2 Komentara

Zalogaji sa gamborima i avokadom

Fb-Button

Imam krizu društvenih mreža, već neko vreme. Ne zbog Kembridž Analitike, ni zbog lažnih vesti i botova. Ne zato što uzimaju vreme ili daju glas baš svakome, već zato što mi uskraćuju osećaj kontrole.

Kad kažem kontrola, ne mislim na uzde kojima mogu da teram život i ljude oko sebe na određenu stranu. Ma ne, mislim na osećaj da je sve pod kontrolom – da mogu da razumem logiku i način kako nešto radi, da mogu da nagodim ishod, da mogu da vidim konzistentnost u ljudima i događanjima. Volim svoje rituale, posebno jutarnje, gajim ih da mi dan arbajtuje kako treba, to me uspokojava, tako osećam da je sve pod kontrolom. Životne vrednosti me usmeravaju kako da radim, šta je ispravno, šta je dobro i kad društvo funkcioniše po tim normama, srećna sam i bezbrižna, osećam se kao da je sve pod kontrolom.

Na društvene mreže svraćam svakodnevno, obično u pauzama drugih obaveza, na kratko, čisto da budem u toku sa mojim ljudima i vestima sa probranih stranica. Ali u tom virtuelnom svetu nije baš mnogo važno šta ja hoću, šta ja očekujem, nego šta je algoritam, koji naravno da ne razumem, smislio za mene. U pregled vesti utrpavaju mi se neki za čije postojanje nemam baš nikakvo zanimanje, u prvi plan guraju se nepismeni koji nepismenima prebacuju da su nepismeni ili oni što su pretresanje repertoara prostakluka pretvorili u posao. Svi manje drski ostanu u zapećku, objave koje bih rado pročitala zalutaju u lavirintu programskog koda.

Ne idem u offline, samo sam se malko pritajila, čekam novog arhitektu našeg online iskustva.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 20 kom):

  • 4 tortilje
  • 1 avokado
  • ½ limuna
  • 20 gambora
  • 1 narandža
  • ½ kašičice krupno mlevene ljute začinske paprike
  • 1 mali crveni luk
  • nekoliko grančica peršuna

 

Tortilje isecite modlom za keksiće na manje krugove, poređajte ih na pleh, premažite sa malo maslinovog ulja u pecite u zagrejanoj rerni na 200⁰ C, 5 minuta. Izvadite i ostavite sa strane da se prohlade.

Očistite avokado, prelijte sokom od limuna, posolite i izgnječite viljuškom.

Zagrejte tiganj na jakoj vatri, dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, pa pržite gambore 1-2 minuta da dobiju zlatno-braon boju sa obe strane. Dodajte sok od narandže i ljutu papriku, pa pržite još oko 30 sekundi dok veći deo tečnosti ne ispari. Sklonite sa vatre i posolite po svom ukusu.

Da servirate, poređajte mini tortilje na tanjir(e) za serviranje, na svaku stavite po malo avokada i po jednog gambora i na kraju ukrasite tankim kolutićima crvenog luka i listovima peršuna.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Zalogaji sa gamborima i avokadom

  1. Fantastično, kao i uvijek !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.