2 Komentara

Klafuti sa čeri paradajzom

Fb-Button


Oteli su me. Usred noći. Sve mi je u magli. I evo me sad tu, u sobičku, u potkrovlju neke nedovršene kuće. Na sebi imam samo plavu spavaćicu. Panika i strah, poput dve zmije, uspinju mi se od stopala i snažno stežu noge, ne mogu da se pomerim. U ušima čujem svoja pluća, škripava od jeze koja mi trese celo telo.

Prvo se usudim da pogledam kroz otvor za prozor – vidim zoru kako se sprema, još uvek utihlu šumu, svetlo iz prizemlja. Ustajem i bosonoga oprezno koračam ka uskom stepeništu, stiskajući se uz zid od cigle. Osećam kako me zebnja boli u stomaku. Na petom sam stepeniku, čujem muški, svadljiv glas: „Klafutis, čoveče, klafutis!“

Stižem do uskih vrata, već su odšrkinuta. Hladni vazduh me peče po grudima. Uvlačim stomak i na prstima se provlačim kroz uski otvor.

I budim se. Kakav san! Odakle mi ove misli? I šta je bre klafutis?

Posle nekoliko nedelja naiđem na recept za klafutis za trešnjama, a usput naučim da se kaže klafuti, sa akcentom na poslednjem slogu, onako da zvuči francuski.

Živimo u mansardi, ušuškanoj u visoko drveće i zelenilo gradskog dvorišta. Opijena spokojem i tišinom našeg ljubavnog gnezda, čvrsto spavam i često sanjam. Osim u rano proleće. Tad nam ptice selice zaposednu tek olistale grane kraj prozora, a među njima ima jedna što voli pred zoru iz sveg glasa da zapeva turururu… turururu… I tako dok se sunce na zarumeni na istoku. Onda krenu i ostale sa svojom jutarnjom sonatom, a meni dođe vreme za ustajanje. Snove odložim za ostatak godine.

Sastojci:

  • 350 g čeri paradajza
  • 4 jajeta
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 ml mleka
  • 30 g parmezana
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2 pune supene kašike gustina
  • 10-ak listova svežeg bosiljka, iseckani na tanke tračice

 

U kalup za pečenje stavite opran i osušen čeri paradajz tako da bude u jednom sloju.

U činiji pomešajte jaja, pavlaku, mleko, parmezan, po 1/4 kašičice soli i bibera, maslinovo ulje, gustin i bosiljak. Prelijte preko čeri paradajza i pecite u zagrejanoj rerni na 210° C 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180° C i nastavite da pečete još oko 20-25 minuta, dok klafuti ne dobije finu zlatno-braon boju.

Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Poslužite na sobnoj temperaturi kao lagani ručak ili večeru. Nama je bio sjajan sutradan, hladan iz frižidera, za doručak.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Klafuti sa čeri paradajzom

  1. U sastojcima nema gustina. Nije mi jasna njegova uloga. Baš mi se svideo recept.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.