Ostavite komentar

Taljatele sa lososom u sosu od proseka

Fb-Button

prvi deo putopisa pročitajte ovde

Za mene je la dolce vita jednako dobra hrana, sa dobrim vinom, u dobrom društvu. Ovog leta, na paklenih 38, dobro vino je dobilo ime – prosecco.

Proseko regija prostire se između gradova Conegliano i Valdobbiadene, gde na stalno osunčanim brežuljcima i padinama raste jedinstvena sorta grožđa na svetu od koje se pravi mlado, sveže penušavo vino sa suptilnim ukusom zelene jabuke i daškom citrusa u aromi. Tek sa putovanjem kroz regiju shvatih da je proseko mnogo više od aperitiva i da sa mnogim jelima tipičnim za provinciju Trevizo koja mu je dom, s lakoćom pravi strasne ljubavne veze.

Proseko vinogradi, foto: Porodične gastronomije

Prvo jutro u kući Pietra Franka i Vitorije počelo nam je doručkom u dvorištu omeđenom s jedne strane gustim vinogradima a sa druge bujnim šumama.

– Kakav vam je plan za danas? – ljubazno nas pita naš domaćin, stavljajući na sto bokal vruće crne kafe.

– Pa, mislili smo da danas obiđemo najvažnije u regiji, da bismo imali vremena da se vratimo na ona mesta koja nam se najviše dopadnu. – spremno mu odgovaram.

Odlazi ćutke, pa se kroz koji tren vraća sa mapom, seda između nas dvoje i počinje priču o svom rodnom kraju, upoznaje nas sa putevima čarobnog penušavca od vinograda do boce, sa puno ljubavi u glasu savetuje nam u koja sela da svratimo, koje vinarije da ne propustimo.

Proseko vinogradi, foto: Porodične gastronomije

Tako na kraju prvog dana odemo i u sasvim poseban restoran, bez domaćina kako mu i ime kaže – L’Osteria senz’Oste, ali sa „aaaahhhhh“ pogledom i rustičnom zavodljivošću. Odeš na vr’ brda, kozjom stazom kroz vinograd, sam se poslužiš iz proseko vending mašine (za gladne ima šta i da se glocne), pa se smestiš na neku od drvenih klupa da se nauživaš u dražesnom prizoru i rashlađenom proseku. Na odlasku svratiš da ostaviš poruku nepoznatom vlasniku.

L’Osteria senz’Oste, foto: Porodične gastronomije

Drugo veče nas Pietro Franko stavi u svoj auto i odvede na degustacije kod nekoliko svojih prijatelja. Čudesno!

Među proseko vinogradima, foto: Porodične gastronomije

A sad recept 🙂

Pratite nas i na našem Youtube kanalu!

U video receptu je prikazana jedna porcija kao glavno jelo, tj. dve kao predjelo.

Sastojci (za 2 osobe kao glavno jelo, za 4 kao predjelo):

  • 250 g taljatela (mi smo koristili sveže, iz domaće izrade, a mogu i kupovne)
  • 300 g fileta lososa bez kože
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/4 kašičice tucane ljute začinske paprike (opciono)
  • 125 ml proseka (ili nekog suvog belog vina)
  • 1/2 limuna
  • 30 g putera
  • 1 supena kašika sitno seckanog svežeg peršuna

 

Taljatele skuvajte u puno slane vode 1-2 minuta kraće od uputstva za kuvanje (sveže se kuvaju svega 1 minut).

Zagrejte dublji tiganj, dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i crveni luk isečen na rebarca, pa pržite nekoliko minuta na umerenoj vatri. Dodajte beli luk i začinsku papriku ako je koristite, promešajte i kratko propržite. Dodajte krupno isečenu ribu, posolite, pobiberite  i nastavite da pržite oko 1-2 minuta. Sipajte proseko i sok od limuna i ostavite na vatri da ispari alkohol, oko 1 minut. Dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi.

Ako vam u ovom trenutku testenina još uvek nije skuvana, sklonite tiganj sa vatre da vam se losos ne bi prekuvao i sačekajte dok se testenina ne skuva.

U tiganj sa lososom dodajte kuvane taljatele, pospite peršunom, dobro promešajte da se sve sjedini i testenina dokuva u sosu od proseka, oko 1-2 minuta.

Servirajte odmah uz čašu dobro rashlađenog proseka.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.