faktora možemo posredno da utičemo na izborima, ali treći faktor – kvalitet socijalnog kapitala – to smo svi mi. Što više imamo obzira jedni prema drugima, što više mislimo na druge, što smo velikodušniji i saradljiviji, to je socijalni kapital veći.

Homo sapiens je društveno biće, a moderna vremena su nas pretvorila u homo economicus – kompetitivne ljude koji se vode ličnim interesima da bi imali što veću moć i što više novca.

Možda je krajnje vreme da obnovimo lične karakteristike kao što su odgovornost, poštovanje, solidarnost, kompromis, strpljenje, tolerancija, razumevanje, samodisciplina, saosećajnost, prijateljstvo, iskrenost, poverenje…

Ovih dana intenzivno zovem prijatelje, familiju, klijente, poslovne partnere samo da ih pitam „Kako se držite? Da li treba nešto?“. Verujem i vi.

Digresija

Kao i mnogi (gastro) blogeri i ja imam „paralelni“ život koji nema veze sa kuvanjem. Ipak, u kuvanju i liderstvu sam našla mnogo analogija i često koristim kuhinjske metafore za poslovne pojave. Napravila sam grupu na fejsu Cook me some leaders, pa, ako hoćete, vidimo se i tamo da razmenjujemo iskustva o liderstvu, korporativnim izazovima, ženama u biznisu i sl.

O receptu

Inspiraciju za recept za ove puter zemičke sam dobila kada sam pročitala da je u Njujorku opšta pomama za švedskim zemičkama sa kardamomom. Pošto je slano naš favorit, recept za slatke zemičke sam adaptirala tako da budu slane. U prvoj probi recepta sam filovala testo pestom od zelenih maslina, sušenog paradajza i parmezana, što je bilo ukusno, ali malo teže za rad – fil mi je ispadao na sve strane dok sam uvijala testo. U ovom receptu sam koristila „Cafe de Paris“ mešavinu za puter iz SpiceUp-a. Sastav mešavine je: komadići luka, luk, peršun, komadići belog luka, ljuta paprika, kari, majoran, majčina dušica, mirodjija, ruzmarin, crni biber, kora pomorandže, soli, kora limuna. Ako vam ovakva ili slična mešavina nije (trenutno) dostupna, napravite sami od začina koje već imate u kući.

U donjim instrukcijama testo stoji na sobnoj temperaturi oko 1.5 h da bi se udvostručilo. Ipak, dugo fermentisana testa su malo ukusnija i lakše varljiva. Ako imate vremena, umesito testo za puter zemičke uveče i ostavite ga u frižideru da fermentiše preko noći. Izvadite testo iz frižidera oko 1 h pre nego što planirate da ga razvijate.

Upletene puter zemičke su odlične i kada se ohlade. Nama je ostalo i za sutradan i ja nisam mogla da se zaustavim.

Recept

Sastojci (za 12 kom):

  • 200 ml toplog mleka
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 400 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 80 g rastopljenog putera

za fil:

  • 40 g putera sobne temperature
  • 2 prepune kašičice začina „Cafe de Paris“

za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 supena kašika krupne soli

 

U manju činiju sipajte toplo mleko, dodajte kvasac i šećer, pomešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta, dok kvasac ne zapeni. U veću činiju sipajte brašno i so, pomešajte, dodajte mleko sa kvascem i puter i promešajte viljuškom. Prebacite smesu na radnu površinu i mesite da dobijete glatko testo. Stavite testo u činiju, prekrijte folijom i ostavite da odstoji na toplom oko 1,5 h.

U činijici pomešajte sastojke za fil i ostavite sa strane.

Pesnicom istisnite vazduh iz testa i prebacite na radnu površinu blago posutu brašnom. Oklagijom razvijte testo u oblik pravougaonika debiljine oko 2 mm. Celu površinu premažite pripremljenim filom. Preklopite testo kao kovertu, počev od kraće strane, tako da dobijete tri sloja. Ponovo oklagijom pažljivo razvijte na debljinu od oko 4 mm. Isecite testo na 12 traka širine od oko 2 cm, a onda svaku traku zasecite na pola skoro do vrha kao na donjoj slici.

Upletite tračice jednu oko druge, istovremeno ih pažljivo rastežući. Dobijenu pletenicu umotajte u oblik puža. Ponovite postupak sa preostalim testom. Upletene puter zemičke ređajte na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između svake od 3-4 cm.

Umutite žumance, premažite puter zemičke i pospite krupnom solju. Prekrijte ih folijom i ostavite da se odmaraju 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 20 min, dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Izvadite iz rerne i smažite što pre.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.