4 Komentara

Čokoladni keksići sa ruzmarinom

Fb-Button

cokoladni keksici sa ruzmarinom

Prvi put sam ga srela na jednoj svadbi, ali nismo kliknuli, iako je mirisao zanosno. Nekoliko godina kasnije, ponovo smo se sreli na letovanju u Dalmaciji i to je bilo to – ljubav za ceo život. Danas je tema on – ruzmarin, moja prva ljubav među začinskim biljem.

Neki kažu da mu ime znači „morska rosa“, jer je izrastao na mestu gde je boginja Afrodita izronila iz mora. Drugi, pak, kažu da znači „Marijina ruža“ (Rose of Mary), jer je pod plavim plaštom device Marije procvao plavim cvetom.

Mnogo me je interesovalo otkud ruzmarin na svadbama, zbog one mašnice od trobojke sam mislila da je to neki posleratni običaj sa ovih prostora. Iznenadila sam se kad sam pročitala da su se ruzmarinom svatovi kitili još od srednjeg veka, jer je simbolizovao vernost. Zanimljivo je da se, inače, u tim starim vremenima i čarobnjaštvu ruzmarin još koristio za dominaciju žene u kući. Možda mi je i zbog toga toliko drag 🙂

U mojoj kući ruzmarin se nije koristio do tog letovanja u Dalmaciji. Mi smo kampovali, a u kampovima vlada neko posebno zajedništvo i, osim druženja na plaži, često smo zajedno spremali večere. Tad sam videla kako roštilj majstori umaču grančice ruzmarina u maslinovo ulje i premazuju ribu dok cvrči na ćumuru. Osim opojnog mirisa, u tom činu premazivanja bilo je neke elegancije i posebne ljubavi prema hrani, da posle toga sama nikada nisam spremila ribu a da je nije propratila bar jedna nemarno bačena grančica ruzmarina preko.

Ruzmarin pripada porodici mente, pa se može kombinovati na sličan način kao ona. Neodoljivo miriše na šumu, malo i na cveće, ima neku posebnu svežinu koja se odlično slaže sa šumskim voćem i bilo kojim citrusima. Ima ga preko cele godine, pa je kod nas čest gost u mnogim jelima.

Iako sam pročitala da se smatra začinskim biljem tradicionalne srpske kuhinje, kod nas u kući ga nije bilo, a znam da nismo usamljen slučaj. Pre neku godinu došla nam poznanica u goste i u jednom trenutku pita – kakav vam je ono grm u kuhinji i pokazuje na saksiju sa ruzmarinom. Ja se odmah dam u misionarski poduhvat promocije začina i začinskog bilja, a ona mi na sve moje kaže kako joj ta ista biljka raste ispod prozora u dvorištu, al’ je nikad nije probala. Tako krenemo sa trampom – ona nama s vremena na vreme donese kesu grančicu ruzmarina, a mi njoj recepte sa ruzmarinom. Krenuli smo od jednostavnijih – od krompira sa ruzmarinom, preko mesa – gde samo ubacite grančicu u tiganj i pustite da se eterična ulja ruzmarina razliju. Onda smo prešli na ražnjiće od grančica ruzmarina – pileći su odlični, a kad se suve šljive sa slaninom nanižu – to je prste da poližeš. Sa hlebom isto nema greške ili za mariniranje sireva – fete ili mocarele. A može u malo maslinovog ulja da se ubaci jedna grančica, pa se doda i čen belog luka i mala suva ljuta papričica, možda i korica limuna, pa se u to umače hleb…

U epizodi „Čini i začini“ posvećenoj ruzmarinu, uz ovu priču, spremih voćnu krostatu – sve po ovom receptu samo obogaćenu sitno seckanim iglicama ruzmarina sa 2 grančice. Uz to još i neobičnu grilovanu limunadu sa ruzmarinom i bruskete sa mladim sirom prelivene medom od ruzmarina. Prošle godine sam prvi put jela čokoladu sa ruzmarinom – i to je još jedna divota. Pomislih zašto ne bih i sama probala nešto slično.

Probajte čokoladne keksiće sa ruzmarinom i zamislite da ste negde na Mediteranu, gde miriše morska rosa i cveta ruzmarin plav.

cokoladni keksici sa ruzmarinom

Sastojci:

  • 180 g tamne čokolade
  • 30 g + 60 g putera
  • 200 g brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 g smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 1 supena kašika vanila ekstrakta
  • 1 puna supena kašika sitno seckanog ruzmarina (4 grančice)
  • 65 g suvih višanja
  • 50 g lešnika

 

Čokoladu i 30 g putera istopite na pari i ostavite sa strane da se malo prohladi.

Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo.

U dubljoj činiji umutite 60 g putera sa šećerom da postane penast. Dodajte jedno po jedno jaje sve vreme muteći. Dodajte vanilin ekstrakt i rastopljenu čokoladu i sjedinite. Postepeno dodajte i mešavinu brašna i kakaa, sve vreme muteći. Na kraju dodajte ruzmarin, seckane višnje i lešnik i sve promešajte da se sjedini. Stavite u frižider na oko 30 minuta.

Kašičicom vadite smesu za keksiće i rukama oblikujte loptice, pa ređajte na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 2 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 170⁰ C 10 minuta.

Izvadite pleh iz rerne, ostavite da se keksići odmore 2-3 minuta, pa ih izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.

Adaptirano sa Mother Earth Living.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Čokoladni keksići sa ruzmarinom

  1. Ni ja se ne sjecam ruzmarina u kuhinji, jedino ga povezujem sa svadbama i grancicom na reverima. Danas je drugacije, imam drvece i u basti, a zimi koristim suseni.
    Keksici predivno izgledaju i sa svim ovim sastojcima mogu biti samo preukusni.

  2. Divan post i primamljivi keksići.. Nisam nikada ruzmarin koristila za slatkiše, samo u slanim jelima, pa me baš kopka njegova kombinacija sa čokoladom. 💖

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.