4 Komentara

Tart od limuna i bosiljka sa čokoladnom korom

Fb-Button

Ne znam tačno kad i kako sam prestala da jedem slatko. Mislim da ima tome oko 5 godina i što više prolazi vreme, meni su standardne poslastice sve slađe, te njihov ukus sve manje primamljiv. Jedno vreme sam pristajala na deserte iz čiste pristojnosti, u nekim društvenim situacijama, da ukažem poštovanje domaćinu, ali sad ni za to više nemam stomak – slatko jednostavno nije moj favorit.

Kad vidim razne reforme, vasine, doboše i slične kraljice torti, u meni ne zaigra nikakvo zanimanje da se zasladim. Još manje radoznalosti i znatiželje mi bude torte sa mnogo slojeva testa i krema, sa vešto ispeglanim frostingom. Od čokolade sam odustala, samo male količine, i to gorke i slankaste leže mom srcu. Oko mi zastane tek na sirovim kolačima i receptima koji vešto koriste voće i povrće za prirodnu slast.

Zakidajući godinama na šećeru, ukućane nisam preobratila u ljubitelje isključivo slanog. Zato se povremeno upustim u avanturu pravljenja slatkiša, pokušavajući da spojim naše suprotstavljene želje u neko malo savršenstvo. Slatkom dodam malo slanog, ljutog ili začinskog i nekako dođem do ravnoteže.

Ukombinujem tamnu čokoladu i limun – par stvoren za uzbudljivu ljubavnu vezu. Dodam bosiljak da šarmantno dopuni virtuoznost svežeg limuna. Dobijem tart od limuna izuzetne harmonije i sklada.

Kratko o receptu

Recept za koru je standardni koji sam koristila i u piti od mandarina i đumbira ili u rustičnoj piti sa jagodama i timijanom, koji sam dopunila kakaoom. Stalno tražim opcije za što prhkiju koru, pa sam tako isprobala da umesto vode koristim rakiju (kažu da je vodka najbolja). Ovoga puta sam isprobala verziju koja zahteva nešto više čekanja, sa nekoliko preklapanja i razvijanja testa, ali i sa zaista finim rezultatima. Ako nemate vremena, slobodno koru napravite na standardni način (kako je opisano u gore pomenutim receptima).

Krem od limuna sam pravila i sa 25 g više šećera nego što je naznačeno dole u receptu i meni je to bilo preslatko, a dvoje nezavisnih sudija nisu imali primedbu na ovu redukovanu verziju.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

za čokoladnu koru:

  • 150 g brašna
  • 1 supena kašika šećera
  • 25 g kakaoa
  • ¼ kašičice soli
  • 100 g putera
  • 3 supene kašike ledeno hladne vode

za krem od limuna i bosiljka:

  • 125 ml soka od limuna i naredana kora od jednog + 1 limun za serviranje
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica gustina
  • 2 jajeta + 2 žumanceta
  • 10-15 listova svežeg bosiljka + nekoliko za serviranje
  • 100 g putera

 

Da napravite koru, u činiji pomešajte brašno, šećer, kakao i so. Dodajte hladan, na kocke iseckan puter i rukama ga pomešajte sa brašnom, tako da dobijete grudvice veličine zrna graška. Dodajte jednu po jednu supenu kašiku vode, meseći testo sve vreme između dodavanja. Ako vam je testo i dalje suvo, dodajte još malo vode da dobijete masu koja može da se formira u loptu od testa. Formirajte disk od testa, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 1 h. Izvadite testo iz frižidera, prebacite na radnu površinu posutu brašnom i razvaljajte oklagijom na manji pravougaonik, preklopite stranice ka sredini, pa zarotirajte testo za 90⁰ i ponovo razvaljajte u nešto veći pravougaonik. Ponovite preklapanje i valjanje ukupno 3 puta, pa umotajte testo u plastičnu foliju i vratite u frižider na još 1 h.

U međuvremenu pripremite krem: u šerpici pomešajte sve sastojke osim putera i stavite na umerenu vatru da se kuvaju, sve vreme mešajući. Kad se krem zgusne, sklonite sa vatre i postepeno dodajte hladan puter iseckan na kockice, sve vreme mešajući da se masa sjedini. Procedite krem kroz cediljku, prekrijte plastičnom folijom tako da prijanja za krem i ostavite sa strane da se hladi.

Oklagijom, na brašnom posutoj radnoj površini, razvijte testo na debljinu od oko 0,5 cm. Testo prebacite u kalup za pitu prečnika 24 cm koji ste prethodno blago premazali puterom (umesto jednog većeg možete koristiti i 6 manjih kalupa, kao i mi; u tom slučaju modlom isecite kolutove testa nešto veće od kalupa), nožem opsecite višak testa sa ivica kalupa. Prekrijte testo aluminijumskom folijom, preko stavite pasulj ili slično (sočivo, pirinač) da pritisne testo i pecite u zagrejanoj rerni na 200⁰ C, 15 minuta. Izvadite iz rerne, sklonite foliju sa pasuljem, pa vratite u rernu i pecite još 5 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite kratko sa strane da se prohladi.

Sipajte krem od limuna u pečenu koru, prekrijte folijom i ostavite u frižideru da se dobro rashladi. Pre serviranja ukrasite listićima svežeg bosiljka, komadićima i koricom limuna.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Tart od limuna i bosiljka sa čokoladnom korom

  1. Izgleda preukusno. Sjajan recept! 🙂

  2. Mnogo mi se dopada kako izgleda. Probaću ovaj tvoj recept jednom prilikom, retko pravim slatkiše, ali svakako javljam kako je uspelo 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.