2 Komentara

Pileće pljeskavice sa jabukom

Fb-Button

Kada neki pohlepni moćnik padne na kolena, nemam kulturu, saosećanje ili građansku otmenost da se tome ne poradujem, naprotiv, baš se ponadam da ih je dobrano odrao i poželim mu mnogo veće patnje i bol od ogrebotina i posekotina. Ja nešto duboko verujem u seme, da ti se kad-tad sve vrati onako kako si posejao, da od karme ne možeš da utekneš taman i da ti Supermen lično da na zajam svoje moći.

Reče mi jedan čovek da pohlepu možemo posmatrati i iz drugog ugla, kao okidač razvoja civilizacija i to mi pade toliko teško da se rasplakah od teskobe njegovih argumenata. Ništa me čovek nije slagao, koliko god se moja savest i osećaj za pravdu i pravednost bunili protiv ovog smrtnog greha. Oči gladnije od stomaka donesoše nam čuda neviđena, od državnih granica širom sveta kakve danas znamo, preko velelepnih građevina ispred kojih rado ispoziramo za foto album, i začina sa kojima obilato dodajemo magiju našim kulinarskim specijalitetima, do brendirane obuće sašivene prstima maloletnika nerazvijenog sveta.

Kapitalizam nam dodatno donese novu filosofsku misao i pogled na društvenu ravnotežu, pa tako pravljenje para po svaku cenu i sebični interes postadoše ne nešto dobro, nego najbolje. Samoživost skide crni veo grešnosti, a posvećenost pojedinca vlastitom dobru pobedi ideju o boljoj moralnoj prirodi čovečanstva.

Možda je moja ideja o društvu u kojem je pohlepa jedna od vrhunskih destrukcija čista iluzija, al’ ne mogu da se mirim s drugačijim. Ja bih sve te prokletnike, kad ih već nahvatamo spuštenih gaća, podvrgla jednom drugom, primitivnom grehu – osveti i to na siromaštvo koje je jednako siromaštvu nekog poštenjaka kog su najviše zeznuli u životu.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 450 g pilećeg karabatka bez kože i kostiju
  • 1 crvena slatka jabuka
  • 50 g masnije dimljene slanine
  • 30 g rendanog pekorina
  • 1 žumance
  • 1 supena kašika semenki komorača

za serviranje:

  • ½ crvene slatke jabuke
  • ¼ većeg komorača
  • 60 g zeleniša (mladi spanać ili zelena salata ili rukola)
  • ½ limuna

Krupno sameljite piletinu. Jabuku krupno narendajte i rukama iscedite sok. Slaninu isecite na kockice i propržite na suvom tiganju da porumeni. U dublju činiju stavite meso, narendanu jabuku i slaninu, dodajte pekorino, žumance, u avanu blago usitnjene semenke komorača, 1 kašičicu soli i dosta bibera, pa dobro pomešajte da dobijete kompaktnu masu. Podelite je na 4 dela i rukama oblikujte pljeskavice. Pljeskavice stavite na uljem podmazan tanjir, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje najmanje 20 minuta u frižideru.

Zagrejte rernu na 200⁰ C. Izvadite pljeskavice iz frižidera i stavite tiganj da se ugreje na umereno jakoj temperaturi. U tiganj dodajte 2 supene kašike ulja i pržite pljeskavice po 4-5 minuta sa obe strane, dok ne dobiju finu zlatno-braon boju. Odmah prebacite u rernu i pecite u rerni još oko 5 minuta.

Da servirate, na tanjir(e) stavite zeleniš u koji ste ušuškali tanke listiće jabuke i komorača, blago posolite i pobiberite, nacedite preko malo limunovog soka i prelijte maslinovim uljem, a sa strane dodajte vruće pljeskavice.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Pileće pljeskavice sa jabukom

  1. Čitajući ovaj tvoj post, podseti me na priču moje mame , koja je bila toliko sretna kada smo se devedesetih doselili na Novi Zeland. Ovde brendirana odeća uopšte nije bila u modi, trke za novcem nije bilo i ljudi su više uživali u druženju ,sportovima , radili koliko je bilo minimalno da se skromno živi.

    No moj tata je već tada predvideo da če u sledećih 20tak godi a i kod njih dospeti sve te materijalne strane , kao što se polako i naslućuje. Onomad još niko nije zaključavao vrata na kuči, igračke su ostajale razbacane po bašti …

    U vezi recepta nisam nikad zamislila niti probala piletinu sa jabukom. Jabuka mi se uvek dopadala sa svinjetinom, no zašto da ne uvek volim da isprobam nove ideje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.