Ostavite komentar

Slane palačinke sa slatkim krompirom

Fb-Button

Prvi put smo otišli u Pariz sa njom i špartali kao da nam je i poslednji put. Uveče sam sportskim gelom masirala kukove, a ujutru povijala žuljeve. Ništa nismo propuštali – od Luvra i ostalih velikih muzeja, preko Versaja, do Diznilenda. Čist turizam.

Drugi put smo otišli u Pariz sa njom i hodali stazama Entonija Bordejna, istraživali Rue Mouffetard, čuvenu ulicu-tržnicu sveže hrane visokog kvaliteta, tamo jeli ostrige kad im sezona nije. Tražili najbolje palačinke u gradu, ispitivali kako se burgera kotira u francuskom društvu, kuvali uz šansone. Obišli nove izložbe i male muzeje. Čist hedonizam.

Treći put smo otišli u Pariz kod nje. Pili kafu u njenom kafeu. Išli u njen omiljeni deo grada. Kupovali baget u njenoj pekari. Jeli u njenim restoranima. Čista ljubav.

O receptu

Slatke palačinke ne jedem, jer mi je jedna malo, a sve preko toga su mi uzaludno ulupane kalorije. Slane rado pojedem, meni je obično dovoljna jedna bogato nafilovana. Recept za testo je za oko 10-15 palačinki, zavisno od veličine tiganja i debljine palačinki. Mužu sam pravila kombinaciju sa spanaćem, slatkim krompirom i slaninicom, a sebi sam slaninicu zamenila jajetom. Za varijantu sa jajetom, nije loše da palačinka bude malo deblja, da izdrži svu težinu fila.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

za testo

  • 2 jajeta
  • 200 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 50 g putera

za fil

  • krem sir
  • sveži vlašac
  • bejbi spanać
  • slatki krompir
  • beli luk
  • sveži ruzmarin
  • dimljena slanina
  • žuti sir tipa gauda ili čedar
  • jaja

 

Da napravite smesu za palačinke, u dubljoj činiji umutite jaja sa malo soli i 1/3 brašna. Dodajte mleko, umutite, pa dodajte ostatak brašna i mutite da dobijete glatku i gustu masu. Dodajte vodu i umutite. Dodajte rastopljeni puter i dobro promešajte. Palačinke pecite na dobro ugrejanom i podmazanom tiganju koji se ne lepi: sipajte po kutlaču smese za palačinke i vrtite tiganj u krug da se smesa ravnomerno rasporedi, pecite sa jedne strane oko 1-2 minuta, pa okrenite i pecite sa druge strane oko 30 sekundi. Ponovite sa preostalom masom. Ako su vam palačinke suviše debele, sipajte manje testa ili ga dodatno razredite (treba da bude gustine tečnog običnog jogurta).

Za namaz, pomešajte krem sir sa sitno seckanim vlašcem.

Za fil, očistite slatki krompir, iseckajte na manje kocke, stavite u posudu sa pečenje, posolite, pobiberite, dodajte 1-2 čena belog luka, 1-2 grančice ruzmarina, poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C oko 15-20 minuta, dok ne bude potpuno pečen. U medjuvremenu sitno iseckajte slaninu i ispecite je u rerni, pored krompira u poslednjih 5 minuta pečenja, ili propržite na vrućem tiganju.

Palačinku premažite krem sirom sa vlašcem, preko stavite spanać tako da ostavite oko 2 cm do ivica nenafilovano, a potom dodajte i pečeni slatki krompir i pančetu. Sve pospite rendanim sirom, povrnite ivice ka unutra da dobijete kvadratni oblik i pritisnite ih da se zalepe (ako vam se ivice otvaraju, dodajte još malo krem sira kao „lepak“). Za varijantu sa jajetom, palačinku premažite krem sirom sa vlašcem, preko stavite spanać tako da ostavite oko 2 cm do ivica i sredinu nenafilovanu, preko stavite krompir, pospite rendanim sirom, pa u sredinu sipajte celo jaje i povrnite i zalepite ivice.

Palačinke stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, ispod grila, oko 5-6 minuta. Servirajte odmah sa svežom salatom.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.