4 Komentara

Korpice sa jagodama

Fb-Button

Malo je onih koji me nisu pitali zbog čega ne napravim neki biznis sa hranom i kuvanjem, kad mi tu čuči strast. Za ovih 5 godina koliko blogujem naučila sam da s lakoćom objasnim da meni to ne zvuči kao dobra ideja, jer onda strast dobija okove tuđih želja, potreba, moranja. 

Uostalom, ja nemam samo jednu strast, jednu rolu koju treba da odigram. Strastvena sam obožavateljka našeg psa, i putnica, i bindžerka, i sanjarka… A u svom poslu, kad se povežem sa nekim finim ljudima, gledam da posadim seme strasti, a onda me ono vozi da budem dobra, odlična, da me primete, da zaslužim poverenje, pa da kao majstor filigranskog zanata, bez mustre i šeme, stvorim nešto sa ličnim pečatom.

Još uvek nisam dovoljno hrabra da budem nesavršena, da prihvatim sebe kao neograničene „radove u toku“. I dalje nemirno spavam iščekujući važan sastanak ili prezentaciju. Durim se na sebe danima kad napravim grešku. Pogledam svoj život unazad i pomislim da sam imala više sreće nego pameti. Al’ umesto da se zaledim u zamkama sumnji u sebe, strast me čvrsto uhvati za ruku i povede korak po korak napred. Ne znam šta bih bez nje!

O receptu

Odavno merkam recepte na internetu za pravljenje kokosovog jogurta. Moj svakodnevni doručak se sastoji od voća i grčkog jogurta, pa mi se činilo da bi mi prijala promena sa kokosovim jogurtom. Po tim receptima, jogurt se pravi od punomasnog kokosovog mleka (dakle, ne onog sa polica gde je mleko, nego onog koje je najčešće u konzervi na polici sa dodacima za azijsku kuhinju) i kapsula probiotika. U prvom pokušaju sam sipala mleko u činiju, dodala sadržaj 1 kapsule probiotika, pokrila gazom i ostavila da stoji na kuhinjskom pultu. Posle 24 h sve mi je nešto smrduckalo i imalo neku blagu ružičastu boju, pa sam brže-bolje prosula da nas ne potrujem. Zaključim da je možda probiotiku istekao rok trajanja.

Odem u apoteku i kupim svež probiotik, sa oznakom veganski. Ovoga puta kupim dva manja pakovanja punomasnog kokosovog mleka, stavim ih u frižider da se razdvoji masnoća od vodice, pa prebacim u dve činije. U jednu dodam probiotik, u drugu grčki jogurt, prekrijem sve gazom i ostavim u kuhinji, na sobnoj temperaturi, ali dalje od direktnog sunca. Sutradan, ovaj sa grčkim jogurtom počeo baš prijatno da rezi, pa ga samo promešam, poklopim i stavim u frižider, a onaj sa probiotikom ostavim još malo da odstoji. Posle oko 36 sati ga probam ponovo i dopadne mi se i njegova kiselina, pa ga na isti način spremim u frižider.

Mi nikad ne postimo i jedemo sve mlečne proizvode, pa mi je varijanta sa grčkim jogurtom lepša i brža.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 6 korpica):

za kokosov jogurt:

  • 1 konzerva (400 ml) punomasnog kokosovog mleka
  • 4 kašičice grčkog jogurta (za posnu varijantu 3 kapsule probiotika)

za korpice:

  • 120 g očišćenih urmi
  • 50 g sirovog jezgra badema
  • 50 g sirove golice
  • 20 g sirovih semenki suncokreta
  • 2 supene kašike kokosovog brašna
  • 1 kašičica kokosovog ulja

za serviranje:

  • 4-5 jagoda
  • 6 listića sveže mente

 

Kokosovo mleko stavite u frižider na oko 1 h. Otvorite pakovanje i kašikom izvadite stegnuti deo i stavite u činiju (vodicu koja se razdvojila bacite), dodajte grčki jogurt (ili za posnu varijantu sadržaj kapsula probiotika), dobro promešajte, pokrijte gazom, pričvrstite gumicom i ostavite na sobnoj temperaturi 24-48 h da se ukiseli  (vreme zavisi od visine sobne temperature). Kada se ukiseli po vašem ukusu, ponovo ga dobro promešajte, poklopite i stavite u frižider do serviranja.

Da napravite korpice, u blender stavite sve sastojke za korpice i sitno sameljite. Rasporedite masu u pleh za 6 mafina obložen providnom folijom. Mokrim prstima oblikujte korpice (u videu sam se poslužila i pokvašenom čašom da bih dobila što pravilniji oblik) i stavite u frižider na oko 1 h.

Da servirate, izvadite korpice iz kalupa i skinite foliju, napunite kokosovim jogurtom, pa preko stavite sitno iseckane jagode i mentu.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Korpice sa jagodama

  1. Pa, ova ideja za korpice je prekrasna . Nisam sugurna da cu nas praviti jogurt, iako je cool sve znati. Savrseni ste <3

  2. Ffantasticne. Probala. Jos samo sama da napravim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.