3 Komentara

Patlidžan sa začinima i kuskusom

Fb-Button

otoloengijev-patlidzan2b-sa-wm

Ako je jedno jelo kao muzičko delo, onda su začini ti koji mu daju dinamiku. Bez dinamike, muzika je sva u jednom tonu i nema emocija. Isto je i sa hranom – začini su ti koji joj daju ono najvažnije – emocije i sećanja koja će to jelo zauvek stvoriti. Od mrve cimeta će biti pianissimo – veoma tiho i nežno, od kumina fortissimo – toplo i snažno, a ljuta začinska paprika je pravi krešendo.

Nepogrešiva aroma svežeg začinskog bilja i punoća ukusa začina su oduvek krasile kuhinje širom sveta. Kako bi samo dosadan i bled svet bio bez te fine igre povrća, mesa, voća, semenki i – začina. Teško je zamisliti italijansku kuhinju bez bosiljka, origana ili ruzmarina; ili Francusku bez estragona, a Provansu bez lavande.

Potpuno je neverovatno kako se širom sveta sa sličnim osnovnim sastojcima prave kulinarske čarolije sasvim različitog ukusa. To je opet zbog začina, prahova oker nijansi, semenki žuto-bež boje ili crnih bobica i osušene kore. Iako ne izgledaju uvek baš spektakularno, njihova skromna pojava krije neverovatnu paletu ukusa.

Do ne tako davno, u mnogim kućama se koristilo svega nekoliko začina. Ali svakoga dana se vidi napredak, a čini mi se da je posebno interesovanje za mediteransku kuhinju kao možda najzdraviju na svetu, donelo i nove začine na naše trpeze. Kod mene u komšiluku, malo-malo pa je neki festival cveća. Kad vidim sve one silne saksije sa različitim začinskim biljem silno se obradujem, jer to znači da su začini in. Za razliku od vremena kada su začini vredeli više od zlata, danas su oni dostupni u svakom smislu – niti su skupi i sve više različitih može da se nabavi čak i u supermarketima.

Kad su u pitanju začinske mešavine poznatih ima mnogo – od evropskih poput provansalske ili kmeli suneli iz Gruzije, preko indijske garam masale ili afričkog ras el hanuta, kineske mešavine 5 začina, meksičkog čilija i zatara sa Bliskog Istoka. Ako u tehnikama kuvanja profesionalni kuvari mogu da vam prosipaju razne savete da se nešto obavezno radi ili kaže na samo jedan, njima blizak način, sa začinima je stvar mnogo drugačija – možete da eksperimentišete koliko god hoćete, da pravite svoje kombinacije, poletite potpuno slobodno i izmaštate omiljene kombinacije. Gotove ili vaše mešavine začina donose autentičnost jelima koje spremate, a mogu zapravo biti izvor kreativnosti za svakodnevno kuvanje.

U drevnoj mitologiji je sve dar od boga. Čak i poznavanje proizvodnje i pripreme hrane je neka božanska intervencija. Uživajte u božanstveno začinjenoj hrani!

U jednoj od epizoda „Čini i začini“ tema je bila začinska mešavina. Uz gornju priču, spremala sam sočno i slasno drpano prase (što bi jedna koleginica blogerka rekla „ubistvo sa predumišljajem“) i mini čizkejk u koji sam dodala finu ljutkastu mešavinu začina.

otoloengijev-patlidzan1b-sa-wmSastojci (za 2 osobe):

  • 1 patlidžan
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 1 kašičica ljute krupno mlevene začinske paprike
  • 1 čen belog luka
  • 1 limun
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • 75 g kuskusa
  • 25 g svežih urmi bez koštica
  • 25 g zelenih maslina bez koštica
  • 25 g badema
  • 1 mladi luk
  • 1 supena kašika sitno seckane sveže mente
  • 1 supena kašika sitno seckanog svežeg peršuna + još malo za serviranje
  • 75 g grčkog jogurta

 

Palidžan isecite na pola po dužini, pa mu „meso“ više puta zarežite unakrst, vodeći računa da ne zasečete koru. U činijici pomešajte kumin, korijander, slatku i ljutu začinsku papriku, stišnjeni beli luk, rendanu koricu limuna i sok od ½ limuna, 2 supene kašike maslinovog ulja i ½ kašičice ssoli.  Premažite začinsku mešavinu preko obe polovine patlidžana, pa pecite sečenom stranom na gore u zagrejanoj rerni na 200⁰ C oko 40 minuta.

U činiju sipajte 75 ml provrele vode, dodajte 1 kašičicu soli, malo mlevenog bibera i kuskus. Promešajte, poklopite aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Skinite foliju, viljuškom „izgrebite“ kuskus da postane rastresit, pa dodajte seckane urme, masline, badem, mladi luk, mentu, peršun, maslinovo ulje, ½ supene kašike soka od limuna i još soli i bibera po ukusu.

Da servirate, na tanjir stavite jednu polovinu patlidžana, preko (i malo sa strane) sipajte kuskus,  a na vrh dodajte punu supenu kašiku jogurta i pospite seckanim peršunom.

Adaptirano iz kuvara „Jerusalim“.

Pratite nas i na:

3 komentara na “Patlidžan sa začinima i kuskusom

  1. Recept je skroz po mom ukusu! Em patlidžan, em vegetarijanski, em sa divnim začinima koje obožavam.. Divota! ❤
    Od jedne muzičarke imaš odličan (5) za poznavanje dinamike u muzici.. Lepo poređenje sa začinima.. Nego, kad će serijal?

  2. I ja cu reci skoro isto kao Gaga 🙂 Divan recept i prelijepe fotografije, a jedva cekam serijal i nadam se da cu i ja negdje moci gledati 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.