4 Komentara

Grilovani patlidžan sa marokanskom jagnjetinom

Fb-Button

patlidzan sa jagnjetinom3a sa wm

Pre nego što sam išta rekla u to mrko oko kamere, zamišljala sam romansiranu televizijsku priču, društvo okupljeno oko radosti kuvanja, spojeno u srećnu družinu opčinjenu magijom kuhinjskih mirisa, posvećeno misiji da gledaoce izazove na gurmanske pohode. Kad ono tamo surovi profesionalci, došli ljudi da odrade posao, ni manje ni više.

Iza kulisa raznih je ljudi, meni nedokučene u potpunosti hijerarhije i uloga. Dogovaraš sa sa jednim, a drugi odlučuje. Onda treći malo kuva, malo nabavlja, a nabavlja kako mu četvrti odredi. Onaj peti, krupni, sav nabildovan slojevima mladalačke sujete i napumpan osećajem da je kuvanjem na nekom kruzeru zauzeo važnu poziciju u svačijem životu, e on kao priprema nabavljeno u sitne porcije prema receptu, ali i pazi da nedajbože mi amateri ne upotrebimo neku amatersku reč kao što je “prženje luka” mesto “dinstanje luka”. Šesta persona je neuhvatljiva, navodno zadužena da se ja “lepo slikam”, a samo bih se luda slikala u njenom izboru. Sedma je zadužena za finalno doterivanje. Osma je super fino, preplašeno i nadasve vredno stvorenje, koje po ceo dan pere, rasklanja, briše… Ima ih još raznih, nakupi se petnaestak duša.

Po principu s kim si – takav si, do kraja snimanja naučih i ja da idem na posao.

U jednoj od emisija tema je bila menta uz raviole sa limunom i mentom i letnjom limunadom od lubenice i mente.

Priča o menti

U prelepu šumsku nimfu po imenu Menta zaljubi se Had, bog podzemlja. Njegova ljubomorna žena, u naletu besa, baci čini na Mentu i pretvori je u biljku ne bi li je svi gazili. Očajni Had prvo pokuša da skine čini, a kad mu to nije pošlo za rukom, baci i on nove čini i učini Mentu mirisnom tako da je svi primete i nikad ne uzmu zdravo za gotovo. Tako je, kaže grčka mitologija, nastala menta – za mene majka svih začina.

Kaže se da onaj ko zna da nabroji sve ribe koje plivaju Crvenim morem, sigurno zna i sve vrste mente. Ima je raznih mirisa i ukusa – od bosiljka, preko banane, jabuke i ananasa, sve do čokolade. Hemingvejeva menta, ili ono što mi zovemo mohito nana, je vrsta koja je rasla u vrtu bara u Havani u kojem je Hemingvej pio svoj omiljeni koktel. Toliko je široko rasprostranjena da je prisutna u svim kuhinjama sveta.

Menta simbolizuje gostoprimstvo, priča se da su Stari Grci trpezarijske stolove trljali mentom da bi gostima mirisali na sveže i čisto. Rimljani su verovali da se konzumacijom mente povećava inteligencija, kao i da miris mente može da spreči osobu da plane, pa su kraljevski ambasadorili nosili grančice mente u svojim džepovima. I danas se smatra da menta povećava koncentraciju – neke japanske kompanije puštaju blag miris mente kroz svoje ventilacione sisteme ne bi li osvežili svoje radnike i unapredili produktivnost.

Ako je menta i dalje samo čaj za vas – i to je ok. Jednog dana ipak joj dajte šansu za nešto više od toga.

 

patlidzan sa jagnjetinom2b sa wmSastojci (za 4 osobe):

  • 2 patlidžana (oko 500 g)
  • 450 g mlevene jagnjetine (za vegetarijansku varijantu sam meso zamenila mešavinom bulgura i kinoe)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1-2 supene kašike harise
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • ½ kašičice cimeta u prahu
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • 2 supene kašike sitno seckane sveže mente
  • 2 supene kašike sitno seckanog svežeg peršuna

za preliv od jogurta:

  • 180 g grčkog jogurta
  • 1 supena kašika sitno seckane sveže mente
  • 2 supene kašike soka od limuna

za serviranje:

  • ½ nara, očišćen
  • listovi sveže mente

 

Patlidžan isecite na kolutove debljine oko 1 cm, svaki premažite sa malo maslinovog ulja sa obe strane i pecite na vrelom gril tiganju dok ne dobije šare od pečenja. Izvadite na tanjir, posolite i pobiberite i ostavite sa strane.

U dublji zagrejani tiganj sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, pa dodajte jagnjetinu i pržite dok ne dobije braon boju, 10-ak minuta. Dodajte sitno seckani crni luk, posolite i pobiberite i pržite na umerenoj vatri još oko 5 minuta. Dodajte stišnjeni beli luk, harisu, đumbir, cimet i kumin, promešajte i kuvajte još 1-2 minuta. Dodajte 2-3 supene kašike tople vode i pustite da se ukrčka, pa dodajte mentu i peršun, sve dobro promešajte i po potrebi dodatno začinite solju i biberom po svom ukusu.

U činijici pomešajte jogurt, mentu, sok od limuna i malo soli.

Da servirate, na tanjir slažite redove grilovanog patlidžana i mesa, prelijte prelivom od jogurta i mente i ukrasite svežim listovima mente i zrnima nara.

Adaptirano sa The Fresh Aussie.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Grilovani patlidžan sa marokanskom jagnjetinom

  1. Mentu/nanu obožavam i u baštici imam dve vrste – jednu sa šiljatim, jednu sa okruglastim listićima. Koristim je i za slana i za slatka jela, a volim da ubacim sveži listić u čaj.. Preliv iz recepta slično pravim i mnogo ga volim. Pošto meso ne jedem, ja bih odavde u slast pojela grilovan patlidžan sa prelivom i bobicama nara odozgo.. ❤
    p.s. krenula je najava za tvoju emisiju na KitchenTV 👍

    • Menta je zakon! Posto ni moja Anja ne jede meso, njenu verziju sam spremala sa mesavinom bulgura i kinoe – samo sam meso zamenila ovom kuvanom mesavinom, sve ostalo sam uradila po receptu i bilo je bas, bas dobro.

      Videla sam najavu, imam uzasnu tremu od emitovanja 🙁

      • Ma kakva trema, ono što se vidi u najavi je super – smirena si, odmerena, rečita.. Ne sumnjam da će i serijal biti odličan! ❤
        E sad, uvek će se naći neko kome će da zanoveta, pa ti po sistemu iz one priče o Nasradinu hodži „Svetu se ne može ugoditi..“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.