Ostavite komentar

Patlidžan sa leblebijama i paradajzom

Fb-Button

Da li ste čuli za wu wei? Ja nisam do skoro, a možda je trebalo s obzirom na vezu koju imam sa Kinom. A možda sam i čula, samo me tad nije dotaklo, možda mu tad nije bilo vreme da ga čujem i razumem.

„Kada naučimo da radimo u skladu sa sopstvenom Unutrašnjom Prirodom, kao i sa prirodnim zakonima koji nas okružuju, dostižemo Wu Wei. Onda zapravo radimo u skladu sa prirodnim poretkom i funkcionišemo po principu minimalnog napora. Pošto prirodan svet prati ovaj princip, on ne pravi greške. Grešku pravi čovek, stvorenje sa preopterećenim mozgom koje se previše trudi i tako udaljava od mreže prirodnih zakona koje su tu da ga podrže.“ Ovo je filosofsko pojašnjenje koje sam pronašla. Pojednostavljeno, prevod za wu wei bi bio „akcija bez akcije“. Još jednostavnije rečeno, wu wei znači „jedriti niz vetar“.

U prethodnom receptu sam spominjala Slobodu. U tom jedrenju ka njoj, dolce far niente (slatka dokolica) i wu wei su mi se na radaru prikazali kao važni putokazi.

Pre 7-8 godina Bronnie Ware je napisala knjigu „The Top 5 Regrets of the Dying“. U pitanju su svojevrsni memoari žene koja je dugo radila u palijativnoj nezi i, navodeći stvarne primere, napravila sažetak onoga za čim ljudi na samrti najčešće žale. Najčešćih pet razloga su (pišem u muškom rodu samo zbog toga što mi je jednostavnije, ali se odnose na oba pola):

  1. voleo bih da sam imao hrabrost da živim život u skladu sa sobom a ne sa onim što su drugi očekivali od mene
  2. voleo bih da nisam tako mnogo radio
  3. voleo bih da sam imao hrabrost da pokažem svoja osećanja
  4. voleo bih da sam ostao u kontaktu sa svojim prijateljima
  5. voleo bih da sam sebi dozvolio da budem srećniji

Podstaknuta ovom knjigom, Kathy Caprino, profesionalni kouč, lični trener menadžera na visokim pozicijama, je posle 11 godina rada napravila listu za čim žale lideri (i liderke) srednjih godina:

  1. voleo bih da nisam slušao druge šta treba da studiram i šta treba da postignem
  2. voleo bih da nisam tako mnogo radio i toliko toga propustio
  3. voleo bih da nisam dozvolio da me strah spreči da napravim neke promene
  4. voleo bih da sam naučio kako da se nosim sa nezdravim situacijama i ljudima
  5. voleo bih da nisam upao u zamku novca

Ja sam odlučila da moja priča bude drugačija. A vi?

O receptu

Kada sam mužu rekla da za ručak imamo patlidžan sa leblebijama u sosu od paradajza, pitao me je „Kad sam ja, beše, pristao na to?“. Posle je omazao tanjir.

Patlidžan sa leblebijama je prženi patlidžan ušuškan u dooobar sos od paradajza u koji ste dodali i kuvane leblebije. Tajna ovog jela je u začinima i spoju divnih tekstura. Ajvar sam dodala samo da bih pojačala ukus dima, ali kad mu više ne bude sezona bez problema ću ga preskočiti. S druge strane menta savršeno paše, pa na njoj ne treba štedeti.

Uz patlidžan sa leblebijama ne treba vam ništa osim možda kriške feta sira, ili malo zelene salate, ili kriška nekog baš dobrog hleba.

Recept

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 1 manji patlidžan
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 supena kašika ljutog ajvara
  • 1 supena kašika paradajz koncentrata
  • ¼ kašičice korijandera u prahu
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • ½ kašičice dimljene ljute začinske paprike
  • 1 konzerva (400 g) seckanog paradajza
  • 1 konzerva (400 g) leblebija
  • 1 kašičica šećera
  • 1 supena kašika sitno seckanog svežeg peršuna + malo za serviranje
  • 1 supena kašika sitno seckane sveže mente + nekoliko listića za serviranje

 

Patlidžan operite i isecite na kolutove debljine oko 1 cm. Zagrejte tiganj na visokoj temperaturi, dodajte 2 supene kašike maslinovog ulja, poređajte kriške patlidžana u jednom sloju i pržite dok ne dobiju zlatno-braon boju. Okrenite svaku krišku i nastavite da pržite dok patlidžan ne dobije zlatno-braon boju i sa druge strane. Izvadite na tanjir i ostavite sa strane.

Smanjite vatru, pa u isti tiganj dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i crni luk isečen na tanka rebarca. Pržite oko 15 minuta,povremeno mešajući, dok se ne karamelizuje. Dodajte sitno seckani beli luk i nastavite da pržite još oko 2 minuta. Dodajte ajvar, paradajz koncentrat, korijander, kumin i dimljenu papriku i sve promešajte i pustite da se proprži oko 1 minut. Sipajte paradajz i celu konzervu leblebija (sa sve tečnošću), dodajte šećer, ½ kašičice soli i ¼ kašičice mlevenog crnog bibera. Promešajte, pa dodajte i prženi patlidžan. Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 15 minuta. Dodajte peršun i mentu, promešajte i probajte, pa po svom ukusu dodajte so i biber. Ako je previše gusto, dodajte malo tople vode, a ako je retko ostavite da se krčka otklopljeno još oko 5 minuta.

Servirajte toplo posuto peršunom i mentom.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.